La București e, de mâine, festival de râs, cunoscut și sub numele de Festivalul Național de Improvizație. Invitat special e tăticul celor de la Saturday Night Live

14 sept. 2022
299 Afișari
La București e, de mâine, festival de râs, cunoscut și sub numele de Festivalul Național de Improvizație. Invitat special e tăticul celor de la Saturday Night Live
Azi începe Festivalul Național de Improvizație, e de râs cu hohote. Invitat special la București, tăticul celor de la Saturday Night Live

În perioada 15-18 septembrie, la teatrul Recul, din Splaiul Unirii 160, improvizația de mare efect își spune cuvântul. Suntem invitați să ne bucurăm de spectacole foarte tari, toate în premieră, într-o lume care antrenează constant atenția, flexibilitatea și empatia. Cea de-a 10-a ediție a Festivalul Național de Improvizație din București își propune să ofere o nouă formă de divertisment participativ într-o formulă specială, cu o componentă internațională, cu momente adresate atât comunității de improvizatori, cât și publicului larg. Invitați speciali sunt celebrii improvizatori Joe Bill, profesorul multor actori care au performat la Saturday Night Live și actrița irlandeză Órla Mc Govern.

joe, bill, improvizator
Joe Bill a predat, a îndrumat sau a regizat actori şi scenarişti care creează pentru Saturday Night Live, 30 Rock, The Daily Show with Jon Stewart şi The Colbert Report. Festivalul Național de Improvizație.
Saturday Night Live, Foto credit Insider.

Festivalul de Improvizație a fost înființat în anul 2013 de Monica Anastase, proiectul fiind realizat de Asociația Tam-Tam. Povestea a crescut de la an la an, mai în glumă dar în serios.

Adriana Bordeanu, Monica Anastase si Adina Maria Sandu. Foto credit Festivalul Național de Improvizație.

Din 15 septembrie, improvizația cucerește Bucureștiul, la RECUL

Șase traineri și peste 40 de improvizatori experimentați și debutanți s-au implicat în realizarea a șase spectacole, produse de festival, în urma unor sesiuni de audiții. Organizatorii propun, pe lângă acestea, trei spectacole –  eveniment:  ImproJam (în limba română), Tocănița de idei – debut românesc cu trupa Wednesday și Stuck în the middle cu Joe Bill (în limba engleză), bazate pe sugestiile publicului, precum și o serie de ateliere, destinate tuturor celor care doresc să descopere sau să aprofundeze mai multe tehnici de improvizație. Mai jos interviu  exclusiv cu fetele de care a pornit totul, Adina Maria Sandu, Adriana Bordeanu și Monica Anastase, inițiatoarea Festivalului de Improvizație.

improvizatoare
Fetele de care a pornit totul, Adina Maria Sandu, Adriana Bordeanu și Monica Anastase. Foto credit Festivalul Național de Improvizație.

În România s-au adunat suficient de multe grupuri care practică această artă volatilă a improvizației”

B365.ro: Cum a apărut ideea acestui festival?

Monica Anastase: “În anul 2013, cândva prin ianuarie, m-am trezit într-o dimineață cu ideea festivalului în cap. Era aproape complet formată, câte zile va ține, unde, pe cine să invit. Simțisem de ceva timp că s-au adunat în România suficient de multe grupuri care practică această artă volatilă a improvizației pentru a forma o comunitate, iar locul comun de cunoaștere și învățare a devenit !MPRO”.

improvizatie
Lyric Hotel&Spa 2021. Foto credit Festivalul Național de Improvizație.

B365. ro: Cine sunt cei care vin să învețe să improvizeze?

Adina Maria Sandu: “Curajoșii, romanticii, cei cărora le este super frică de nou, dar și cei care trăiesc pentru senzația aia pe care ți-o dă necunoscutul. Cei care vor să își îmbogățească experiențele cu ceva inedit, sau cei care-și doresc să ajungă pe scenă și să joace”.

Adriana Bordeanu: “Atât improvizatori cu experiență care vin să se perfecționeze sau au nevoie de o reîmprospătare, cât și improvizatori la început de drum care sunt mânați de entuziasm”.

