Kombucha, băutura vie cu poveste de peste 2.000 de ani, produsă și în București: Tonic-Blend, alternativa sănătoasă la răcoritoare cu un bonus anti-mahmureală

23 iun. 2021
1302 afișări
Kombucha, băutura vie cu poveste de peste 2.000 de ani, produsă și în București: Tonic-Blend, alternativa sănătoasă la răcoritoare cu un bonus anti-mahmureală

Cristian Cîrloganu, un tânăr de 30 de ani din Gorj stablit în București și fondatorul Tonic-Blend Kombucha, este un work and travel kind of guy cu înclinații spre sucuri, fructe, ceaiuri și în general tot ce ține de hrană naturală și trăit sănătos. Acesta a găsit, în căutarea unei idei de afaceri care să pună umărul la un stil de viață mai healty și echilibrat, kombucha, o băutura tonică și probiotică, perfectă de băut după mahmureală, cu numeroase implicații pozitive la nivelul florei intestinale și o alternativă interesantă și 100% organică la băuturile răcoritoare de le găsești în baruri și terase.

B365.ro continuă astăzi proiectul Micile Afaceri din MARELE ORAȘ cu povestea lui Cristi, un tânăr, care a lansat în pandemie un produs inedit pentru piața din România și în special a Capitalei, o kombucha îmbunătățită, un suc ușor acidulat și cu un gust interesant care vine ca o alternativă total diferită la răcoritoarele fără alcool disponibile în prezent pe piață.

Când le-am zis că eu vreau să fac kombucha, ei au zis „kom-ce? kom-cum? ” (râde în hohote) și le-am explicat care e treaba și au zis hai să vedem ce o ieși. Chiar taică-miu zicea că, în momentul în care am cumpărat primul raft, nu își imagina că o să umple camera de rafturi. Am luat un raft, mi-am asumat câteva luni chiria, dar nu știam ce viitor va avea. Și acum chiar le place.

Ce este Kombucha

Cu o poveste veche de mii de ani, băutura este pur și simplu vie și în continuă transformare, chiar și în sticlă și poate fi făcută și acasă, în cămară, asemeni unei socate, asta dacă ai o bucățică din drojdia specială care se folosește de mii de ani la producția ei. Nu are alcool, poate fi dată și copiilor, are un conținut scăzut de zahăr, iar dacă o lași câteva ore în soare, deja s-a stricat. Mai mult de atât nu poți oferi în materie de nepasteurizare, îmi povestește Cristi.

Ne adresăm consumatorilor care vor mai mult de la ei. Acei consumatori au și alternativa pentru o băutură răcoritoare vie. Se face ușor în casă, dar necesită un pic de disciplină. Dacă îl lași o zi două mai mult deja își schimbă gustul.

Ce este Tonic Blend, băutura pe care vrei să o vezi dimineața în frigider după o noapte grea

Tonic Blend este o băutură acidulată, cu un gust interesant, realizată din 90% kombucha și 10% suc natural de fructe presat la rece. Kombucha este veche de mii de ani și are nume exotic pentru că vine din Orient. Rețeta folosită în București păstrează ingredientele și tehnicile de preparare tradiționale, fiind creată dintr-un mix de ceai îndulcit care fermentează timp de vreo două săptămâni cu o drojdie specială numită Kombucha SCOBY.

 

Asta vreau să fac cu Tonic Blend. Vreau să le dau oamenilor alternativa sănătoasă, să fie disponibilă. Ceai organic, cultura e organică, certificată în SUA.

Kombucha SCOBY este o ciupercă aflată mereu în creștere, asta dacă are condițiile necesare, folosită de mii de ani în China, Japonia și Rusia pentru producerea acestui ceai fermentat care este folosit ca un remediu pentru diferite afecțiuni și promovat drept un energizant natural cu proprietăți probiotice recunoscute de o serie de studii. Surprinzător este că oricine poate face această băutură în casă, dacă stă vreo oră pe Google să găsească exact rețeta și procedeele. Totuși, pentru desăvârșire cere timp și implicare.

