Până la UMAMI Street Food Truck:
Weekend de weekend, tot felul de festivaluri inundă bulevardele Bucureștiului și parcă, în ultima vreme, toate arată la fel, toate miros la fel, toate sună la fel. Că se numește Street Food Festival sau Bonheur, chiar nu mai contează.
Aceiași oameni, aceleași fețe, aceleași cașcarabete cu mâncare la suprapreț, aceeași muzică, aceleași cozi interminabile pentru un dumicat de pâine. E nasol? Da. Le frecventez? Bineînțeles. Realitatea e că fac parte din publicul target și nu ratez nici o ocazie de a privi spectacolul social în timp ce-ndes în mine mâncare cu nemiluita ca o vită nehalită scăpată-n lanul de lucernă.
UMAMI Street Food Truck
Spre exemplu, weekendul ăsta am descoperit un food truck cu 3 produse mari și late (4, dacă pun la socoteală și cartofii), din care două își merită banii cu vârf și îndesat.
Se numește UMAMI Street Food Truck. O cașcarabetă pe roți în care stau îngrămădiți 3 bucătari corpolenți ce gravitează în jurul unui al 4-lea băiat. Casierul. Tipul cu tricou albastru.
Judecata de Acum
Sunt un suflet gras și degrabă pofticios. E ceva în mine care nu mă lasă să mânânc sănătos la festivaluri. De aceea am ales 3 preparate de la UMAMI Street Food Truck:
Philly Steak & Cheese | 45 lei
45 de lei și 10 minute mai târziu (destul de rapid, dacă mă întrebi pe mine) am primit o baghetă cu friptură de vită suculentă, brânză cheddar, ceapă și gogoșari. Un sandwich consistent, umplut bine de tot cu carne de vită suculentă, fragedă și gustoasă. Fără zgârciuri, doar carne și un soi de untură care se prelinge pe degete dacă nu ești atent.
Sloppy, cum ar zice americanul, adică exact cum ar trebui să fie un preparat de street food. Unsuros, nesănătos și extrem de savuros. Carne bună și brânză topită într-o chiflă puhavă și puțin dulceagă. Ce-ți poți dori mai mult? Un concurent puternic la adresa oricărui burger gourmet vândut pe raza festivalului, oricare ar fi el, festivalul. E mult 45 de lei?
Tagliata Chimichurri | 55 lei
Pe o tăviță de carton, am primit niște feliuțe de friptură de vită, câțiva cartofi prăjiți, sos chimichurri, rucola și parmezan. Ca să poți judeca pe deplin preparatul, trebuie mai întâi să vezi cu ochii tăi bucata de vită din care se prepară. Vită de cea mai bună calitate, pigulită cu cuțitul până rămâne cea mai bună versiune.
E genul de mâncare foarte gustoasă, dar între noi fie vorba, dacă te rezumi doar la acest preparat, s-ar putea să mori de foame. Te satisface, dar nu „te umple” cum s-ar zice. Data viitoare când nimeresc într-un restaurant cu pretenții și plătesc 100 de lei pentru o vită prost gătită, promit că îi trimit la UMAMI Streed Food Truck, să vadă cât de gustoasă poate fi o vită gătită pe o plită banală, într-o cușmelie pe roți. Fragedă, sărată, fresh și unsuroasă. Tacâmurile sunt pentru simandicoși.
A se mânca cu mâna din dotare.
Instinctul îmi spune că tagliatei i-ar sta bine și într-o chiflă dulceagă stropită din belșug cu chimichurri.
New York Hotdog | 30 lei
Nu știam că-n New York se vând cabanoși în chiflă. E destul de okay pentru un sandwich cu două fire de cârnați. Asezonat cu ceapă uscată, maioneză cu leurdă și varză murată. Nu e wow, dar te satură, cu doar 30 de lei.
Bașca, dacă pui lângă și un pahar de bere, adio și pe-aici ți-e drumu’. N-am prea simțit leurda din ecuație. Apreciez faptul că băieții folosesc (sau cel puțin vor să folosească) ingrediente de sezon, cum ar fi leurda, lucru rar întâlnit pe la food truck-uri.
Și, pe principiul una caldă, alta rece: cartofii sunt de la metro, congelați, dar hei, nu le poți avea pe toate. Corect?
Total UMAMI Stree Food Truck: 130 lei.
O să mai mănânc pentru tine de la ei? R: Da.
Să ne fie de bine. Am mâncat și azi pentru tine.
