Kovesi: Denunțătorii din dosarele de corupție nu vor rămâne cu banii

de:
30 sept. 2015
0 Afișari
Kovesi: Denunțătorii din dosarele de corupție nu vor rămâne cu banii

Denunțătorii din dosarele Direcției Naționale Anticorupție nu rămân cu banii, precizează procurorul-șef Laura Codruța Kovesi, într-un interviu acordat Agerpres: „Întotdeauna la infracțiunile de dare de mită, trafic de influență sau luare de mită, sumele care au fost oferite cu titlu de mită se confiscă. Probabil că acest lucru nu este întotdeauna clar înțeles, însă cei care fac astfel de denunțuri nu rămân cu banii dacă se face o investigație pentru faptele respective”. Kovesi mai spune că dosarele deschise în baza unor denunțuri nu sunt, oricum, foarte multe, cam 30 în acest an. Singura facilitate pe care o obțin persoanele care colaborează cu anchetatorii este aceea că beneficiază de reducerea pedepsei la jumătate, arată șefa DNA.

Nici ascunderea banilor în societăți de tip off-shore nu mai rentează pentru infractori. Astfel, precizează Kovesi, DNA a cerut, doar în acest an, formarea a 60 de comisii rogatorii cu autoritățile din alte state, pentru documentarea unor infracțiuni și identificarea banilor proveniți din comiterea acestora.

Ea salută faptul că ANAF „a fost sensibilă” la declarațiile legate de nerecuperarea prejudiciilor din dosarele penale. „Este important, totuși, că instituțiile statului au început un dialog, chiar dacă provocat de DNA, dar cel mai important este să se găsească și măsuri. Ministerul Justiției a susținut și susține că este necesară înființarea unei noi agenții. Da, poate este necesară, nu contest acest lucru, dar cred că mult mai important este ca, pe lângă înființarea unei agenții noi să fie rezolvate și celelalte impedimente semnalate în comunicatul ANAF. Este important ca acele două instituții să găsească o soluție comună și să înceapă efectiv executarea acestor sume. Noi am tras și în cursul anului trecut un semnal de alarmă, și cu ocazia prezentării raportului de activitate. Iată că a trecut aproape un an și nu s-a rezolvat în niciun fel această problemă”, a declarat Kovesi.

Cookies