La ce oră se închid mall-urile, magazinele și restaurantele în București de duminică. Intră în vigoare noile măsuri restrictive pentru Capitală

02 oct. 2021
2379 afișări
La ce oră se închid mall-urile, magazinele și restaurantele în București de duminică. Intră în vigoare noile măsuri restrictive pentru Capitală
La ce oră se închid mall-urile, magazinele și restaurantele în Capitală de duminică. Intră în vigoare noile măsuri restrictive pentru București

Noile măsuri restrictive pentru București întră în vigoare sâmbătă noaptea, la miezul nopții, începând cu ora 00.00. După ce bucureștenii s-au speriat de măsurile draconice anunțate vineri seară pentru duminică, CMBSU s-a întrunit din nou sâmbătă seară pentru a modifica măsurile în concordanță cu noua Hotărâre anunțată de Guvern joi și votată în ședință sâmbătă. Trebuie să știți că masca devine obligatorie în spațiul public, atât la exterior și la interior. Vedeți mai jos și la ce oră se închid mall-urile, magazinele și restaurantele din București începând de duminică.

Sâmbătă a fost un haos nedescris în privința acelor măsuri care intră în vigoare duminică în București. Totuși, într-un final, după ședința de Guvern în care a fost aprobată hotărârea de joi, lucrurile s-au mai luminat. Sâmbătă seara, după ce aceasta a fost publicată în Monitorul Oficial, CMBSU s-a reunit din nou în ședință pentru a schimba deciziile luate vineri astfel încât acestea să fie în concordanță cu noua hotărâre dată de Guvern.

Totuși, CMBSU a fost obligat să se întrunească și vineri, conform legii care spunea că în cel mult 48 de ore de când rata de infectare trece de 6, trebuie să aibă loc această ședință. Mai mult, au fost nevoiți să stabilească măsurile pe vechea hotărâre, după ce noile prevederi stabilite de Guvern nu intraseră în vigoare.

Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă, întrunit în şedinţă extraordinară, prin utilizarea mijloacelor electronice de comunicare, a adoptat, sâmbătă seară, o nouă decizie care pune în aplicare măsurile stabilite de Guvern.

Ce măsuri intră în vigoare de duminică, 3 octombrie, de la ora 00:00

Raed Arafat a fost cel care a adus lumină în privința acestei situații în timpul unei conferințe de presă de sâmbătă. Practic, în București întră în vigoare măsurile anunțate încă de joi seară de Guvern pentru localitățile care depășesc rata de infectare de 6 la mie. Sâmbătă, Bucureștiul ajunsese la o rată de infectare de 8.28 la mie.

Carantină de noapte pentru persoanele nevaccinate

În primul rând se instaurează carantină de noapte, de la 20.00 la 05.00 pentru persoanele nevaccinate. Va fi nevoie din nou de declarație, iar motivele trebuie să fie întemeiate pentru a ieși din casă. Totuși, persoanele vaccinate sau care au trecut prin boală se pot deplasa în continuare fără restricții.

Obligativitatea purtării măştii doar în spațiile publice aglomerate

De asemenea, de duminică, masca rămâne obligatorie în București în toate spațiile publice aglomerate, ca și până acum, cu toate că în Hotărârea de Guvern era valabilă în orice localitate cu rata de infectare peste 6 la mie.

 „Se propune ca în toate localitățile în care incidența cumulată a cazurilor, în ultimele 14 zile este mai mare de 6/1.000 de locuitori, să fie instituită obligativitatea purtării măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului sănătății și al ministrului afacerilor interne, în toate spațiile publice închise și deschise”, arată Hotărârea CNSU publicată sâmbătă.

La ce oră se închid magazinele, mall-urile și restaurantele

Conform noilor măsuri adoptate de Guvern, activitatea cu public a restaurantelor și cafenelelor este permisă în București, după ce a trecut de rata 6 de infectare, până la 50% din capacitate, doar pentru persoanele vaccinate sau care au certificat verde, între ora 05:00-24:00.

De asemenea, mall-urile sunt deschise până la 22:00.

