„La cei trei ursuleți”. Povestea magazinului de pe Strada Doamnei, dedicat doar copiilor și cu urși pictați pe pereți

18 sept. 2024
7581 afișări
„La cei trei ursuleți”. Povestea magazinului de pe Strada Doamnei, dedicat doar copiilor și cu urși pictați pe pereți
„La cei trei ursuleți”. Povestea magazinului de pe Strada Doamnei, dedicat doar copiilor și cu urși pictați pe pereți. Sursa foto: Facebook / Bucureștiul în imagini

În vechiul București existau mai multe magazine care au devenit cunoscute fie prin diversitatea produselor, fie prin denumirea specială, de exemplu. Astăzi o să vorbim despre „La cei trei ursuleți”, magazinul dedicat exclusiv copiilor de pe Strada Doamnei, care era unul dintre cele mai cunoscute de acest fel din Capitală, împreună cu „Romarta Copiilor”, „Așchiuță” sau „Scufița Roșie”.

Înainte de apariția mall-urilor și a centrelor comerciale, comerțul realizat de magazinele „la stradă” era chintesențial și reprezenta normalitatea pentru bucureșteni. Atât în centrul orașului cât și în cartierele vechi sau cele noi, muncitorești, apărute în perioada comunistă, existau fel de fel de magazine, fie universale, fie nișate, în funcție de nevoile cetățenilor. Așa se face că existau magazine dedicate bărbaților, magazine dedicate femeilor și magazine dedicate celor mici, copiilor. Și nu puține, existau în Capitală mai multe magazine de unde părinții puteau să le ia celor mici fel de fel de jucării, hăinuțe sau uniforme școlare.

„La cei trei ursuleți”, magazinul pentru copii de pe Strada Doamnei

Unul dintre cele mai vestite și apreciate magazine de acest fel se afla pe Strada Doamnei, la numărul 9, fix vizavi de Banca Națională a României. Este vorba despre „La cei trei ursuleți”, devenit cunoscut atât pentru nume și decorațiuni, cât și pentru produsele care erau disponibile aici.

Magazinul „La cei trei ursuleți” a fost deschis de întreprinderea „Confecția” în luna februarie a anului 1955, și a avut în centru tematica poveștii lui Lev Tolstoi cu același nume. Așa se face că pe pereții magazinului era pictată în ulei o bună parte a poveștii, cu cei trei urși și pățaniile prin care trec. De asemenea, ursuleții erau prezenți și printre literele firmei stradale a magazinului, astfel că ursuleții erau prezenți la fiecare pas pe Doamnei 9.

Sursa foto: Simply Bucharest

Aproape perete în perete cu „La cei trei ursuleți” se afla cinematograful „Doina”, un alt loc dedicat copiilor, deoarece aici se dădeau filme pentru cei mici, îndeosebi producții realizate de studioul „Animafilm”.

Sursa foto: Simply Bucharest

Magazinul a dispărut la scurt timp după Revoluție, în haosul cauzat de modificările administrative, de retrocedări, de schimbarea formelor de proprietate și de închiderea (uneori parțială) sau reprofilarea fabricilor și întreprinderilor. Astfel, „La cei trei ursuleți” a dispărut din centrul Bucureștiului, și a lăsat în urma sa un spațiu-fantomă, la parterul blocului „Import – Export” funcționând în ultimele trei decenii mai multe afaceri de tipul restaurantelor sau teraselor, dar fără prea mare succes. În prezent, clădirea are un aspect dezolant, fiind mai mult spațiu publicitar pentru afișele de concerte și festivaluri, iar vitrinele fiind acoperite de graffiti.

Sursa foto: Simply Bucharest

Au mai existat și alte magazine cunoscute pentru copii

Desigur, nu a existat în București un singur magazin cu produse pentru copii, pe lângă „Ursuleți” mai era și marele magazin universal „Romarta Copiilor”, din blocul cu coloane ridicat vizavi de Cercul Militar în anul 1960. Acest magazin ocupa parterul, etajul 1 și subsolul blocului. Pe strada Smârdan exista și magazinul „Cireșarii”, vestit pentru raionul cu trenuri, trenulețe și machete de la parter. Aici se găseau mai mult jucării decât haine sau alte accesorii, de exemplu, și este vorba despre o locație mai veche decât regimul comunist. Pe Smârdan a fost înființat în jurul anului 1900 magazinul de jucării „Paradisul Copiilor”, care a funcționat până puțin după cel de-Al Doilea Război Mondial, fiind deschis de Filip Lindenberg.

Departe de centrul istoric al orașului, pe Calea Griviței, apare în 1961 magazinul „Așchiuță”, magazin ce făcea parte dintr-un complex comercial care aduna laolaltă magazine de diverse specializări.

Citește și

Cookies