Alte locuri pe unde-am mai mâncat pentru tine:
- Surprinde-ți Papila – supă thai, sandviș cu rață confiată-n casă, brie, măr tras în unt și desert crème brûlée cu ceai negru
- Smoking Hot Hala Mahala. Coaste de porc afumate la fum de fag, salată de vinete cu ardei kapia, pateu cu untură de rață și desert japonez mochi cu ciocolată și vișine
- La murătura lăudată: Pickles. Sandviș cu brânză și gălbiori murați, supă de scoici cu pește alb, peanut butter brownie
- Cine-a pus Paninaro în drum? Burger cu măduvioară de vită, burger cu creier pane și castraveți ciudați
- Bagă la M.A.T: tacos cu piept de vită afumat și sos macha, tacos cu file de pește crispy și sos cu ardei chipotle, prăjitură de casă cu făină de porumb, sirop de trandafir și fistic. E patatas bravas.
- I like Balls. Chifteluțe de vită cu sos marinara, parmezan, pătrunjel, chiftele de năut cu halloumi, sos de roșii ușor picant, paste și busuioc. Bilă din salam de biscuiți cu vișine și nuci sărate. Plus un ștrudel.
Molto Buoni e Bravi. Pizza cu salsicce și mozzarella, uneori vegană, alteori cu somon, susan negru, rucola, funghi porcini, formaggi, margherita, multi brânze și farcita din partea casei
Go GRABit Pastrami Bar & Liberté. Sandwich cu pastramă de vită, hotdog cu fondue de brânză. Desert cu savarine cu alcool, vișine, kirsch și rom
Ia viața-n piept de pui fraged. Anika Fried Chicken – Crispy Chicken Nuggets în crustă de lapte bătut, Eggplant and Brioche, Mac „n” Cheese și Sticky Toffee Pudding
Prima oară la Supa Dupa. Papadum, Zuppa Maritata, Philly Cheesesteak and fries, hummus cu ardei copt și edamame, cât și cheesecake cu caramel sărat.
Am mâncat la Mint & Ivy, pe Victoriei. Shrimp slider cu sos cocktail și micro salată, cât și Gujoane de pui cu sos honey glaze preparat cu 14 ingrediente. La desert, banoffee și tiramisu. Și negresă. Pomană.
Mâncare ca la mamma mia! La Ciao Niki. Restaurantul. Zuppa di pomodori, mezze maniche rigate all’amatriciana con guanciale, e cheesecake al lime con dulceață de afine
Ia cu Pâine și Vin! Soba de acasă și Focul Bengal, adică plăcinte de povestit, cât și chec cu lămâie și busuioc, servit cu cremă de mascarpone
Atenție! RO dog! Sandwichuri românești cu carne la garniță și cârnați de casă, muiate-n Lutică. Desert fancy: Choux cu fructe roșii, vanilie și ciocolată albă, dar și cu bezea
- Brutal Russian Pancakes. Clătite pufoase cu somon afumat, brie, guacamole și roșii uscate, cât și americane cu banane coapte, cremă de ciocolată și rodie
Un prânz frumos, de la Beautyfood. Ceafă de porc gătită 13 ore, cheesecake cu cremă de mușețel și un pateu de pasăre cu dulceață de ardei copt
- Marea pe roți. Drunken Squid. Calamari prăjiți cu sos din piripiri și ardei copți, plus o delicioasă supă de pește cu fructe de mare.
Al’ceva la prânz. IndiVan. Chifteluțe picante de berbecuț în sos de migdale, Butter Chicken hidratat în sos din piure de roșii, iar la desert croissante ca-n reclame. Pont.
- Vizită la Taqueria și Zelato. Porceală cu tacos și burrito cu porc gătit șase ore. La desert, înghețată de colivă, pâine prăjită și magiun
Laboratorul gusturilor. Forager. Zbârciogi și păstrăvi de pădure fermentați, NYC pastrami și sfogliatelle cu cremă de urdă, amazake de lămâie și sorbet de rubarbă
Din năvod, în farfurie. Piaţa de peşte de la Obor. Milacop proaspăt la grătar şi tigaie picantă cu calamari, creveţi şi carne de midii în sos de roşii cu ardei iute
Jungla cu mâncare. FROG. Cu gura plină de quiche cu sparanghel și gorgonzola, portocalopită, pâine cu burduf și pesto, tort pavlova cu caise & mure, și Punch!