În cazul unei incidenţe a cazurilor de COVID-19 de peste 6 la mie, magazinele se închid la 22.00, iar nunţile şi botezurile au limită de participanţi cu condiţia vaccinării sau să fi trecut prin boală, neexistând opţiunea testării.

Nunți și evenimente private doar pentru vaccinați și persoane trecute prin boală

Raed Arafat a anunțat, sâmbătă, după ședința de Guvern, că, în localitățile în care rata de infectare a depășit 6 la mie, vaccinații și persoanele care au trecut prin boală în ultimele 6 luni pot merge la nunti, botezuri, cinema, concerte și evenimente sportive. Arafat a spus că masca va fi iar obligatorie în aer liber în localitățile respective.

Principalele măsuri pentru București:

– organizarea evenimentelor private, nunți, botezuri, va fi permisă până la 50% din capacitatea maximă, dar nu mai mult de 200 de persoane

– în spațiile închise și deschise, activitățile sportive se pot desfășura cu 50% dintre spectatori, cu mască

– concerte, filme – 50% din capacitate, cu purtarea măștii

– spectacole în aer liber sau a altor evenimente private și culturale – 50% din spațiu

– la spectacolele drive-in pot participa membrii aceleiaşi familii sau cel mult patru persoane în maşină dacă sunt vaccinate sau trecute prin boală.

– cursuri pentru adulți, work-shop-uri – 50% din capacitatea spațiului din interior sau exterior și cu mască

Lista completă a măsurilor pentru București

Decizia prevede: 

Art. 1. Se constată că la nivelul Municipiului Bucureşti rata de incidenţă cumulată la 14 zile, în data de 02.10.2021, orele 1003 este de 8,28/1000 de locuitori, fapt pentru care, începând cu data de 03.10.2021, ora 00.00 se dispun următoarele măsuri pentru o perioada de 14 zile, urmând a fi reevaluate în acord cu reglementările legale care vor fi adoptate în materie. 

Art. 2.(1) În spaţiile publice: pieţe, târguri, bâlciuri, talciocuri, staţii pentru transportul în comun, spaţiile comerciale, mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă se instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura, în condiţiile stabilite prin ordinul comun al ministrului sănătăţii şi al ministrului afacerilor interne nr. 874/81/2020, emis în temeiul art.13 şi al art.71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020, cu modificările şi completările ulterioare. 

(2) Pentru prevenirea răspândirii infecţiilor cu virusul SARSCoV-2 este obligatorie  purtarea măştii de protecţie, astfel încât să acopere gura şi nasul, pe o rază de 50 m în jurul unităţilor de învăţământ, pentru persoanele care staţionează în acest perimetru. 

 (3) În aplicarea prevederilor art. 3 alin. (8) Ordinul ministrului educaţiei şi al ministrului interimar al sănătăţii nr. 5338/1082 din 01.10.2021 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activităţii în cadrul unităţilor/instituţiilor de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2 este permisă desfăşurarea orelor de educaţie fizică doar în spaţii deschise, fără obligativitatea purtării măştii de protecţie. 

Art. 3.(1) Activităţile de pregătire fizică în cadrul structurilor şi bazelor sportive, definite conform Legii educaţiei fizice şi sportului nr. 69/2000, cu modificările şi completările ulterioare, constând în cantonamente, antrenamente şi competiţii sportive organizate pe în Municipiul Bucureşti, pot fi desfăşurate numai în condiţiile stabilite prin ordinul comun al ministrului tineretului şi sportului şi al ministrului sănătăţii, emis în temeiul art. 43 şi al art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020, cu modificările  şi completările ulterioare; 

(2) În condiţiile alin.(1) se permite desfăşurarea de către sportivii profesionişti, legitimaţi şi/sau de performanţă a activităţilor de pregătire fizică în bazine acoperite sau aflate în aer liber, iar activităţile de pregătire fizică în spaţii închise sunt permise în condiţiile stabilite prin ordinul comun al ministrului tineretului şi sportului şi al ministrului sănătăţii, emis în temeiul art. 43 şi al art. 71 alin. din Legea nr. 55/2020, cu modificările şi completările ulterioare; 

Art. 4. În spaţiile închise sau deschise, competiţiile sportive se pot desfăşura în Municipiul Bucureşti cu  participarea spectatorilor până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului, cu asigurarea unei distanţe  de minimum 1 metru între persoane şi cu purtarea măştii de protecţie, dacă incidenţa cumulată la 14 zile în localitate este mai mare de 6/1.000 de locuitori. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2, în condiţiile stabilite prin ordinul comun al ministrului tineretului şi sportului şi al ministrului sănătăţii, emis în temeiul art. 43 şi al art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020, cu modificările şi completările ulterioare. 

