La ce-i bun certificatul digital COVID? La concerte, de exemplu. Bine, și concertele ar fi tare bune în București

30 iun. 2021
79 Afișari
La ce-i bun certificatul digital COVID? La concerte, de exemplu. Bine, și concertele ar fi tare bune în București

Certificatul digital COVID ar putea fi folosit intern, spune premierul Florin Cîțu, acolo unde este nevoie de dovadă de vaccinare, ca de exemplu la concerte.

Certificatul digital COVID – așa-numiul „pașaport COVID” – va fi emis de mâine (joi, 1 iulie) pentru circulația în Uniunea Europeană. Invitat la Digi24, premierul Florin Cîțu a dat un exemplu în care acest document poate fi folosit  intern: acolo unde accesul se face pe baza unei dovezi de vaccinare, cum ar fi la concerte ori spectacole.

Noi vom permite persoanelor vaccinate să aibă aceste evenimente cu un număr mai mare de persoane. Organizatorii îşi aleg ce variantă este mai confortabilă şi mai bună pentru ei şi oferă siguranţă celor care merg la concert. Este un certificat verde apărut pentru circulația între țări. În interior vom vedea dacă va prinde sau nu. Relaxările continuă și s-ar putea să nu avem nevoie de el”, a declarat Florin Cîţu.

Ordonanța de Urgență care reglementează eliberarea, verificarea și acceptarea certificatului digital Covid, pe baza căruia revine, în mare măsură, libera circulație în UE în perioada pandemiei, a fost adoptată ieri de către Guvern. 

Ce informații conține certificatul digital COVID

Certificatul digital COVID este un document care atestă că posesorul lui se află în una din aceste trei situații:

  • Este vaccinat antiCOVID;
  • Este testat pentru infecția cu SARS-COV2 cu test antigen rapid și test PCR;
  • A fost infectat cu noul coronavirus, a trecut prin boală și este vindecat.
Dacă vrei să afli care sunt țările care au emis deja pașapoarte COVID, citește și:Florin Cîțu: „Certificatul verde de vaccinare va fi operațional din 1 iulie” 

Desigur, rămâne în conversație o întrebare esențială; ce se întâmplă cu persoanele care nu au acces la formatul digital, cum ar fi cele din mediul rural, care sunt semnificativ de multe. Pentru această situație, reprezentați ai primăriilor, ai direcțiilor pentru evidența populației și ai direcțiilor de sănătate publică îi vor ajuta pe oameni să obțină așa-numitul „pașaport COVID”

1 iulie, ziua cu „Pașaport COVID” și noi măsuri de relaxare

Ziua de 1 iulie 2021 vine, așadar, nu numai cu platforma de pe care poate fi descărcat certificatul digital COVID, ci și cu noi măsuri de relaxare. Ce înseamnă acest lucru? Dcupă cum declarau recent premierul Florin Cîțu și secretarul de stat Raed Arafat, este vorba de umrătoarele măsuri de relaxare:

  • Crește numărul oamenilor care pot participa la evenimente private, cum ar fi nunți și botezuri;
  • Se prelungește programul cluburilor, restaurantelor și cafenelelor;
  • Crește numărul spectatorilor care pot asista la evenimente sportive;
  • Hotelurile vor putea caza oaspeți până la capacitatea maximă;
  • Va fi permisă organizarea de festivaluri, concerte și spectacole cu mai mult de 2.500 de spectatori.
Mai multe despre decizia Parlamentului European de a adopta „pașaportul COVID” poți citi aici: Certificatul verde digital a fost adoptat de Parlamentul European. Cine va beneficia de ”pașaportul COVID”

 

Cookies