Gustul tradițional nu este wow, dar amestecul cu sucul de fructe îi dă o aromă perfectă

Pentru a-i schimba gustul tradițional care duce spre nuanțe de oțet, must aproape de vin sau borș, antreprenorul din povestea noastră a venit cu ideea de a-l amesteca cu un produs de asemenea 100% natural, suc de fructe presat la rece, în proporție de 10%. Tot el face și sucul.

Acest amestec îi dă un twist natural și exotic kombuchei și o face băubilă la terasă, ca o alternativă sănătoasă și înlocuitoare a răcoritoarelor tradiționale, pline de zahăr și conservanți care acționează asemeni unui probiotic și ajută flora intestinală distrusă de alcool și mâncare nesănătoasă.

În prezent, există trei arome de kombucha Tonic Blend disponibile pe piață: una cu suc de lămâie și ghimbir, una cu măr și scorțișoară și alta cu rodie. Fiecare are un gust diferit, însă toate au în proporție de 90% kombucha. O sticlă se vinde cu 17-19 lei în cafenelele de specialitate din București sau poate fi comandată pe site.

Se face foarte ușor din apă, ceai și zahăr și cultura. De obicei, poți să folosești orice ceai, dar dacă stai și intri pe grupuri de producători de kombucha realizezi că nu merge orice ceai.

Noi folosim ceai negru și ceai verde, e un mix al nostru. De obicei, se folosește ceaiul verde, dar noi venim și cu ceaiul negru și datorită aromei și vine și cu beneficiile ceaiului negru, este și energizant. De aia se numește Tonic Blend brandul.

Băutura, produsă într-o mic spațiu din Bucureștii Noi sau în cămara cu borcane

Cristi produce sucul, alături de părinții săi, Ion și Elena, care vin special în București atunci când un nou batch de ceai este pregătit de producție. Totul se întâmplă într-un spațiu închiriat din Bucureștii Noi unde și-a amenajat o mică făbricuță (impropriu spus, totul se face manual) unde a ajuns să îmbutelieze peste 2500-2600 de sticle lunar.

Ion și Elena, părinții lui Crstian și cei care îl ajută.

Povestea Tonic Blend sau cum a ajuns kombucha și în România

Cristian Cîrloganu a adus în România o alternativă sănătoasă la băuturile răcoritoare, după ce a băut-o în SUA, acolo unde a fost cu Work and Travel în 2018. Munca de vară în Statele Unite nu a făcut-o doar pentru bani, ci și pentru a găsi o idee interesantă de afaceri care să se suprapună cu pasuiunile sale pentru un stil de viață sănătos.

Eu prima oară am băut în State, am fost cu Work and Travel în 2018. Acolo lucrând într-un restaurant, aveam practic în vitrină. Mi s-a părut super interesantă sticla, am luat, hai să beau și eram like ce e asta, că era super bună. Mi-a plăcut gustul din prima. Era diferit, nu era oricum la ce mă așteptam. Și zic Kombucha. Și ia să caut pe Google, am văzut toate beneficiile, am zis wow, foarte interesant. Dar a rămas la nivelul de mișto și atât.

Inițial, a rămas doar cu gustul care l-a surprins și atât, însă la finalul verii, după ce a terminat contractul în State, și-a cumpărat un bilet la o conferință de sucuri presate la rece în Los Angeles. Ca un semn, acolo a întâlnit-o pe producătoarea brandului de kombucha din care el gustase în restaurantul unde lucra.

La finalul verii, eu mi-am luat un bilet la o conferință de sucuri presate la rece în LA (Los Angeles). A costat ceva, am stat pe gânduri să mă duc să nu mă duc, dar am zis bă, dacă tot sunt aici, mă duc. Acolo, una dintre primele discuții din workshop speech-ul fondatoarei brandului de kombucha pe care eu îl băusem. Ăsta e un semn să știi, am zis (râde). Ea îmbutelia în momentul ăla la 100.000 de sticle pe zi, acum sunt departe.

„M-am întors în România, mi-am făcut acasă kombucha să văd ce presupune”

Am făcut acasă, teste combinate cu suc, necombinată cu suc, lăsată mai puțin la fermentat, lăsată mai mult. Chiar și cu miere am încercat, mierea raw vine cu niște bacterii care nu sunt friendly cu cultura nostră de bacterii și se destabilizează ciuperca.