Art. 5. (1) Activităţile instituţiilor muzeale, bibliotecilor, librăriilor, cinematografelor, studiourilor de producţie de film şi audiovizuală, instituţiilor de spectacole şi/sau concerte, şcolilor populare de artă şi meserii, precum şi evenimentele culturale în aer liber se pot desfăşura numai în condiţiile stabilite  prin ordinul comun al ministrului culturii şi al ministrului sănătăţii, emis în temeiul art. 44 şi al art. 71 alin.(2) din Legea nr. 55/2020, cu modificările şi completările ulterioare;
(2) În condiţiile alin.(1), organizarea şi desfăşurarea activităţii în cadrul cinematografelor, instituţiilor de spectacole şi/sau concerte sunt permise cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului şi cu purtarea măştii de protecţie, dacă incidenţa cumulată la 14 zile în localitate este mai mare de 6/1.000 de locuitori. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2, în condiţiile stabilite prin ordinul comun al ministrului culturii şi al ministrului sănătăţii, emis în temeiul art. 44 şi al art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020, cu modificările şi completările ulterioare; 

Art. 6. Organizarea şi desfăşurarea activităţii instituţiilor publice sau private de cultură care administrează spaţii special destinate activităţilor cultural-artistice în aer liber sunt permise cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului, cu asigurarea unei distanţe de minimum 1 metru între persoane şi cu purtarea măştii de protecţie, dacă incidenţa cumulată la 14 zile în localitate este mai mare de 6/1.000 de locuitori. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2, în condiţiile stabilite prin ordinul comun al ministrului culturii şi al ministrului sănătăţii, emis în temeiul art. 44 şi al art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020, cu modificările şi completările ulterioare. 

Art. 7. (1) Organizarea şi desfăşurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice şi private sau a altor evenimente culturale sunt permise cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului şi cu purtarea măştii de protecţie, dacă incidenţa cumulată la 14 zile în localitate este mai mare de 6/1.000 de  locuitori. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2, în condiţiile stabilite prin ordinul comun al ministrului culturii şi al ministrului sănătăţii, emis în temeiul art. 44 şi al art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020, cu modificările şi completările ulterioare;
(2) Organizarea şi desfăşurarea spectacolelor de tipul drive-in sunt premise  numai dacă ocupanţii unui autovehicul sunt membrii aceleiaşi familii sau reprezintă grupuri de până la 4 persoane. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2, în condiţiile stabilite prin ordinul comun al ministrului culturii şi al ministrului sănătăţii, emis în temeiul art. 44 şi al art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020, cu modificările   şi completările ulterioare. 

Art. 8. (1)Activitatea cultelor religioase, inclusiv slujbele şi rugăciunile colective, se desfăşoară în interiorul şi/sau în afara lăcaşurilor de cult, cu respectarea regulilor de protecţie sanitară, stabilite prin ordinul comun al ministrului sănătăţii şi al ministrului afacerilor interne, emis în temeiul art. 45 şi al art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020, cu modificările şi completările ulterioare;
(2) În condiţiile ali.(1), pentru prevenirea răspândirii infecţiilor cu virusul SARS-CoV-2, organizarea de procesiuni şi/sau pelerinaje religioase este permisă numai cu respectarea regulilor de protecţie sanitară, stabilite prin ordinul comun al ministrului sănătăţii şi al Secretariatului de Stat pentru Culte; 

Art. 9. Se permit activităţile recreative şi sportive desfăşurate în aer liber,  cu participarea a cel mult 10 persoane care nu locuiesc împreună; Participarea este permisă  doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada   cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2, în condiţiile stabilite prin ordinul comun al ministrului sănătăţii, după caz, cu ministrul tineretului şi sportului, ministrul mediului, apelor şi pădurilor sau ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale. 

