Klaus Iohannis, vizită în Parcul Văcărești de Ziua Pământului. Șeful statului s-a plimbat în natură și a vorbit despre problemele României VIDEO

22 apr. 2021
94 Afișari
Klaus Iohannis, vizită în Parcul Văcărești de Ziua Pământului. Șeful statului s-a plimbat în natură și a vorbit despre problemele României VIDEO

Președintele Klaus Iohannis a făcut joi o vizită în Parcul Natural Văcărești, cu prilejul Zilei Pământului. Vizita a fost anunțată de Administrația Prezidențială pe platforma instituției. Președintele, îmbrăcat într-o geacă lejeră, pe care a tot îmbrăcat-o și a dat-o jos, din cauza soarelui, a vorbit despre importanța zilei de azi, dar și despre problemele arzătoare ale României.

Președintele Klaus Iohannis marchează Ziua Pământului printr-o vizită la Parcul Natural Văcărești, în urma căreia este așteptat de presă pentru a face declarații.

„Trebuie intervenit pe legislație, avem nevoie de zone verzi”, spune Klaus Iohannis

„Astăzi este Ziua Pamantului și am crezut că o vizită în Parcul Natural Văcărești este potrivită pentru această zi. Nu cred că spun un secret dacă afirm că Pământul are nevoie de foarte multă protectie și asta implică nenumărate aspecte.

Zona aceasta a aparut mai degraba întâmplător, a fost descoperită de câțiva oameni care au înființat o asociație și profit de aceasta ocazie să îi felicit pe acești entuziaști pe care i-am întâlnit astăzi aici, cu care am vorbit pentru că se ocupă de această zonă. A devenit o zonă foarte cunoscută în Bucuresti și în toată țara.

Parcul Național Văcărești este un parc sălbatic, este o zonă unde oricine dorește să ia contact cu natura poate să o facă foarte ușor. Acest tip de parc salbatic există de foarte mult timp și încă este o zonă puțin explorată.

Știu că există un interes în mai multe municipii de a înființa astfel de parcuri în zone care se pretează. Pentru a sublinia importanța unui astfel de parc și a conceptului, voi acorda protecția mea și înaltul patronaj acestui parc. Sper ca exemplul să fie unul pozitiv și să avem din ce în ce mai multe zone verzi și de acest tip.

Avem practic în toate orașele mari din România un deficit de zonă verde. Avem nenumărate blocuri, alei betonate, foarte puține zone verzi și în ultimele decenii s-a descoperit că ele sunt vitale pentru o comunitate echilibrată.

Am discutat cu domnul ministru, cu asociația, cred că trebuie să intervenim putin și pe legislație, să dam mai multa atenție acestei zone.”, a spus președintele României.

„Voi convoca, pe săptămâna viitoare o şedinţă a CSAT dedicată special acestei zone de tensiune din Marea Neagră şi acumulării de trupe pe graniţa de est a Ucrainei”, a declarat, Klaus Iohannis, pe tema mutărilor de trupe rusești din zonă.

„Noi urmărim cu mare atenţie acest lucru. Noi dăm informaţii altora, fiindcă avem servicii performante pe această zonă”, a adăugat acesta. „Vreau să îi asigur pe români că noi suntem pe fază”, a subliniat președintele.

Ziua Pământului e sărbătorită de aproximativ un miliard de oameni în fiecare an

Ziua Pământului a fost fondată de senatorul american Gaylord Nelson în anul 1970, cu scopul de a atrage atenția clasei politice față de dezinteresul pe care îl arăta mediului înconjurător. Prima dată acest moment a fost marcat prin manifestații antipoluare pe întreg teritoriul Statelor Unite, la care au participat aproximativ 20.000.000 de americani.

Ca urmare a acestor manifestații, senatorul Nelson a reușit să convingă politicienii de necesitatea adoptării unei legislații potrivite pentru protecția mediului înconjurător: legea aerului curat, a gestionării substanțelor toxice, a calității apei etc. În 2009, Organizaţia Naţiunilor Unite a declarat ziua de 22 aprilie ca sărbătoare oficială a planetei Pământ şi expresie comună a dorinţei tuturor de a construi o societate stabilă, pentru un viitor mai curat şi mai verde.

Ziua Pământului a jucat un rol esențial în popularizarea problemelor de mediu. Mai mult, a fost înfiinţată şi o organizaţie – Earth Day Organization, care are în prezent filiale în peste 192 de ţări, potrivit Mediafax.

În prezent, aproximativ un miliard de oameni din toată lumea sărbătoresc Ziua Pământului pe 22 aprilie, numeroase comunităţi organizând chiar o săptămână întreagă de manifestări dedicate mediului înconjurător. În acest an preşedintele Joe Biden găzduieşte 40 de lideri la un summit virtual pe teme de mediu la Casa Albă.

În paralel cu summitul global privind mediul, earthday.org organizează, pe 22 aprilie 2021, cel de-al doilea eveniment digital Earth Day Live, pe site-ul său, prin ateliere de lucru, discuţii de grup şi spectacole speciale concentrate pe tema Restore Our Earth – abordând procesele naturale, tehnologiile ecologice emergente şi gândirea inovatoare care pot reface ecosistemele lumii.

Parcul Natural Văcărești este primul parc natural urban din România

În Parcul Natural Văcărești există 160 de specii de păsări, zece de broaște, șopârle, șerpi, 14 specii de mamifere, 300 de plante și 120 de tipuri de insecte. Și nu încetează să apară altele noi, fiind un ecosistem în continuă schimbare și formare. Parcul, arie protejată din 2016, se află în administrarea Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate, instituţie aflată în subordinea Ministerului Mediului.

În luna februarie a acestui an, Primăria Capitalei a declarat că va candida pentru preluarea în administrare Parcul Natural Văcărești. Primarul general al Bucureștiului, Nicușor Dan, a declarat că va face concurs de proiecte și soluții pentru amenajarea zonei.

 

Cookies