La grădina zoologică, „un cerb s-a îmbolnăvit de deces”. Vreți să-nvățăm ceva din asta?

25 nov. 2020
108 Afișari
La grădina zoologică,

Omul, cel mai crud animal. Bagă în el carne ca hiena, numai că o frige inainte. Pentru că el a inventat focul și lui îi displac culoarea și mirosul sângelui. E capabil să-și tortureze semenii și să se poarte cu animalele de parcă ar fi stăpânul absolut al tuturor necuvântătoarelor. La începutul săptămânii, la grădina zoologică din Timișoara a murit un cerb. Nu ar fi prima dată. Acum patru ani, un fost angajat al grădinii declara că un cerb a fost ucis și mâncat, iar o căprioară nu s-a simțit prea bine "s-a îmbolnăvit de deces și a murit”. Iar la începutul anului 2020, în același loc, se întâmpla un adevărat carnagiu: șase canguri pitici au fost sfâșiați de câini. Au murit în chinuri, sfâșiați de vii, într-o singură noapte. La București și în toată țară, grădinile zoologice au ajuns, mai degrabă, adevărate monumente ale cruzimii și vanității omenești. Animale triste, subnutrite, înghesuite în spații mici și murdare.|Ce rost mai au grădinile zoologice în secolul 21 și care este, de fapt, obiectivul lor? Educă? Conservă vreo specie pe cale de dispariție? Sau ne simțim distrați atunci când ne uităm la niște animale fără apărare, blocate după gratii? Just for fun?

A murit un cerb la Timisoara. Arăta ca o fantomă. Nu mai avea nimic din măreția cerbului pe care-l știm din documentarele Wild Carphatia. Nu mai avea nici măcar umbră, ajunsese un schelet ambulant. A murit în domiciliu forțat. Fără să mai poată să mănânce. Fără să știe, moartea lui a însemnat Viață și Salvare pentru celelalte animale cu care împărțea captivitatea.

cerb subnutrit scheletic pe moarte
Asa arata cerbul de la Gradina zoologica din Timisoara, inainte de a muri

După întâmplare, primarul orașului, Dominic Fritz, a închis grădina zoologică și a scris pe facebook:

  “Am făcut o mică anchetă din care a rezultat că nu a fost vorba despre maltratarea sau neglijarea lui, ci de o boală de care suferea de trei săptămâni. Animalele nu mai pot trăi în aceste habitate în care nu s-a investit niciun leu, din 2014. Condiţiile improprii de viaţă contribuie la deteriorarea sănătății lor.  Decizia mea este să închid Grădina Zoologică pentru modernizare. Acum organizăm această închidere pentru că nu o putem face peste noapte, trebuie să vedem unde relocăm animalele, dacă acestea pot rămâne în continuare să fie îngrijite aici. Luăm legătura cu oraşele cu care suntem înfrăţiţi şi care au un zoo modern, Szeged, Karlsruhe, Mulhouse, să ne ofere sprijin pentru realizarea de habitate noi şi modernizarea celor existente, conform standardelor europene. Vom lucra la un concept de dezvoltare care să răspundă şi la întrebarea care este obiectivul unui zoo în secolul 21. În niciun caz nu mai putem să ţinem deschisă o grădină zoologică pentru divertisment, o grădină zoologică cu condiţii improprii. Bunăstarea animalelor trebuie să primeze, iar scopul trebuie să fie unul educativ şi unul de conservare”.

„Cerbul s-a îmbolnăvit de deces și a murit. Ăștia suntem, asta e sistemul”

La grădina zoologică din Timișoara, de-a lungul timpului au mai fost și alte filme horror. Acum patru ani, un reporter de la pentrutimisoara.ro l-a filmat pe un fost angajat al grădinii cu camera ascunsă, după ce un cerb a fost tăiat, prăjit și mâncat.

Reporter: Știți ce s-a întâmplat cu cerbul, nu?

Fost angajat: Și cu căprioara, cu zebra, cu toate….

Reporter: L-au tăiat..

Fost angajat: L-au tăiat și l-au mâncat, știu… S-a îmbolnăvit de deces. Ăștia suntem, asta e sistemul, din păcate. Putea să fie un bibelou grădina asta, păcat de orașul asta. E deschisă de 9 ani și arată ca un șantier. Se fac lucruri și mai grave aici.

„În România, grădinile zoologice sunt un pericol pentru animale și pentru oameni”

Spune-mi ce fel de grădina zoologică ai, că să-ți spun ce fel de țară ești. După o cercetare profundă, Fundația Born Free a notat în raportul pentru România că din cele 33 de grădini zoologice recunoscute, 12 nu sunt autorizate și funcționează în condiții periculoase pentru animale și pentru oameni. Acest lucru contravine Directivei CE22/1999 privind grădinile zoologice, directiva europeană care stabilește regulile de instalare și de funcționare pentru astfel de spații.

