La Magistrala 5 de metrou s-au încheiat contracte umflate ilegal, dă de înțeles Ponta

de:
20 mart. 2013
5 Afișari
La Magistrala 5 de metrou s-au încheiat contracte umflate ilegal, dă de înțeles Ponta

Premierul Victor Ponta a declarat, la începutul ședinței de Guvern, adresându-i-se ministrului Fenechiu, că „nu îi vom convinge, probabil, că Magistrala 5 se face”, deoarece cei care spun că lucrările s-au oprit au alte preocupări.

În schimb, Ponta i-a atras atenția ministrului Fenechiu că nu trebuie plătite fără verificare sumele nejustificate: „Am spus că ne va costa drumul din Drumul Taberei până la Facultatea de Drept cât autostrada Brașov-Comarnic, dar am impresia că am fost optimist, ne va costa cât drumul de la Pământ la Lună. Contracte negociate de doamna Boagiu și de domnul Boc pe care noi trebuie să e plătim. Cei care au încălcat legea și și-au umplut buzunarele, mai devreme sau mai târziu, când nu vor mai avea protecția de care beneficiază acum, vor plăti” – a spus Victor Ponta. 

Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu a vizitat marți şantierul metroului din Drumul Taberei, la Răzoare. El a declarat că se fac eforturi pentru ca lucrările de forare către staţia Favorit să înceapă în luna iunie, dar magistrala din Drumul Taberei va fi dată în folosinţă cu un an mai târziu, faţă de termenul propus iniţial, 2015.De asemenea, ministrul a spus că pentru metrou vor fi alocate încă 104 milioane lei printr-o ordonanță de urgență ce va fi promovată peste o săptămână. 

Lucrările la metroul din Drumul Taberei s-au oprit, de la începutul lui februarie din cauza subfinanțării. Totuși, premierul Victor Ponta a dat asigurări în mai multe rânduri că lucrările vor continua cât mai repede posibil și se va încerca inclusiv obținerea de fonduri europene pentru acest proiect. 

Relu Fenechiu, prezent pe șantierul viitoarei stații de la Răzoare, a spus că cele 10 staţii de metrou din Drumul Taberei vor fi date în folosinţă cu un an mai târziu, adică în 2016, faţă de 2015, aşa cum prevedea proiectul iniţial.

„Cu plăţile suntem la zi. Termenul final de circulare cu călători pe tronsonul acesta va fi 2016. Demersurile pe finanţare europeană s-au făcut tot timpul, dar nu au fost aprobate. Sistările au fost anunţate de un ONG, nu este adevărată această afirmaţie. Cel târziu la sfârşitul lunii mai muncitorii se vor apuca de forat între staţii. Banii ajung pentru semestrul 2“, a declarat și directorul Metrorex, Aurel Radu.  

Relu Fenechiu a promis constructorilor alocarea unor fonduri de 400 milioane lei în 2013, din care circa 100 milioane lei din timbrul de mediu. „Eu înţeleg că dumneavoastră aţi putea lucra în acest an în total de 600 milioane lei. 600 de milioane lei nu pot să vă promit, dar măcar 400 milioane lei cred că putem să alocăm. Eu încerc să găsim soluţia să alocăm 250 de milioane lei în luna iunie, dar pentru asta vreau să văd că la rectificare freza a pornit“, a spus Fenechiu, aflat pe şantierul viitoarei staţii de metrou de la Academia Militară, potrivitAdevărul.

Ministrul a spus că a avut discuţii cu premierul Victor Ponta şi cu reprezentanţii Ministerului Finanţelor, iar în iunie va exista o rectificare bugetară, unde vor fi alocate noi fonduri pentru lucrări.

„Vorbim deocamdată de două operaţiuni. O alocare de 104 milioane lei printr-o ordonanţă de urgenţă pe care o vom promova săptămâna viitoare, şi alocarea tuturor fondurilor care au fost repartizate pentru acest an în primul semestru, aşa încât la rectificarea din iunie, care sperăm să fie o rectificare pozitivă, să putem să mai alocăm o sumă. Cererea mea către Guvern va fi de minim 250 de milioane lei, pentru ca aceste utilaje să poată lucra la capacitate şi să putem să mergem cu ele până la capăt“, a spus Fenechiu.

Întrebat de unde va proveni suma de 104 milioane lei, oficialul a afirmat: „De la Guvern, de la timbrul de mediu“. 

Cookies