Cristian a mai povestit cum tot timpul face rețeta originală, așa că fiecare sticlă are 90% kombucha și 10% suc presat la rece. Baza este aceeași la toate sticlele, însă pentru a o scoate din zona de oțet și a-i acoperi orecum gustul inițial, se folosesc sucuri. Mai mult, în sprijinul afacerii a cumpărat consultanță de la unul dintre cei mai importanți oameni în domeniu din SUA, dorind să învețe cum să ducă acest produs de la idee la profit și vânzare în cantități mai mari.

Am făcut acasă niște teste cu suc presat la rece, m-am uitat pe niște statistici, mi-am cumpărat consultanță din State de la cred că cel mai bun consultant pe kombucha. Doar asta face, doar consultanță și how to scale. Nu e doar cum să ți-o faci acasă mai bună. Dacă stai maxim jumătate de oră pe Google afli cum să o prepari singur acasă. Și noi așa o facem, fix cum ai să găsești pe Google.

De ce zahărul nu e așa rău, dar e folosit în scopuri malefice

Kombucha nu se poate face fără zahăr, cu toate că lumea fuge de acest produs, el are și o serie de calități indispensabile, mai ales în procesul de fermentație. Se pare că ce este nocivă este cantitatea mare de zahăr disponibilă în produsele din magazine.

„Lumea fuge de zahăr, domnule, că zahărul nu e sănătos, dar zahărul concret nu are nicio vină. Vina o au companiile care îl folosesc pe post de drog pentru consumatori să îi țină addicted, practic volumul de zahăr băgat în stomac e de fapt problema. Noi folosim zahăr din trestie organică, prima variantă de zahăr, neprocesat și e practic folosit de milenii.

Nu venim cu ceva nou. O sticlă are 15 grame de zahăr. În comparație cu un producător de kombucha care își face acasă are puțin mai mult zahăr, dar în comparație cu băuturile carbogazoase are foarte puțin”, mai povestește Cristi.

Noi producem o alternativă sănătoasă la băuturile răcoritoare. În comparație cu orice există pe piață are mult mai puțin zahăr.

„Dacă o comparăm cu o kombucha unfriendly, de care vorbeam, pe care nu îți vine să o cumperi la ordinea zilei, pe care o bei poate de sănătate, închizi ochii, te strângi de nas și gata ai băut-o, dar nu e ceva pe care l-ai cumpăra de plăcere, are mai mult zahăr, dar în momentul în care intră fermentația, asta apare doar datorită zahărului. Zahărul este cea mai bună hrană pentru acea cultură.

Ei practic mănâncă zahărul. Cu cât o lași mai mult și devine oțet cu atât zahărul ăla dispare, dar și gustul și mirosul se schimbă. Mie îmi place sincer, dar nu de zi cu zi, îmi place să beau așa la un anumit moment.”, explică antreprenorul desre varianta tradițională de kombucha, cea din popor.

Cămara cu borcane de kombucha sau cum se prepară

„Toată lumea îți explică cum să o faci așa la borcan. În momentul în care o duci în comercial și vrei să produci mult ai mai multe variante. Asta e cea mai grea variantă pe care am ales-o. Cea mai simplă este să îți iei un butoi de capacitate mai mare, faci ceaiul tot, îi arunci deasupra niște ciupercă din asta, la un moment dat se va face o ciupercă mare pe tot diametrul borcanului și asta e. Aștepți să se facă, durează undeva pe la două săptămâni.

Depinde mult de volumul vasului și tre să ai o temperatură constantă ca să fermenteze și să aibă ele un mediu de viață bun. E varianta cea mai grea pentru că presupune beciuri mici. Vezi rândurile astea, unde sunt date, atunci a fost pusă. Toate astea vor veni cu un lot de producție. Nu iau fiecare borcan și îl combin cu suc presat la rece, le iau pe toate”, îmi explică Cristi în timp ce intrăm în cămara cu borcane. Aici se amestecă ceaiul îndulcit cu ciuperca de Kombucha.

