De 23 august, pasionații de gust, gurmanzii, dar și curioșii, vor avea parte de o introducere în universul parizerului așa cum nu s-a mai făcut în România. “Parizer ca la carte” este evenimentul care ne propune două mini-cursuri pentru o degustare organoleptică de parizer, în care învățăm cum să citim o etichetă, dar și degustări de palincă, vin, pâine, muștar și sosuri. Și pentru că evenimentul este deja soldout, organizatorii anunță încă o degustare, pe 13 septembrie, așa că fiți pe fază. Mai jos, interviu cu Cosmin Dragomir, scriitor culinar, colecționar de sarmale, “predispus spre îmbuibare și băutor profesionist cu diplomă de Eurosomelier”.
Cosmin Dragomir este specializat în istoria gastronomiei și ospitalității românești și a publicat zece volume, în mare parte reeditări ale unor cărți vechi de bucate. Este autorul volumului “Curatorul de zacuscă și alte povestiri culinare românești” și coautorul volumului “Dulce Românie – o istorie a deserturilor de la noi”, alături de Adriana Sohodoleanu. De asemenea, Cosmin Dragomir este coinițiator al Legii-Ziua Națională a Gastronomiei și Vinurilor din România și coorganizator al Congresului Național de Gatronomie și Vin, alături de Cezar Ioan și Nico Lontras.
De curând, Cosmin Dragomir s-a întors dintr-o fructuoasă călătorie prin Balcani, drumuri hrănitoare făcute alături de Cristian Iohan Ștefănescu, dedicate întocmirii unui studiu de gastronomie regională comparată. Scrie o carte despre cioba de burtă și lucrează la Enciclopedia Sarmalelor.
B365.ro: Degustarea Parizer ca la carte din 23 august, cea mai recentă, se anunță a fi un eveniment foarte serios, susținut de oameni cu carte, cum este Dana Pop, lector Doctor Inginer în biotehnologii alimentare sau Marian Timofti, președinte al Federației Naționale a Degustătorilor Autorizați. Evenimentul este deja soldout, așa că mai faceți unul pe 13 septembrie.
Cosmin Dragomir: Încercăm să transformăm evenimente de HoReCa în experiențe complete, cu o alonjă mult mai mare. Vorbim de o introducere în ceea ce înseamnă o degustare organoleptică a parizerului, vrem să învățăm cum să clasificăm gusturile și să le punem pe locul 1, 2 și 3. La fel de bine vom avea o introducere pentru cum citim o etichetă și care sunt secretele din spatele industriei de mezeluri. Vom avea mini-cursul ținut de Dana Pop, cu o prezentare în power-point, vom avea fișe de degustare întocmite de cei de la Federația Națională a Degustătorilor Autorizați după un model ușor mai simplificat de la seminariile și cursurile degustătorilor autorizați de mezeluri. Va fi o degustare de parizer în orb, lumea va nota, iar la final vom vedea și clasamentul. Va fi ca la o degustare de vin în care nimeni nu știe numele producătorului sau ce conține vinul. Gustăm și vedem după aceea care, cum a plăcut celor 25 de participanți. La final dezvăluim rezultatele, poate le-a plăcut un parizer cu mai puțină carne, poate le-a plăcut mai mult ăla de pui și nu ăla de porc. Vor fi destul de multe surprize la această degustare în orb.
B365.ro: Parizerul în comunism era unul dintre cele mai ordinare mezeluri, nu semăna deloc cu mortadella italienilor.
Cosmin Dragomir: Din păcate, la noi da, dar între timp există multe etichete pe piață cu produse care sunt făcute ca la carte și care merită, se apropie de mortadella sau poate concura cu ea drept o mortadella românească. Până la urmă, tot din cârnatul de Bologna și din mortadella își trage și parizerul de la noi tehnica de fabricare.
B365.ro: Ce este Parizerul radioactiv? Cu hârtie igienică sau din copite? Bio, vegan sau plin de carne macră?
Cosmin Dragomir: Sunt tot felul de mituri care au fost vehiculate, există și câteva informații despre folosirea unor substanțe, aproape radioactive, la producerea parizerului în comunism. Când terminăm degustarea începe party-ul. În timpul degustării se va servi doar apă, ca să nu alterăm gustul sau să fim nedrepți față de un sortiment de parizer sau altul, punând o anumită pâine, un anumit sos, muștar sau vin, dar după aceea trecem la degustarea de horincă și de vinuri de la Cotnari. Avem o mică poveste pentru mai multe feluri de pâine cu muștar în aluat care va merge foarte bine cu parizer. Va fi o experiență completă și inedită.
Detalii despre degustarea din 13 septembrie, aici: facebook.com/events/parizer-ca-la-carte-degustare