Am lins farfuria. Băcănia Veche – Delicatese & Grădină. Ragu de miel cu găluște transilvănene, quiche cu hribi și desert choco crush
Cheese me Up! Topit după sandwichurile cu multă brânză & pulled pork de la Cheese Up și cele mai bune croissante din București: Fika18
- From Buzău with Love. Bucătăria.localfood. Zacuscă cu babic, Hot Pleșcoi, burger cu parizer pane și cremă de zahăr ars cu blat de pandișpan însiropat cu Diplomatico
Mai pot și Smokăreală! Dezmăț cu brisket fraged de vită black angus cu carolina mustard și tacos cu pulled pork și jalapeno. Brainfreeze cu înghețată de cremă de alune și ciocolată cu migadale prăjite la Gelateria La Romana dal 1947
Pește așteptări. Am mâncat pentru tine în Delta Dunării storceag, borș de pește, scrumbie la grătar și pepene de baltă
De dragul gogoșilor delicioase din București. Berliner Donuts și niște street food venezuelean la Pepitos
Direct de la balamuc. Am mâncat platoul cu draci pe el, de la Boala Copiilor, Luis Stan. Bistro La Minut.
Turul Murăturilor în București. Trei restaurante celebre cu specific românesc plus tanti Cornelia (de la Rădăuți) din Obor – ep. 1
Turul Murăturilor în București. Alte trei restaurante celebre cu specific românesc plus dl Georgescu din Piața Domenii – Ep. 2
C’est Nepal possible! Aditi’s Kitchen. Bucate de poveste cu frații nepalezi și dumplings de aur
Locul în care ți-a zis maică-ta să nu intri. Maimuca Restaurant. Punk restaurant!
Aloha, Pokeful! Ca să ajungi în Hawaii, te duci în Dorobanți și faci la dreapta înainte de Petrom
Anticarne. Verv Kitchen. Incursiune în lumea mâncării fără gluten, cu Snickers vegan, dhal și amaranth
My real MOM. Trip culinar înnobilat cu o pară umplută cu gorgonzola, burger fabulos și desert desenat cu piure de mango și amaretto
- Unde thai și unde crapă. ISAN Thai Kitchen. Un food truck nestemat care trebuie musai încercat
Adevăratul gust al Italiei într-un food truck din București. Am mâncat la Pastammore numai buon cibo: Pacherri Amatriciana, un panino con la porchetta, cannoli siciliani
CozoFest. Aproape toate locurile de unde comanzi cozonaci de Crăciun în București
Când se mănâncă bine prin cartier în București. Soare și sandwichuri bune, la Fresco Artigianale
Din dragoste pentru bucate. ARZU a lu’ Mazilique
Hushimo. Asia din Amzei. Poftă de Tom Yum și vită în sos de stridii
Restaurantul din București unde plătești doar ingredientele
Despre oameni și raci. Cum a fost la Taverna Racilor
Doar gustul contează. Smith Eatery, o bucătărie fascinantă de 9 metri pătrați
Are balta pește bun. Acasă la Ivan Pescar & Scrumbia Bar. Din apă, în farfurie.
Sarmale la cornet în București. Via Sarmașina
Jumi – Juma. RUAL. Primul AproBistro din București
Umami pastrami în București, la In-House Pastrami & More
Haleu adevărat, la singura Shandra’ma bucureșteană
Am mâncat pui de la POPEYES din București. Este zguduitor de la fel ca la ceilalți
Raclette și vin. Amis de la Fête, microfestivalul de brânză din buricul Bucureștiului
Blitz n Roll. Brutăria din București cu pinsă la public
Reper de București. Caracatiță infuzată în ceai negru și ecleruri umplute cu pateu
Cei mai buni burgeri din România. Câștigătorii Burger Fest și cum dai de ei în București
Lasciatemi mangiare, sono un bucureșteano. Pasta Del Popolo
„Înainte era mai bine?” Am mâncat pentru tine la Restaurantul Monte Carlo din Cișmigiu
În căutarea unui panino italian adevărat în București. Vizită la Tasteataly
- Istorie, bun gust și-un cârnat organic. Experiența noului G.Y.S.T. București
“Casa Tănase”, restaurantul cu specific nepalez din București botezat in memoriam
Ghidul gastronomic al Bucureștiului pe care nu l-a cerut nimeni. Partea a II-a | Alte 5 locuri minunate cu mâncare
Fabergé-ul ouălor fierte: Umami Soft Egg. Lansare Pho Bar Truck, în București, cu supă vietnameză phontastică
„Asta îi Cosmos!” Festin la Taverna Georgia, primul restaurant cu specific georgian din București