Un bun improvizator trebuie fie un bun observator al vieții și al realității”

B365.ro: Ce abilități, talente trebuie să aibă un bun improvizator?

Adina Maria Sandu: “Să fie un bun observator al vieții și al realității, să aibă păreri și puncte de vedere pentru că ăsta e materialul principal pe care-l va aduce pe scenă. Să fie curios despre tot, să fie acolo pentru tine când ești în scenă și știi că nu e bine, să creadă că oricine va fi în scenă cu el va fi cel mai bun partener de scenă pe care-l poate avea”.

Adriana Bordeanu: “Să aibă disponibilitate de joacă, actorie bună și inteligență. Toate astea asezonate cu puterea de a fi 100% în prezent și atent la partenerul de scenă”.

Monica Anastase: “Un bun improvizator este curios mai mult decât este orgolios, jucăuș mai mult decât corect, și bine conectat cu propriul corp. Creativitatea la nivel de idei merită expresivitate emoțională și fizică, pentru a aprinde cu adevărat viața în sufletele spectatorilor”.

Foto credit Festivalul Național de Improvizație.
Improvizația are darul să accelereze conexiuni între oameni și să te ducă direct în subiecte, conversații și situații profunde”

B365. ro: Care este cea mai mare satisfacție din cariera ta?

Adina Maria Sandu: “Improvizația are darul să accelereze conexiuni între oameni și să te ducă direct în subiecte, conversații și situații profunde, chiar și cu oameni pe care îi cunoști de foarte puțin timp. Datorită !MPRO am ajuns să cunosc mulți improvizatori, să-mi propun să văd și să fac impro și atunci când mă găseam în afara țării, ajungând astfel să pot să beau o cafea cu un prieten cam în orice oraș în care mi-aș propune să merg vreodată. Pe lângă asta, sunt recunoscătoare că există în România Festivalul !MPRO și Teatrul RECUL și că pot să fac parte din povestea fiecăruia”.

Adriana Bordeanu: “Faptul că am ajuns să pot face improvizație muzicală. La ediția de anul trecut a festivalului am jucat alături de trupa Triton chiar într-un muzical improvizat în stil noir. Pe când eram studentă nu m-aș și gândit că voi putea vreodată să fac asta. Eram foarte condiționată de un text și de dorința de controla tot, iar în impro trebuie să înveți să let go la control dacă vrei să iasă fain”.

Monica Anastase: “Prin organizarea !MPRO am pus umărul la formarea anumitor grupuri și inițiative foarte faine în improvizația românească, și m-a bucurat mult să le văd înflorind și generând la rândul lor alte grupuri și inițiative foarte faine. De asemenea, am participat la multe festivaluri internaționale, ca spectator, performer și trainer”.

Adina Maria Sandu. Foto credit Festivalul Național de Improvizație.
Improvizația, artă, meserie și mult umor
B365.ro: Improvizația este teatru? E o formă de exprimare? E o meserie?
Adina Maria Sandu: “Atunci când un grup de oameni își asumă riscul, se bat cu prejudecăți ca să exprime și să arate în ceea ce cred, repetă structuri și formate cu conștiinciozitatea unui actor care lucrează la o piesă clasică, iar apoi se aruncă în fața publicului fără plasa de siguranță a unui text, cu bucurie și încredere în colegii de pe scenă și în energia oamenilor din sală, din punctul meu de vedere e cea mai frumoasă meserie”.

Adriana Bordeanu: “Toate trei pe rând în funcție de context și uneori deodată. Depinde de om, de proiect sau de punctul în care te afli. Ca să dau un exemplu, la Livada de pescăruși, spectacol de teatru de improvizație în stilul lui Cehov, am simțit că se manifestă toate trei deodată”.

Monica Anastase: “Improvizația este o formă de exprimare artistică, să spunem cam cum o rochie este o formă de îmbrăcăminte. Improvizatorul poate face rochii simple, după tipare accesibile, sau poate creea rochii de ocazie, unicat, adică realmente teatru improvizat. Iar aspectele de „meseriaș” nu vor întârzia să apară, deoarece, din păcate, nici croitorii nici artiștii nu sunt scutiți de nevoia de a administra resurse și de a atrage atenția publicului”.