Art.10. Se permite organizarea de evenimente private (nunţi, botezuri) cu participarea persoanelor până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului, dar nu mai mult de 200 de persoane, în interior sau în exterior, dacă incidenţa cumulată la 14 zile este mai mare de 6/1.000 de locuitori. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2. 

Art.11. Se permite organizarea de cursuri de instruire şi workshopuri pentru adulţi, inclusiv cele organizate pentru implementarea proiectelor finanţate din fonduri europene, cu participarea persoanelor până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului în interior sau în exterior, cu asigurarea unei suprafeţe de minimum 2 mp pentru fiecare persoană, cu purtarea măştii de protecţie şi cu respectarea normelor de sănătate publică stabilite prin ordinul ministrului sănătăţii, dacă incidenţa cumulată la 14 zile în localitate este mai mare de 6/1.000 de locuitori. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada  cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2. 

Art. 12. (1) Se permite organizarea de conferinţe cu un număr de participanţi mai mare de 300 de persoane în interior, cu asigurarea unei suprafeţe de 2 mp pentru fiecare persoană, dacă toate persoanele sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei  complete de vaccinare;
(2) Se permite organizarea de conferinţe cu participarea persoanelor până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului în interior sau în exterior, cu asigurarea unei suprafeţe de minimum 2 mp pentru fiecare persoană, cu purtarea măştii de protecţie şi cu respectarea normelor de sănătate publică stabilite în ordinul ministrului sănătăţii, dacă incidenţa cumulată la 14 zile în localitate este mai mare de 6/1.000 de locuitori. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2. 

Art. 13. Se permit organizarea şi desfăşurarea de către instituţiile cu atribuţii în domeniul apărării naţionale, ordinii şi siguranţei publice, în aer liber, a activităţilor specifice, sub supravegherea unui medic epidemiolog. 

Art. 14. Se permit organizarea şi desfăşurarea activităţilor specifice din domeniul diplomatic, inclusiv la sediile misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare acreditate în România, astfel încât să fie asigurate o suprafaţă de minimum 4 mp pentru fiecare persoană participantă şi respectarea regulilor de protecţie sanitară. 

Art. 15. Se permite, în condiţiile Legii nr. 60/1991, republicată, organizarea de mitinguri şi demonstraţii cu un număr de participanţi de maximum 100 de persoane şi cu purtarea măştii de protecţie, dacă incidenţa cumulată la 14 zile în localitate este mai mare de 6/1.000 de locuitori. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS- CoV-2. 

Art. 16. (1) Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul  restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor, precum şi la terase este permisă până la 50% din  capacitatea maximă a spaţiului în intervalul orar 5,00 – 24,00 dacă incidenţa cumulată la 14 zile este mai mare de 6/1.000 de locuitori. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la  finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.
(2) Activitatea restaurantelor şi a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unităţi de cazare, precum şi la terasele acestora este permisă până la capacitatea maximă a spaţiului în intervalul orar 5,00 – 2,00, doar pentru persoanele cazate în cadrul acestor unităţi, dacă este depăşită încidenţa de 3/1.000 locuitori în ultimele 14 zile.
(3) Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice în interiorul centrelor comerciale este permisă dacă incidenţa cumulată la 14 zile  este mai mare de 6/1.000 de locuitori până la 50% din capacitatea maximă a zonelor de consum, delimitate faţă de restul spaţiului public şi amenajate în acest scop. Accesul în zonele de consum astfel delimitate şi amenajate este permis doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară  confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.
(4) Măsurile prevăzute la alin.(1) – (3) se aplică şi operatorilor economici care desfăşoară activităţi în spaţiile publice închise care au un acoperiş, plafon sau tavan şi care sunt delimitate de cel puţin 2 pereţi, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent.
(5) În situaţia în care activitatea operatorilor economici prevăzuţi la alin.(1)- (4) este restricţionată sau închisă, se permit prepararea hranei şi comercializarea produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice care nu se consumă în spaţiile respective.
(6) Prepararea, comercializarea şi consumul produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice sunt permise în spaţiile special destinate dispuse în exteriorul clădirilor, în aer liber, cu excepţia celor prevăzute la alin.(4), cu respectarea măsurilor de protecţie sanitară stabilite prin ordin comun al ministrului sănătăţii, al ministrului economiei, antreprenoriatului şi turismului şi al preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, emis în temeiul art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020, cu modificările şi completările ulterioare.
(7) Operatorii economici prevăzuţi la alin. (1) – (6) vor respecta obligaţiile stabilite prin ordin al ministrului sănătăţii şi al ministrului economiei, antreprenoriatului şi turismului, emis în temeiul art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020, cu modificările şi completările ulterioare. 

