Kovesi, după decizia CCR privind interceptările: Serviciul tehnic din DNA trebuie întărit

de:
03 mart. 2016
0 Afișari
Kovesi, după decizia CCR privind interceptările: Serviciul tehnic din DNA trebuie întărit

Laura Codruţa Kovesi, procurorul şef al DNA, a declarat după prezentarea bilanţului DIICOT, cu privire la decizia CCR privind interceptările, că „din momentul în care decizia Curţii Constituţionale este motivată şi publicată dispoziţia respectivă care este declarată neconstituţională nu mai poate fi folosită în sistemul judiciar, deci cu siguranţă vort fi anumite consecinţe”, scrie Mediafax.

Aceasta a precizat că în cadrul DNA există un Serviciu Tehnic „prin care procedăm la punerea în executare a autorizaţiilor de interceptare”.

Totodată, Laura Codruţa Kovesi a declarat cã „este posibil ca în urma motivării acestei decizii să fim nevoiţi să extindem numărul perosanelor care lucrează la acest Serviciul Tehnic şi de asemenea întărim serviciul pentru că am avut situaţii în care am lucrat şi cu alte instituţii pentru punerea în aplicare a acestor autorizaţii„.

Pe 16 februarie Curtea Constituţională a declarat neconstituţional un articol din Codul de Procedură Penală care reglementează supravegherea tehnică dispusă direct de procuror sau care poate fi făcută, la cererea procurorului, de către alte organe specializate ale statului.

Judecătorii Curţii Constituţionale au stabilit că articolul 142, alineatul 1 din Codul de Procedură Penală, care spune că „procurorul pune în executare supravegherea tehnică ori poate dispune ca aceasta să fie efectuată de organul de cercetare penală sau de lucrători specializaţi din cadrul poliţiei ori de alte organe specializate ale statului”, este neconstituţional.

Procurorul-șef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, a declarat, la rândul său, că Autoritatea Națională de Interceptări este în prezent, în ceea ce privește interceptările, la același nivel cu Serviciul Român de Informații.

„DIICOT se sprijină foarte mult pe cooperarea atât cu Serviciul de informații din cadrul IGPR, adică Direcția de Operațiuni Speciale, cât și cu cea a SRI. Cu toate acestea, Autoritatea Națională de Interceptări este la nivelul SRI în acest moment„, a spus Horodniceanu, după bilanțul DIICOT pe 2015, întrebat despre modul în care va afecta activitatea Parchetului decizia CCR privind neconstituționalitatea unei prevederi referitoare la interceptări.

Șeful DIICOT nu a dorit să comenteze decizia CCR și a spus că așteaptă motivarea.

Pe 16 februarie, plenul CCR a admis excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor din Codul de procedură penală care prevăd că supravegherea tehnică dispusă de procuror poate fi efectuată nu doar de „organul de cercetare penală sau de lucrători specializați din cadrul poliției”, ci și de „alte organe specializate ale statului”.

Cookies