Klaus Iohannis va trimite la CCR legea privind incompatibilitatea aleşilor locali

de:
18 mai 2015
0 Afișari
Klaus Iohannis va trimite la CCR legea privind incompatibilitatea aleşilor locali

Principalele declaraţii ale preşedintelui:

Pentru a preveni neînţelegeri sau interpretări eronate, am decis ca atunci când ajung la mine legi importante spre promulgare voi face declaraţii despre promulgarea sau, după caz, nepromulgarea lor.

Vreau să mă refer la 3 chestiuni.

Legea pentru modificarea şi completarea legii privind finanţarea partidelor politice şi legea pentru alegerea autorităţilor din administraţia publică şi legea privind statutul autorităţilor locale.

Voi face câteva referiri şi la acte normative care nu au ajuns încă la mine: Codul penal şi de procedură penală.

În ce priveşte primul pachet de legi, cele care se referă la finanţarea partidelor şi campaniilor şi legea care reglementează alegerea administraţiei locale, toate cele 3 legi au făcut parte din proiectele pe care le-am abordat cu partidele politice. Pentru mine e foarte important ca modificările legislative în domeniul partidelor, campaniilor şi a alegerilor să ducă la o îmbunătăţire a situaţiei, să ducă la creşterea transparenţei privind gestionarea banilor publici şi privaţi, în ansamblu creşterea clasei politice româneşti. Aceste 3 legi au fost promulgate. Nu sunt perfecte. Ştiu că au existat discuţii în spaţiul public.

Fiecare lege în parte reprezintă un progres într-o direcţie bună.

Legea privind finanţarea campaniilor a fost retrimisă în Parlament pentru că în forma în care a ajuns la mine nu am găsit-o satisfăcătoare.

Parlamentul a modificat legea si a ajuns inapoi la promulgare.
A doua lege, cea referitoare la partide politice, contine cateva modificari. Cea mai importanta: cea privind numarul de fondatori, 3.

Se introduce prima data notiunea de partid local, acest lucru il consider bun. Din acest motiv am promulgat legea.

As vrea sa raspund unei observatii a societatii civile: Societatea civilă a înţeles eronat că sunt limitative sau restrictive prevederile privind declararea unui partid inactiv. Condiţiile pot fi găsite bune, iar un partid nu poate fi radiat administrativ, ci numai prin hotărâre judecătorească.

Legea privind alegerea autorităţii locale este un progres bun faţă de vechea formă a legislaţiei. Dacă pentru alegerea consiliilor locale, a primarilor şi a consiliilor judeţene s-a păstrat în esenţă principiul din legea veche avem o noutate aparentă, care în realitate înseamnă o revenire la forma anterioară. Astfel, preşedintele consiliului judeţean va fi ales de către consilierii judeţeni, nu de către alegători. Consider că reprezintă un progres şi am promulgat-o.

În a doua parte vreau să mă refer la propusa modificare a legii serviciilor comunitare de utilităţi publice. Această modificare a fost tratată în spaţiul public ca o intervenţie în schimbarea incompatibilităţilor locali. Această noutate se referă la faptul că primarul şi preşedintele CJ pot fi membri AGA atunci cand e vorba de o societate care se ocupa de utilitati publice. Această chestiune a fost vehiculată pe larg şi în campania electorală. Chiar subsemnatul am avut o chestiune cu ANI. ÎCCJ a constatat că nu am fost în incompatibilitate. Această lege a ajuns la preşedinţie anul trecut a fost trimisă la reexaminare de predecesorul meu, acum a ales a doua oară la promulgare, dar nu am promulgat-o pentru că am serioase dubii la nivel constituţional. Am făcut o adresă la CCR şi am cerut verificarea constituţionalităţii acestui act normativ. Eu m-am exprimat în repetate rânduri în chestiunea incompatibilităţilor şi am spus că acest domeniu trebuie reglementat. Acest act normativ vrea să rezolve o parte din această problemă folosind un subterfugiu, un articol dintr-o lege care nu reglementează incompatibilităţi.

Legea 215 e una organică şi legea de derogare trebuie tratată ca una organică, ori parcursul prin parlament nu a fost de aşa natură. Pentru aceste chestiuni voi trimite actul normativ spre analiză CCR.

Nu pot sa nu ma refer si la cateva acte normative care sunt foarte mult discutate.
Modificari posibile la Codul penal si de Procedura penala.
Codul penal si de Procedura penala sunt acte normative noi. Trebuie sa functioneze un timp pentru a vedea daca este nevoie de modificari.
Nu sunt de acord ca parlamentarii sa faca modificari in interes propriu.

Întrebări:

Despre demisia lui Dragnea: Premierul nu m-a contactat în această chestiune, dar când se va găsi o persoană care să ocupe această funcţie probabil că mă va contacta.