Art. 17. Activitatea în baruri, cluburi şi discoteci este interzisă dacă incidenţa cumulată la 14 zile în Municipiul Bucureşti este mai mare de 6/1.000 locuitori. 

Art. 18. (1) În condiţiile art. 5 alin. (3) lit. f) din Legea nr. 55/2020, cu modificările şi completările ulterioare, se instituie obligaţia pentru operatorii economici care desfăşoară activităţi de comerţ/ prestări de servicii în spaţii închise şi/sau deschise, publice şi/sau private, să îşi organizeze şi să îşi desfăşoare activitatea zilnic în intervalul orar 5,00 – 22,00, dacă incidenţa cumulată la 14 zile depăşeşte 7,5/1.000 de locuitori.
(2) Prin excepţie, în intervalul orar 22,00 – 5,00, operatorii economici pot activa doar în relaţia cu operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu. 

(3) Măsurile prevăzute la alin. (1) nu se mai aplică dacă incidenţa cumulată  la 14 zile este mai mică sau egală cu 7/1.000 de locuitori.
(4) Prin excepţie de la prevederile alin. (1) şi (2), unităţile farmaceutice, benzinăriile, operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu, precum şi operatorii economici din domeniul transportului rutier de persoane şi rutier de mărfuri îşi pot desfăşura activitatea în regim normal de muncă, cu respectarea normelor de protecţie sanitară. 

Art. 19. Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activitatea în spaţii închise în domeniul sălilor de sport şi/sau fitness este permisă fără a depăşi 50% din capacitatea maximă a spaţiului când incidenţa cumulată la 14 zile este mai mare de 6/1.000 de locuitori, cu asigurarea unei suprafeţe de minimum 4 mp pentru fiecare persoană. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV- 2. 

Art. 20. (1) Activitatea cu publicul a operatorilor economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc este  permisă până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului dacă incidenţa   cumulată la 14 zile este mai mare de 6/1.000 de locuitori. Participarea este permisă doar pentru   persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la  finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între  a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.
(2) Se instituie obligaţia instituţiilor şi autorităţilor publice, operatorilor economici şi  profesioniştilor de a organiza activitatea astfel încât să asigure, la intrarea în sediu, în mod  obligatoriu, triajul epidemiologic şi dezinfectarea obligatorie a mâinilor, atât pentru personalul   propriu, cât şi pentru vizitatori, în condiţiile stabilite prin ordinul comun al ministrului sănătăţii şi al  ministrului afacerilor interne, emis în temeiul art. 13 şi al art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020, cu  modificările şi completările ulterioare.  

Art. 21. (1) Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de administrare a  piscinelor interioare este permisă fără a depăşi 50% din capacitatea maximă a spaţiului  dacă incidenţa cumulată la 14 zile este mai mare de 6/1.000 de locuitori.
Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-  2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele  care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul  SARS-CoV-2;
(2) Se instituie obligaţia operatorilor economici care desfăşoară activităţi de administrare a  ştrandurilor exterioare, a piscinelor exterioare sau a sălilor de sport/fitness de a respecta normele de  prevenire stabilite prin ordinul comun al ministrului tineretului şi sportului şi al ministrului sănătăţii,  emis în temeiul art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020, cu modificările şi completările ulterioare. 

