De 30 de ani trăiește “Home Alone”, mai puțin decât “Tânăr și Neliniștit” (că ăla a început-o devreme, prin 1973), și mai mult decât orice alt film cu subiect de Crăciun. Cel mai iubit film, cu cele mai mari încasări din toate timpurile, fenomen mondial veșnic tânăr, filmul pe care copiii așteaptă să-l vadă în fiecare an, deși e același. Cu ce a câștigat “Home Alone” inimile și mințile copiilor de orice vârstă? Cum a devenit nemuritor? Care este rețeta unui succes greu de egalat? Citiți mai jos.
“Era un copil unic”, mărturisește Chris Columbus, regizorul filmului, despre Macaulay Culkin.” Incredibil de carismatic, nu arăta ca puștiul de la Hollywood proaspăt aranjat și scos din cutie sau ca acei copii pe care îi vezi în show-urile TV. Copilul acesta era real. Și atât de amuzant și fermecător. Mi-am zis: Este un star de cinema. Adevăratul star de cinema”.
Pentru acest copil-actor unic, John Hughes a scris un scenariu special, personalizat. Un rol mare pentru un băiețel mic dar extraordinar de inteligent și de curajos, așa cum visează să fie orice copil, așa cum este, poate. Un puști uitat de Crăciun, singur acasă, de familia lui numeroasă și distrată. Un băiat hotărât care se vede nevoit să-și apere casa de hoți, cu armele lui, capcane inspirate din jocurile sale. Găleți cu vopsea, piedici bine premeditate, rezistență pe toată linia, armate de jucării care întră în război total și definitiv cu cei doi hoți (roluri interpretate de Joe Pesci și Danniel Stern) destul de amatori și de prostănaci. Smart, smart, smart pe toată linia! Cu cascadorii destul de periculoase pentru un băiețel de zece ani dar și pentru cei doi escroci care au avut dubluri în timpul filmărilor.
Acesta a fost primul “Home alone”, cel din anul 1990, urmat de “Home Alone Pierdut în New York” și alte două din aceeași serie, ceva mai fâsâite. Biblia copiilor, filmul total, până în anul 2018 când “The Grinch” l-a depășit la încasări, dar nu și la conținut și farmec. Imaginați-vă că, după lansarea din noiembrie 1990, filmul a rămas în box office 12 săptămâni la rând și a rulat în cinematografele din SUA până în iunie 1991, practic s-a topit zăpada, a trecut Crăciunul și Revelionul, au răsărit ghioceii, apoi a venit vara, dar lumea se ducea la cinematograf că să vadă tot “Home Alone”. Crăciunul fără sfârșit. Nici nu-i de mirare că unii au văzut filmul de zeci de ori, chiar și atunci când nu mai erau copii, cât timp până și actorul Macaulay Culkin, astăzi în vârstă de 40 de ani, a recunoscut că l-a văzut de peste 80 de ori. A mărturisit că nu-i place să se uite singur niciodată, întotdeauna are lângă el câte o fată frumoasă pe care o cucerește cu vizionarea lui surpriză.
Iată ce spune Macaulay despre cum agață el fetele: “Mă uit la primul film “Singur Acasă” atunci când nu sunt singur acasă! Invitația «Vrei să te uiți la Home Alone în seara asta, chiar cu Macaulay Culkin?» funcționează încă pentru invitatele mele. Iar eu fac orice le stimulează. Orice le face “motorul” să funcționeze accelerat. Nu mă deranjează să devin nostalgic în timpul acestor vizionari”. În 1990, Macaulay a primit o sută de mii de dolari pentru prestație, apoi 4.500.000 de dolari pentru Singur Acasă 2. Astăzi, averea lui este estimată la 15.000.000 de dolari potrivit site-ul WhealtyGorilla.com. Unde mai pui că de la an la an încasează alte și alte drepturi conexe de autor.
576.648.675 de dolari erau încasările reușite de primul film până în decembrie 2017, conform” Guiness Book of Records”, cele mai mari din istorie pentru un film de Crăciun. Banii, însă, tot ochiul dracului rămân. Au devenit un subiect de coșmar pentru Macauley, părinții lui s-au bătut pe milioanele de dolari, scandalul a fost atât de mare, încât tatăl său l-a renegat public. Declara, la un moment dat, pentru Daily Mail: ”Nu-l mai consider fiul meu”.
Fenomenul Home Alone continuă. În România, ProTV rupe cu filmul an de an cu aceeași serie. Iar în America, mai nou, poți să te simți singur acasă într-o casă identică celei din film. Un cuplu din Dallas a copiat decorurile din film, și-a transformat casa și o oferă spre cazare prin rețeaua AirBnB, relatează “Bild”.
Fanii pot avea propriile experiențe la locația din Dallas. Nu lipsesc gălețile de vopsea care atârnă de tavan ori flota de mașini de jucărie minuscule cu care sunt atacați escrocii nepricepuți. “Puteți bea lapte, puteți vedea filmul, livrarea pizzei cu brânză, preferata lui Kevin este gratuită”, spun gazdele din Dallas.