ADINA MARIA SANDU – director artistic Festivalul de Improvizație: “Sunt om responsabil în echipa !MPRO, în echipa Teatrului RECUL și în cadrul Fundației LEADERS. Am lucrat aproape 14 ani în educație nonformală cu elevi pentru care am gândit curricule, organizat programe de învățare și predat în special teme legate de leadership, încredere în sine, comunicare, găsirea unei vocații. Lucrând cu ei mi-am găsit și eu încrederea de care aveam nevoie și m-am apucat de impro, am făcut cursuri, am ajuns să joc pe scenă, să organizez, să predau și să creez contexte pentru ca improvizația să crească”.

ADRIANA BORDEANU – project manager Festival: “Sunt actriță improvizatoare, trainer și de 4 ani organizator al Festivalului Național de Improvizație. Iubesc în egală măsură să joc și să predau, iar organizarea este o necesitate pe care aș pasa-o altcuiva oricând, dar o fac cu religiozitate atunci când mi-o asum. Am nevoie de plimbări lungi ca să-mi așez gândurile și de sport ca să pot privi lumea cu liniște”.

MONICA ANASTASE – fondator Festival: “De când mă știu am vrut să învăț mai multe despre mine, despre oameni și lumea înconjurătoare. Am ales actoria (UNATC), apoi mai specific improvizația (Improvisneyland), apoi antropologia culturală (SNSPA). Mă interesează subiecte precum timpul, emoțiile, cosmosul, natura universului și a oamenilor, și îmi plac activitățile în natură, în special copacii și apa de orice fel”.

Prezentatorii Festivalului, Dan Codreanu si Dan Miron, improvizatori. Foto credit Festivalul Național de Improvizație.
Invitat special, celebrul Joe Bill, profesorul multor actori care au performat la Saturday Night Live

Din SUA revine la Bucureșți celebrul Joe Bill – improvizator cu peste 25 de ani de experienţă, instructor şi regizor de spectacole de comedie, co-fondator al revoluţionarului Annoyance Theatre din Chicago, care va susține patru ateliere de improvizație între 16-18 septembrie. Joe Bill a predat, a îndrumat sau a regizat actori şi scenarişti care creează pentru Saturday Night Live, 30 Rock, The Daily Show with Jon Stewart şi The Colbert Report. El este autorul apreciatului format „The Bat”, prezentat în programul !MPRO 2015, şi a fost trainer invitat la !MPRO 2016.

Scene brain/ Game brain este un workshop dedicat modalităților de integrare al elementelor scenice, ideilor cu potențial comic și sugestiilor din public într-un spectacol lung solid, cu credibilitate și emoție. În cadrul atelierului The First 30 Seconds, interesul se concentrează asupra construirii primei scene dintr-un spectacol de improvizație. Organic Longform Basics, dedicat debutanților, oferă cele mai bune instrumente de structură pentru un spectacol de improvizație antrenant, iar Story Chain este un workshop ce ghidează participanții în improvizarea unor povești de viață veridice și transformarea acestora în spectacole”, anunță organizatorii Festivalului de Improvizație.

Órla Mc Govern este o actriță experimentată, story teller, scriitoare și facilitatoare. Experiența a purtat-o peste tot în lume, unde a predat și a jucat pe scenele multor festivaluri. Foto credit FNI.
Invitat special, Órla Mc Govern, actriță irlandeză, story teller și scriitoare

Órla Mc Govern este o actriță experimentată, story teller, scriitoare și facilitatoare. Experiența a purtat-o peste tot în lume, unde a predat și a jucat pe scenele multor festivaluri. Este Director Artistic la Festivalul Moth & Butterfly de storytelling și improvizație, și face parte din grupul de improvizatori Ohana. A scris numeroase scurtmetraje produse în Irlanda, este actriță de televiziune și film, și autoarea volumelor de povestiri Dublin Folk Tales for Children și Wild Waves & Wishing Wells (The History Press). Órla Mc Govern va susține la Bucureșți un workshop numit Stories from the heart, dedicat modalităților în care poveștile personale și cele inventate pot fi folosite pentru a explora modalitățile cele mai potrivite pentru abordarea unei compoziții de spectacol, indiferent de formă. Programul atelierelor este disponibil pe improfest.ro: https://improfest.ro/workshops/