Art. 22. Activitatea operatorilor economici care administrează locuri de joacă pentru copii în spaţii  închise este permisă fără a depăşi 50% din capacitatea maximă a spaţiului şi în intervalul orar 5,00 –  24,00 dacă incidenţa cumulată la 14 zile este mai mare de 6/1.000 de locuitori.
Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-  2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele  care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul  SARS-CoV-2.  

Art. 23. Activitatea operatorilor economici care administrează săli de jocuri este permisă fără a depăşi   50% din capacitatea maximă a spaţiului în intervalul orar 5,00-2,00 dacă  incidenţa cumulată la 14 zile este mai mare de 6/1.000 de locuitori. Participarea este permisă doar   pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10   zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada  cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.”  

Art. 24. Se instituie obligaţia desfăşurării activităţii la nivelul cabinetelor stomatologice şi unităţilor   sanitare non-COVID, în condiţiile stabilite prin ordinul ministrului sănătăţii, emis în temeiul art. 71  alin. (2) din Legea nr. 55/2020, cu modificările şi completările ulterioare;. 

 Art.25 . Se instituie obligaţia operatorilor economici care desfăşoară activităţi de jocuri de noroc,  spaţii comune în sistem deschis de a respecta normele de prevenire stabilite prin ordinul comun al  ministrului economiei, antreprenoriatului şi turismului şi al ministrului sănătăţii, emis în temeiul art.  71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020, cu modificările şi completările ulterioare, în baza căruia îşi pot  desfăşura activitatea.  

Art. 26. În condiţiile art. 5 alin. (3) lit. b) din Legea nr. 55/2020, cu modificările şi completările ulterioare, se stabilesc următoarele măsuri:
1. Se interzice circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei în intervalul orar 20,00-5,00, cu următoarele excepţii:
a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuinţa/gospodărie şi locul/locurile de desfăşurare a activităţii profesionale şi înapoi;
b) deplasarea pentru asistenţa medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă, pentru achiziţionarea de medicamente sau pentru efectuarea vaccinului anti Covid- 19;
c) deplasări în afara localităţilor ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicţiei, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane, şi care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;
d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori decesul unui membru de familie;
e) părăsirea domiciliului pentru protejarea vieţii sau integrităţii fizice în cazul unui pericol grav şi iminent, cu apelarea sistemului naţional unic pentru apeluri de urgenţă 112
2. Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, prevăzut la pct. 1 lit. a), persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităţilor abilitate, legitimaţia de serviciu sau adeverinţa eliberată de angajator ori o declaraţie pe propria răspundere, completată în prealabil.
3. Pentru verificarea motivului deplasării în interes personal, prevăzut la pct. 1 lit. b)-d), persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităţilor abilitate, o declaraţie pe propria răspundere, completată în prealabil.
4. Declaraţia pe propria răspundere, prevăzută la pct. 2. şi 3., trebuie să cuprindă numele şi prenumele, data naşterii, adresa locuinţei/gospodăriei/locului activităţii profesionale, motivul deplasării, data completării şi semnătura.
5. Măsurile instituite nu se aplică persoanelor care sunt  vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei  complete de vaccinare,  respectiv persoanelor care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2  şi care fac dovada îndeplinirii acestei   condiţii prin intermediul certificatului de vaccinare, pe suport hârtie sau în format electronic, sau al  certificatului digital al Uniunii Europene privind COVID-19;
6. Măsurile instituite nu se aplică persoanelor fizice provenite   din state ale căror autorităţi nu emit certificate digitale ale Uniunii Europene privind COVID-19 sau   documente compatibile cu aceste certificate, vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru  care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare,  respectiv persoanelor care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2  şi care fac dovada îndeplinirii acestei condiţii prin documente, pe suport hârtie sau în format  electronic, care să ateste vaccinarea acestora.
7. Măsurile nu se aplică în cazul persoanelor care au vârsta mai mică sau egală cu 12 ani.
Art. 27 (1) Atestarea vaccinării sau vindecării de infecţia cu virusul SARS-CoV-2 se realizează prin intermediul certificatelor digitale ale Uniunii Europene privind COVID-19, în conformitate cu prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 68/2021 privind adoptarea unor măsuri pentru punerea în aplicare a cadrului european pentru eliberarea, verificarea şi acceptarea certificatului digital al Uniunii Europene privind COVID pentru a facilita libera circulaţie pe durata pandemiei de COVID-19, cu modificările şi completările ulterioare.
(2)/Operatorii economici care desfăşoară activităţi potrivit prezentei anexe au obligaţia de a scana codul QR de pe certificatul digital al Uniunii Europene privind COVID-19 folosind secţiunea „Verificare reguli interne” din aplicaţia mobilă „Check DCC” pentru verificarea autenticităţii, valabilităţii şi integrităţii certificatului, fără a se reţine niciun fel de date sau informaţii din certificatul verificat
(3) În cazul persoanelor fizice provenite din state ale căror autorităţi nu emit certificate digitale ale Uniunii Europene privind COVID-19 sau documente compatibile cu aceste certificate, organizatorii/operatorii economici care desfăşoară activităţi au obligaţia de a verifica existenţa documentelor, pe suport hârtie sau în format electronic, care să ateste vaccinarea sau vindecarea de infecţia cu virusul SARS-CoV-2 a acestor persoane. 