Mai mult, tot consultanța i-a arătat cum să facă capcane naturale de musculițe pentru a le împiedica să contamineze producția.

În fotografie de mai jos e kombucha cu detergent de vase pentru a atrage musculițele de oțet. Este o capacană naturală pentru ele ca să nu se ducă la borcane, pot să contamineze producția. Dacă au detergent de vase, ele au murit. Cu consultanța înveți.

Tot merită, fiecare dolar pe care l-am plătit a meritat. Întrebarea este: plătești sau nu plătești consultanță

Cristi recunoaște că nu este singurul producător de kombucha din România, existând alți doi, unul din București și altul din Cluj. Totuși, doar el merge pe ideea de a o amesteca cu suc.

Tot fenomenul va trebui să crească puțin la nivel de comunicare între noi ca producători. În momentul ăsta, nu știu dacă se poate vorbi de competiție suntem doar trei în toată țara. Pot să mai apară încă trei, nu cred că e vorba de competiție. Să creștem kombucha sănătos la nivel de comunicare ca la oameni să ajungă bă, kombucha, în general, e o chestie mișto.

Pentru fermentație se folosesc doar borcane de sticlă

„Sticla este cel mai safe din punct de vedere al fermentației. Plasticul nu intră în discuție. Aici nu este un PH neutru să nu conteze în ce îl pui. În momentul în care organismul trăiește într-un anumit material, interacționează cu el. PH-ul este foarte scăzut, adică e acid. Vreau să ofer calitate maximă. Ciupercile apoi se refolosesc. Astea de aici se pun practic la înmulțit. Aici jos sunt niște resturi de ciupercă care au rămas de la alte borcane. Aici e un hotel de ciuperci. Va merge către trei borcane de producție. Am luat practic o singură dată ciuperca și apoi ele s-au înmulțit.”

Hotelul de ciuperci de kombucha.

„Aici se prepară ceaiul, în bazinele astea. Aici pun apa la fiert cu mixul de ceai, ceva de genul ăsta. Sunt cu taica-miu și cu maică-mea. Ei vin special de la Gorj să mă ajute. Noi suntem din Gorj.”

Cum se vinde

Principalul canal prin care se vinde, alături de magazinul online, este HORECA, la cafenele specialitate, unde lumea intră deoarece vrea mai mult de la cafea și vrea mai mult de la produs. De obicei acolo au și discuții cu barista astfel încât să îi fie recomandat produsul prin beneficii.

Termenul de valabilitate este similar cu cel al mierii. Ea, practic, nu expiră, dar 6 luni ține în prezent din punct de vedere organoleptic la cum o facem noi acum. Consumând kombucha îți iei și benficiile ceaiului.

Este primul lucru pe care vrei să îl vezi dimineața în frigider după o noapte grea. E foarte foarte bun după mahmureală, pentru mahmureală. În momentul în care tu bagi alcool în stomac microbiomul este afectat. Vii cu doza asta de probiotice.

De unde a apărut

„Sunt foarte multe legende, ea se prepară de peste 2.000 de ani și la fel ca orice chestie care vine de milenii, vine cu niște legende, nu cu niște lucruri neapărat palpabile. Cea mai comercială poveste este că un împărat japonez era super bolnav și japonezii au găsit leac la doctorul corean Kombu și, găsindu-i leac, împăratul a denumit leacul kombucha, cha însemnând ceai în japoneză. Acum, ea are istorie și prin China, prin Mancuria.”

În Rusia la țară, bunicile făceau kombucha cum faceam noi varză murată

Cea mai recentă istorie documentată este din Rusia, dacă ai prieteni care au copilărit în Rusia la țară, ei știu că bunica făcea kombucha cum făceam noi varză murată. Beneficiile sunt de fapt ca cele ale tuturor alimentelor pe bază de fermentație. Probioticele și prebioticele sunt niște termeni de marketing pentru că lumea stă la distanță de bacterii că le consideră pe toate rele. Dar noi în corp avem de trei ori mai multe bacterii decât celule. De fapt mânacarea în stomac fermentează, nu este tocată de stomac. Ea fermentează și este descompusă de micrbiota noastră.”, mi-a explicat Cristi.

