ARHIVA B365

Kovesi,despre MITA in dosarul EADS-Microsoft-Siveco:Până acum vorbim de circa 60 DE MILIOANE DE EURO

Dosarul privind utilizarea licentelor educationale pentru care DNA a dispus inceperea urmaririi penale in rem cu privire la savarsirea infractiunilor de trafic de influenta, luare de mita, dare de mita si abuz in serviciu vizeaza inclusiv acordul semnat de EADS Deutschland GmbH Germania si Ministerul de Interne, in valoare de 534 milioane euro, notează stiripesurse.ro.

Initial, Corpul de Control al primului ministru a sesizat DNA in mai 2013 in legatura cu „utilizarea licentelor educationale fara temei legal sau contractual” incepand cu decembrie 2009, in epoca ministrilor Daniel Funeriu si Valerian Vreme, dar procurorii DNA au extins cercetarile asupra intregii proceduri de incheiere a contractelor, care urca pana in anul 2001, cum este cazul unui contract semnat de Siveco cu Ministerul Educatiei.

„Este un dosar in care avem si o sesizare a Corpului de Control, care a vizat cateva contracte aditionale. Firesc e sa verifici si contractul intitial, ceea ce procurorul de caz a si facut. A inceput urmarieea penala cu privire la fapte. Zeci de persoane au fost audiate, din ministere, au fost citati si fosti ministri, fosti parlamentari, fosti directori de institutii. Pana acum vorbim de o suma de zeci de milioane de euro, in jur de 60 de milioane de euro, suma ar putea sa creasca sau sa scada, este estimativa, a fost data cu titlu de mita prin conturi bancare, sau direct. Nu este inceputa urmarirea penala fata de persoane, dar se administreaza probatoriul”, a declarat sefa DNA, Laura Codruta Kovesi, la Adevarul Live.

Care sunt cele patru contracte aflate acum in vizorul procurorilor DNA:

1. Contractul de inchiriere de licente Microsoft de tip Enterprise Agreement Subscription incheiat intre Guvernul Romaniei si Microsoft Ireland prin intermediul Fujitsu Siemens Computers Austria GesmbH, in valoare de 105 milioane USD, derulat in perioada 2004-2009,

2. Contractul de inchiriere de licente Microsoft de tip Enterprise Agreement Subscription incheiat intre Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale si consortiul D-CON.NET (MCSI MS-EAS), in valoare de 96 milioane EUR, derulat in perioada 2009-2013 (extins in 2013 cu 33 milioane EUR, contract in derlare).

3. Contractul privind Sistemul Educational Informatizat (MEC SEI) incheiat intre Siveco si Ministerul Educatiei, in valoare de 124 milioane EUR (contract derulat in 6 etape in perioada 2001-2009);

4. Contractul privind Sistemul Integrat pentru Securizarea Frontierei de Stat (MAI SISF) incheiat intre EADS Deutschland GmbH Germania si Ministerul de Interne, in valoare de 534 milioane EUR (extins in 2009 cu 200 milioane EUR).

Fostul director general interimar al Microsoft România, Sorin Eftene, a fost audiat în iulie la DNA, în dosarul privind închirierea de licenţe IT pentru şcoli, în care se fac cercetări in rem pentru trafic de influenţă, abuz în serviciu, dare şi luare de mită.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button