 Art. 28. În condiţiile art 5 alin (3) lit.f din Legea nr.55/2020, cu modificările şi completările ulterioare, activitatea pieţelor agroalimentare, inclusiv a pieţelor volante, a târgurilor, bâlciurilor şi a talciocurilor, definite  potrivit art 7 alin.(1) din Hotărârea Guvernului nr. 348/2004 privind exercitarea comerţului cu produse şi servicii de piaţă în unele zone publice, cu modificările şi completările ulterioare, se desfăşoară în condiţiile stabilite prin ordin comun al ministrului dezvoltării, lucrărilor publice şi administraţiei, al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale, al ministrului sănătăţii şi al ministrului muncii şi protecţiei sociale. 

Art. 29. (1) Operatorii de transport de călători vor monitoriza permanent gradul de încărcare a mijloacelor de transport pe care le deservesc, în scopul diminuării aglomeraţiei din vehicule şi staţii, mai ales la orele de vârf.
(2) Se va respecta circuitul de urcare/coborâre în mijloacele de transport, acolo unde acestea permit, respectiv:
– în autobuze şi troleibuze, accesul pasagerilor se va efectua prin uşa din faţă, iar coborârea pe celelalte uşi;
– în tramvaie, accesul pasagerilor se va efectua prin uşa din mijloc, iar coborârea pe celelalte uşi.
(3) Operatorii de transport de călători vor informa călătorii cu privire la obligativitatea purtării corecte a măştii de protecţie şi a evitării consumului de produse alimentare în mijloacele de transport în comun, prin mijloace audio-video şi prin afişare în mijloacele de transport în comun.
Art. 30. Metrorex SA va informa şi îndruma publicul călător prin instalaţiile de sonorizare despre situaţiile de aglomerare apărute şi îl va informa asupra obligativităţii de a păstra distanţarea fizică şi de a purta corect masca de protecţie. 

Art. 31. Regimul contravenţional aplicabil pentru nerespectarea măsurilor dispuse este cel stabilit la art. 64 – 70 din Legea nr.55/2020. 

Art. 32. În funcţie de evoluţia situaţiei epidemiologice la nivelul Municipiului Bucureşti se vor putea institui măsuri suplimentare, cu respectarea normelor legale în vigoare. 

Art. 33. Prezenta hotărâre va fi transmisă, prin grija Secretariatului Tehnic Permanent, membrilor Comitetului Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă, în vederea punerii în aplicare şi către DSU, conform art.23 lit.e) din OUG nr.21/2004, pentru informare. Totodată, se va aduce la cunoştinţa publicului prin transmiterea unui comunicat de presă şi publicarea pe pagina de internet a Instituţiei Prefectului – Municipiul Bucureşti şi abrogă orice dispoziţii contrare prevăzute prin hotărâri  ale CMBSU. 

Cookies