Kremlinul, după ce mai mulți diplomați ruși au fost declarați i “personae non gratae” la București: Decizia nu va rămâne fără un răspuns

08 apr. 2022
1347 Afișari
Kremlinul, după ce mai mulți diplomați ruși au fost declarați i “personae non gratae” la București: Decizia nu va rămâne fără un răspuns
Kremlinul, după ce mai mulți diplomați ruși au fost declarați i “personae non gratae” la București: Decizia nu va rămâne fără un răspuns | Foto: Vladimir Putin

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova spune că decizia autorităților de la București de a declara mai mulți diplomați ruși drept „personae non gratae” este “un pretext inventat”, iar decizia nu va rămâne fără un răspuns adecvat:

Kremlin vs București

Pe 5 aprilie, autorităţile române, sub un pretext inventat, au declarat ca „personae non gratae” zece diplomaţi ai Ambasadei Rusiei la Bucureşti. Totodată, ambasadorului Rusiei i s-a comunicat poziţia României cu privire la crimele de la Bucea şi alte localităţi din Ucraina, a căror responsabilitate este atribuită fără temei Rusiei. Respingem ferm aceste presupuneri propagandistice. Catalogăm demersul României drept parte a unei campanii declanşate de SUA şi aliaţii lor europeni pentru a discredita operaţiunea militară specială desfăşurată de Rusia pentru protejarea populaţiei civile din Donbass, demilitarizarea şi denazificarea Ucrainei

Declarația purtătorului de cuvânt al Ministerului de Externe de la Moscova a fost publicată  pe pagina de Facebook a Ambasadei Rusiei la Bucureşti. Iar răspunsul MAE rus la decizia de expulzare a unor diplomați ruși, luată la București, continuă în același ton:

Prin eforturile Bucureştiului, relaţiile noastre bilaterale erau într-un impas profund în ultimii ani, în timp ce noi acţiuni ostile ale părţii române duc la subminarea mecanismelor de bază ale dialogului interstatal civilizat şi ale conlucrării. O astfel de evoluţie nu este alegerea noastră şi provoacă regrete profunde; decizia de a expulza angajaţi diplomatici ruşi din România nu va rămâne fără un răspuns adecvat.

România a declarat indezirabili 10 diplomați ruși la București

Ministerul  de Externe de la București  a anunțat, zilele trecute, că autorităţile române au decis declararea ca personae non gratae pe teritoriul României a 10 persoane care activează în cadrul Ambasadei Federaţiei Ruse . Motivul: activităţile şi acţiunile acestora contravin prevederilor Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice, din 1961.

Aceste elemente au fost comunicate părţii ruse marţi, 5 aprilie 2022, cu prilejul convocării la sediul MAE, din dispoziţia ministrului Bogdan Aurescu, a ambasadorului Federaţiei Ruse la Bucureşti, Valery Kuzmin, la nivel de secretar de stat pentru afaceri strategice.

La discuția de la Minister, MAE i-a transmis ambasadorului rus că România condamnă ferm crimele comise la Bucea şi în alte localităţi din Ucraina, crime pentru care Rusia poartă răspunderea.

Cookies