La mulți ani de Sfântul Gheorghe! Peste un milion de români își serbează onomastica azi. Tradiții și superstiții de 23 aprilie

23 apr. 2021
107 Afișari
La mulți ani de Sfântul Gheorghe! Peste un milion de români își serbează onomastica azi. Tradiții și superstiții de 23 aprilie

Pe 23 aprilie creștinii ortodocși îl prăznuiesc pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe și peste un milion dintre noi îi poartă o formă sau alta a numelui. Mai mult, există o serie de tradiții și superstiții pentru această zi.

Peste un milion de români îşi serbează onomastica vineri, de sărbătoarea Sfântului Gheorghe. Potrivit Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul MAI, peste 710.000 de bărbaţi şi aproape 380.000 de femei poartă numele Gheorghe sau derivate ale acestuia.

Ce nume sunt cele mai folosite

Astfel, cei mai mulţi bărbaţi poartă numele Gheorghe – 450.567, apoi George – 157.417. De asemenea, la bărbaţi mai sunt întâlnite numele Georgian – 28.524, Gheorghiţă – 22.008, Georgel – 12.679, Gigi – 8.916, Gigel – 6.089, Georgică – 5.392, Gică – 5.107, Ghiţă – 4.386, Ghiorghe – 3.893, Giorgian – 1.798, Ghiorghiţă – 1.708 sau Ghiorghi – 1.222.

La prenume feminine, cele mai multe sunt Georgiana – 152.987, apoi Georgeta – 122.014. Româncele mai au şi prenumele Gheorghiţa – 27.029, Gina – 21.402, Gherghina – 17.039, Geta – 14.735, Giorgiana – 10.285, Gica – 6.181, Ghiorghiţa – 1.754 sau Georgica – 1.545.

Superstiții de Sfântul Gheorghe, de 23 aprilie

Credincioșii îl sărbătoresc pe 23 aprilie pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe. În primul rând, se spune că, se Sfântul Gheorghe, este recomandat să decorăm casa sau apartamentul cu plante specifice anotimpului de primăvară, precum crengile de stejar, de păr sau puteți alege chiar leușteanul. Din bătrâni, se crede că aceste plante au capacitatea de a alunga spiritele rele și bolile.

O altă superstiție care se respectă de Sfântul Gheorghe, pe 23 aprilie, este cea în care oamenii trebuie să se scalde într-o apă curgătoare, înainte de răsăritul soarelui. Dacă vor face acest lucru, românii vor fi sănătoși pe tot parcursul anului, iar problemele și supărările îi vor ocoli. Obiceiul mai spune că pe data de 23 aprilie nu este bine să aruncăm gunoiul, ci să-l punem la rădăcina pomilor, deoarece aceștia vor da roade bogate.

Tradițiile străvechi spun că, în ziua de Sfântul Gheorghe, românii care seamănă busuioc dimineața, înainte de răsărit, sunt lăudați și priviți cu ochi buni de toată lumea și vor avea parte de mult succes în viață. Mai mult de atât, nu trebuie să dormi în această zi, deoarece se spune că cine doarme în această zi va lua somnul mieilor şi tot anul se va simți apatic.

O altă superstiție vine din mediul rural. Pe vremuri, fetele nemăritate obișnuiau să împletească cunune verzi pe care le împrăștiau pe ulițele din sat. Se spunea că dacă băieții pe care îi plăceau călcau pe aceste cunune, acesta era un semn de bun augur, adică domnișoarele urmau să se mărite în anul acela cu alesul inimii lor.

Mesaje și urări de Sf.Gheorghe

„Să fii mereu tânăr şi cu acelaşi spirit vesel. Viaţa să-ţi ofere clipe minunate şi bucurii nemaiîntâlnite. La mulţi ani fericiţi, Gheorghe!”

Cu ocazia zilei Sfântului tău, îţi doresc o oră de linişte, o zi senină, o săptămână de bucurii, o lună de împliniri, un an de prosperitate, un veac de sănătate, fericire şi iubire. La mulţi ani!

La Mulţi Ani, Gheorghe, şi sper să se spargă conducta fericirii pe strada vieţii tale!

„Fie ca această zi să-şi deschidă poarta unui viitor plin de succese şi realizări. Sfântul Gheorghe al cărui nume îl porţi să te ocrotească şi să te călăuzească mereu. La Mulţi Ani!”

„Pentru că astăzi este o zi specială pentru tine, mă alătur şi eu celor ce-ţi doresc din adâncul sufletului să ai parte numai de împliniri, satisfacţii şi multă sănătate. La mulţi ani, de Sfântul Gheorghe!

„Cu ocazia sărbătoririi numelui primiţi un călduros „La mulţi ani”, multă sănătate multe realizări şi tot ce vă doriţi lângă cei dragi”

„Felicitări cu ocazia acestei zile, îţi urez să fii mereu sănătos, energic şi plin de bucurie. La mulţi ani, George!”

La mulţi ani şi fie ca Sfântul Gheorghe să te călăuzească mereu!

„Felicitări cu ocazia aceastei zile. Îţi urez să fii mereu sănătos, energic şi plin de bucurie. La mulţi ani, Gheorghe!”

„Îţi urez “La mulţi ani” pentru că porţi acest nume, şi fie ca Sfântul Gheorghe, pe care îl reprezinţi, să-şi coboare ochii asupra ta şi să îţi dăruiască fericirea dorită şi numai bucurii şi linişte interioară”

„La mulţi ani cu veselie / Sănătate pe vecie / Casa plină de bucate / Dragoste pe săturate / Bani la greu / Noroc cu carul / La mulţi ani şi sus paharul!!”

Sfantul Gheorghe :

MESAJE de  Sfantul Gheorghe : La mulţi ani şi fie ca Sfântul Gheorghe să te călăuzească mereu!

MESAJE de  Sfantul Gheorghe : „Dragă Gheroghe, de ziua numelui tău îţi dorim un sincer “LA MULŢI ANI” să ai parte de mulţi bani, sănătate şi voie bună. Petrecere frumoasă alături de cei dragi!

Cookies