Și tu poți să urci pe scenă la Festivalul Național de Improvizație

Festivalul Național de Improvizație începe joi, 15 septembrie, cu un Impro Jam în care oricine poate să urce pe scenă, urmat de spectacolul din secțiunea DEBUT a festivalului, prezentat de Trupa Wednesday – Tocănița de idei, un montaj liber, coordonat de Doina Antohi. Seara se va încheia cu Stuck în the middle cu Joe Bill, spectacolul în care regizorii invitați să creeze spectacole pentru ediția 10 a festivalului (Bogdan Untilă, Vlad Pasencu, Delia Riciu, Ștefan Huluba și Andrei Bratu) îl vor provoca pe Joe Bill să scoată la iveală personaje și scene diferite fără nici o secundă de răgaz. Sugestia publicului pornește un foc continuu de episoade improvizate care îl vor solicita, la limite psihice și fizice, pe cel prins în mijloc. Accesul la spectacolele de joi este gratuit, în baza rezervării pe Eventbook.

Repetiții spectacol de debut Trupa Wednesday-Tocănița de Idei. Foto credit FNI.
Nu rata nici “Bivolul sună întotdeauna de două ori”

Programul de vineri, 16 septembrie, se deschide cu De poetica motus, spectacolul studenților la actorie, coordonat de Andrei Bratu, în care improvizatorii Miruna Ușurelu, Aurelian Culea, Răzvan Bratu, Alexandra Pribeagu, Dima Tui și Bohor Nicholas se exprimă prin coregrafie, muzică și poezie. Seara continuă cu Bivolul sună întotdeauna de două ori, spectacol coordonat de Bogdan Untilă. Inspirați de stilul dramaturgului David Mamet, improvizatorii Mihaela Georgescu, Vlad Pasencu, Octavian Reghina, Adelina Toma, Răzvan Bratu și David Moscovici se iau la trântă cu lumea necruțătoare a business-ului, într-un magazin de antichități.

Sâmbătă improvizează Generația Z

Generația Z, un spectacol regizat de Ștefan Huluba, deschide a treia seară de festival. Protagoniștii acestuia sunt elevi care vor juca pentru prima oară la Festivalul Național de Improvizație, unii dintre ei aflându-se pentru prima dată pe o scenă. Ne invită într-un univers dinamic și ne propun să ne lăsăm purtați de valurile improvizației. Seara de sâmbătă, 17 septembrie se încheie cu Shhh!, un spectacol cu scene silent și slapstick comedy, regizat de Delia Riciu, la care participă improvizatorii Dan Miron, Dan Codreanu, Adrian Loghin, Tibi Spătăreanu, Radu Catană și Sabina Uță.

Duminică, Dealing with it, un spectacol gândit de Joe Bill, ocazie unică să-l vedeți live

Duminică, 18 septembrie, publicul din București are ocazia unică să urmărească Dealing with it, un spectacol pus la cale de Joe Bill, despre reconectare și felurile în care depășim pandemia, precum și despre evenimentele pe care le traversează întreaga planetă. Vor participa improvizatorii Doina Antohi, Adrian Loghin și Adelina Toma (România), alături de Órla Mc Govern (Irlanda) și Ștefan Andersson (Suedia). Ediția a zecea a Festivalului Național de Improvizație se va încheia într-o notă romantică cu You’ve got Improv, o comedie romantică muzicală regizată de Vlad Pasencu, despre prime întâlniri romantice, fluturi care apar în stomac în clipe în care te aştepți mai puțin şi secrete nespuse (dar cântate). Urcă pe scenă: Adriana Bordeanu, Alex Cătănoiu, Mihaela Georgescu, Oana Laura Gabriela, Tibi Spătăreanu și Răzvan Teodorescu.

Toate spectacolele sunt produse de festival și prezentate în premieră. Biletele și abonamentele sunt disponibile pe Eventbook:

https://eventbook.ro/festival/festivalul-național-de-improvizație

 

Cookies