ARHIVA B365

La Margine de Bucuresti @ Stagiunea de Jazz

Cu: Mircea Tiberian, Nadia Trohin, Adrian Mircea Flautistu, Vlad Popescu

Prezinta: Cristi Marica

Dacă jazzul autohton s-ar fi inventat undeva „La margine de Bucureşti”, într-o perioadă anume interbelică, atunci, fără prea mari eforturi şi căutări, ancestralul timpului ar domina în totalitate inspiraţiile creatoare contemporane. Nu de altceva, dar trimiterile către subsidiarele istorice ale muzicii pop româneşti de altădată ar fi căpătat astăzi note obişnuite, fireşti chiar şi pentru gândirile avangardiste.

În realitate, lucrurile stau cu totul altfel, pentru că dincolo de autenticitatea proiectului semnat Mircea Tiberian, speţa tematică-sonoră a suburbiilor culturale bucureştene – contorsionată oarecum generos în timpul spumoasei odisee a Zarazei interbelice – impune astăzi, în lumea postmodernismului accentuat, o articulare specială, filtrată de timp şi de memoria afectivă umană. Pentru mereu surprinzătorul Mircea Tiberian însă, evindenţa normalului, obişnuitului are cu totul alte conotaţii. În seara specială „La margine de Bucureşti” inclusă, evident, Stagiunii de jazz organizate de Radio România Cultural şi Orchestrele şi Corurile Radio, aceste sensuri suplimentare ale muzicii au să se motiveaze solid prin focalizarea azimutului stilistic pe concepţii evidente, bine documentate. În fapt, în propriul laborator jazzy, Mircea Tiberian şi colaboratorii lui vor introduce teme din muzica pop românească de acum mai bine de 65 de ani. Totul se produce elegant, rafinat cu induceri sonor – descriptive către o lume aproape uitată astăzi, în care salutul cu joben şi reverenţa largă completau mondenitatea cotidianului bucureştean.

Este un concert de tip „come back” în care fotografiile sonore, fie ele de detaliu sau de panoramare, sunt menite să asambleze în imaginaţia publicului viaţa Bucureştiului „mon amour”.

Aşadar, aici, la Teatrul Act,în tonurile jazzului se vor reinventa sau reînprospăta manierele melodice cu patinele timpului ale unor teme exponenţiale pentru muzica pop românească. Nu pierdeţi o asemenea seară “de păstrat în memorie”….

Stagiunea de Jazz este un proiect organizat de Orchestrele şi Corurile Radio şi Radio România Cultural. Gândit ca o serie de recitaluri lunare, cu tematica diferită, proiectul îşi propune să revitalizeze mişcarea de jazz din România, să creeze o scenă pentru studenţi ai Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, care vor exemplifica sonor istoria genului, alături de muzicieni consacraţi şi de membri ai Big Band-ului Radio. Proiectul – singurul cu o desfăşurare amplă din România – va permite unui public fidel să se familiarizeze cu istoria acestui gen şi să-i cunoască valorile, promovând totodată şi schimburile culturale, prin incinta aleasă, anume Teatrul Act. Recitalurile vor fi înregistrate şi difuzate de Radio România Cultural.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button