Se pare că microbiota (flora intestinală) este distrusă de alimentele pe care le consumăm de zi cu zi. Antibioticele, din carnea cumpărată din maagazine, omoară bacteriile și îți omoară și bacteriile din interior.

„Să înțeleagă lumea de ce kombucha și restul alimentelor fermentate, cum e varza murată, castraveții murați real sunt sănătoase. În zona populară vine cu foarte multe beneficii, că e bună la tot felul de cure, chiar și legate de cancer. Dar, nefiind studii clinice în spate noi am ales să nu intrăm în zona de health și să spunem că kombucha e bună pentru nu știu ce, beneficii din astea care nu sunt studiate.”

„Ca să echilibrez niște lucruri eu trebuie să fiu atent ce bag în mine, cum bag și de ce bag în mine, Overwall mâncăm de foame, dar nu e doar foamea. E o senzație pe care o păcălești cu un pahar cu apă. Nu e chiar atât de reală foamea pe cât pare.

Noi ca producători trebuie să facem oamenii să înțeleagă că ei sunt mai mult decât o bucată de carne și oase care se duce la muncă și după aia bea o bere acasă cu un burgher. e mai mult de atât, tre să îți dai voie să trăiești, că toată lume. una e să mânânci în fiecare zi și una e să mănânci conștient”, a mai povestit Cristi.

Dacă o lași pe masă câteva ore e șampanie, s-a stricat. Mai mult de atât nu am ce să îți ofer. Sau las-o pe mască desfăcută și o vezi că face ciupercă în sticlă. E vie! Poți să începi o cultură în sticlă, dar nu aș recomanda să se facă cu o cultură creată în sticla noastră pentru că vine cu alte bacterii din sucul de fructe și eu nu recomand.

Am un gând la un moment dat să vin și cu o parte de kit să ți-o faci acasă, dar momentan nouă ne trebuie ciupercile să ne extindem, nu pentru a da mai departe. Este safe pentru copii, poți să le dai copiilor să bea și cam toți părinții caută să le dea astfel de lucruri.

Tonic Blend, în căutare de investitori

Tot ce a făcut până acum au fost fonduri proprii, undeva la vreo 40.000 de euro și în momentul de față caută investitori, ori în rândul prietenilor apropiați care îl cunosc și știu ce vrea să facă, ori în rândul unor oameni de afaceri care vor să investească într-o chestie mișto.

„Banii vor veni. Locațiile îl vând între 15 și 19 lei. Eu recomand undeva la 17. În primul rând îi ajută produsul, fiind o alternativă sănătoasă, nepasteurizată, necesită frig. Este o chestie vie. Cine cumpără kombucha au mai băut sau știu despre ce este vorba. Iar cine nu a mai consumat citește eticheta și își asumă că este o băutură vie plus valoare pe care îl deschide și plătește cât pentru o bere bună”, mai spune Cristi.

Schimbarea lumii vine din interior

Recent, Cristi a luat parte la un accelerator de business-uri, participând la HoReCa Business  Accelerator, acolo unde au avut șansa să intre în contact cu traineri de succes și antreprenori din domeniu Horeca. Asta l-a ajutat să își dezvolte și mai mult afacerea și să înțeleagă business-ul mai bine, având acces la o serie de resurse și sprijin extrem de important.

Noi am pornit pe 1 iunie anul trecut businessul, am făcut recent un an. Atunci aveam o capacitate de 700 de sticle pe lună. Nu aveam nimic. Nu aveam nicio locație, nimic când i-am dat drumul. Am crescut cu acceleratorul.

Anul ăsta am participat în momentul în care aveam deja 30 de locații în care se vindea produsul la rece. Am intrat în piață. Acum avem o producție de 2500-2600 de sticle pe lună.Mi-a adus mai multă claritate. Networkingul s-a sedimentat mai mult. Am intrat în contact cu niște oameni la care în mod normal nu aveai cum să ajungi, într-un mediu foarte friendly.

 

 

 

 

 

Cookies