„Designul nesatisfăcător al cuștilor, slabă întreținere a gardurilor, lipsa barierelor despărțitoare și penuria de angajați disponibili la grădinile zoologice i-au pus deseori în pericol pe vizitatori sau i-au expus la boli. Unii vizitatori au putut cu ușurință să între în contact direct cu specii periculoase, inclusiv urși și lei”, atrage atenția studiul realizat de Fundația Born Free.

,,Multe dintre cuști nu sunt igienice și pot reprezenta un risc pentru sănătatea și bunăstarea animalelor. În medie, patru din cinci cuști nu oferă animalelor oportunitatea de a-și dezvolta comportamentul sau activitatea prin intermediul a diverse obiecte, în principal jucării sau dispozitive de hrănit”, relevă raportul. Organizația nonguvernamentală concluzionează că grădinile zoologice din România au o contribuție minimă la conservarea biodiversității, iar angajamentul acestora față de educarea și informarea publicului este extrem de slab.

Cele 10 grădini zoologice evaluate au fos cele din Bârlad, Brăila, Băneasa (Bucureșți), Acvariul din Constanța, Exotic Bird House din Constanța, Delfinariul din Constanța, Minirezervația din Constanța, Gârboavele (Galați), Onești și Bucov (Ploiești).

Din anul 2005, toate grădinile zoologice din statele membre ale UE trebuie să îndeplinească cerințele de bază ale Directivei CE 22/1999 și să implementeze o serie de măsuri pentru a conserva biodiversitatea, pentru a educa publicul și pentru a păstra animalele în condiții care respectă nevoile fiecărei specii.

Grădina Zoologică din Oradea a intrat în top 10 cele mai îngrozitoare grădini zoologice din lume. Se transformase în Cimitirul Animalelor

Deprimantul clasamanent a fost întocmit de GlobalPost în anul 2015. Pe primul loc s-a situat grădina zoologică din Surabaya, Indonezia, acolo unde o girafă a murit cu 35 de pungi de plastic în stomac, iar 180 de pelicani s-au îmbolnăvit pentru că nu aveau unde să-și întindă aripile. Urmează grădinile din Mumbai/India, Gizeh/Egipt și Kiev/ Ucraina, cu urși morți de foame în propriile lor excremente și antilope mâncate de câini vagabonzi. Vedeta topului rămâne grădina zoologică din Oradea, acolo unde 14 lei africani erau prea slăbiți ca să se mai poată mișca, atât erau de subnutriți. Au fost împușcați până la urmă, iar grădina a fost închisă. În anul 2019, a fost redeschisă după ample lucrări de modernizare, iar acum se laudă că are și o capelă. De ce și o capelă, numai Dumnezeu știe. Poate pentru că cine vine să vadă zebra, leul și pitonul să se roage pentru sănătatea lor și a mămicilor lor.

Ecce homo! Au trecut doar 120 de ani de când state cu pretenții de mari civilizații și-au deschis grădini zoologice umane

Omul a fost (și încă mai este) cel mai feroce animal pentru semenii lui de altă rasă, de altă culoare și de altă cultură. Uităm repede, dar vă aducem aminte. În anul 1851, la Londra se deschidea o mare grădină zoologică umană. Familii întregi de africani au fost aduse în Europa pentru a realiza o copie a satelor primitive din Senegal și Niger. Exponatele erau forțate să simuleze că se luptă cu animalele sălbatice pentru hrană, iar educații și gentlemanii englezi se îmbulzeau ca la urs să le vadă. Biletele se vindeau ca pâinea caldă, iar cine avea un african în cușcă se îmbogățea. Egal capitalism!

Circ sadic: africani pigmei în cuști, la New York

În anul 1889, la Paris, Orașul Luminilor, cu ocazia Târgului Mondial, 400 de aborigeni africani sau asiatici au fost expuși în cuști, și ce să vezi, târgul a avut 18 milioane de vizitatori. Ideea a fost preluată și de alte țări, în Belgia și la Berlin s-au deschis afaceri asemănătoare. Același lucru se întâmplă și la New York dar cu un succes redus, poate și pentru că africanii erau sclavi dintotdeauna în America, țara tuturor visurilor. Ca să le meargă biznizul, antreprenorii au adus africani pigmei, ceva cu totul și cu totul nou pentru publicul american obișnuit să vadă pe plantațiile de bumbac numai negri de dimensiuni normale.

A murit un cerb, s-a închis o grădina zoologică. Ascultați puțin blues și puțin gospell în capela de la grădina zoologică din Oradea. Born to be wild. Born to be free.

 

 

Cookies