Despre şefia DIICOT: În cursul acestei săptămâni voi lua o decizie şi o voi comunica public.

Despre Codul Silvic: Între timp lucrurile au evoluat, nu mai sunt doar la nivelul de intenţie, ci sunt hotărât să discut această chestiune în CSAT. Am discutat cu premierul privind ordinea de zi a următoarei şedinţe CSAT şi practic am definitivat ordinea de zi pentru următorul CSAT şi ea conţine o analiză a situaţiei în domeniu. Aşteptăm materiale de la toate instituţiile abilitate să avem o imagine asupra amplorii şi pagubelor produse de defrişările ilegale. În prima fază dorim să avem o analiză să vedem concret cu ce fel de fenomen ne confruntăm.

Propunerea CE de a prelua emigranţi din Africa: România trebuie să fie solidară cu celelalte state membre UE. Dacă se pune problema preluării migranţilor, suntem dispuşi să discutăm această chestiune. Voi exprima o poziţie la următoarea şedinţă a Consiliului European.

Despre sesizarea CCR pe Codul Silvic: Nu intentionez să sesizez CCR în această chestiune. Daca as fi dorit, as fi putut sa fac acest lucru din capul locului. Lucrul sesizat de mine, care a dus la foarte multe discutii in spatiul public, este acea cota de 30%. Nu s-a discutat insa decat foarte putin despre alt lucru sesizat de mine care deschide posibilitatea defrisarilor necontrolate pe suprafete mai mici de 10 ha. Se ajunge la concluzia ca aproape un milion de hectare pot fi defrisate fara nici un fel de analiza prealabila. Am tinut sa aduc in atentia publica aceasta chestiune care in cursul marilor discutii despre Cod nu a fost sesizata decat de unii specialisti.

Dacă PNL va forma o majoritate, exista posibilitatea sa fie desemnat premier Catalin Predoiu: Da, sigur ca da.

Despre relatia cu Victor Ponta: Este o relatie institutionala. Daca a suferit schimbari, este tot una institutionala.

Daca am constatat ca o declaratie e nelalocul ei, am considerat ca trebuie sa o pun la punct.
Daca avem pareri politice diferite, pot duce la o dezbatere politica.
Am spus că vreau să fiu un preşedinte mediator, dar în acelaşi timp şi arbitru. Dar nu pot sa accept sa duca la o aluzie ca se face trafic de influenta la Presedintie. Nu s-a intamplat si nu se va intampla.

Despre cetăţenii din Republica Moldova care au cerut în cadrul unor proteste unirea cu România: Trebuie sa sprijinim Republica Moldova in parcursul ei european.

Întrebare: Veti cere ca Bucurestiul sa devina un oras cu un primar? Restul au veleitati administrative limitate.

Iohannis: Este o tema care poate fi discutata atunci cand se discuta despre reforma administrativa in Romania.
O discutie care cred ca trebuie sa fie purtata.
Atunci este rostul unei discutii despre un singur primar sau primari de sectoare.
Nu este o chestiune care poate fi ridicata de presedinte.

Întrebare: Guvernul nu aplica legea si nu organizeaza alegeri partiale acolo unde este cazul. Cum vedeti acest lucru? Avem 5 Consilii Judetene, 3 mari municipii si 14 colegii de senatori si deputati, iar Guvernul nu organizeaza alegeri.

Iohannis: Dupa parerea mea, abordarea Guvernului este gresita, trebuia sa organizeze alegeri partiale
Aceasta tema trebuie abordata de cei in cauza
Stiu ca la Cluj s-a ajuns si la un proces pe aceasta speta.

Despre ce a scris Iohannis în cartea sa ca a observat in campania electorala pentru prezidentiale indicii privind un blat Basescu – Ponta: Sunt diferite indicii pe care le-am discutat in campania electorala. Le-am indicat in acea carte. Daca sunteti curiosi, v-o recomand.

Despre oprirea exporturilor de lemn: Primul ministru m-a informat ca doreste sa emita un astfel de act.

Competentele economice sunt la Guvern, nu la presedintie.
Daca acel act va ajunge la mine, il vom analiza.
Daca este legala, vom vedea cand vom cunoaste argumentatia Guvernului.

Despre mutarea în Vila Lac 3: RA-APPS nu mi-a transmis când pot ocupa Vila Lac 3.

Sunt de părere că primarii şi preşedinţii consiliilor judeţene să poată avea posibilitatea să fie membrii în AGA şi în CA ai unei societăţi publice, dacă această societate e constituită pentru a satisface nevoile unei arii mai mari decât un judeţ şi dacă se află 100% în mână publică, dacă acţionarii sunt unităţi administrativ teritoriale, respectiv oraşe, municipii, comune, în altă formă nu.

Despre şefia SIE, post vacant din septembrie 2014: Voi face o nominalizare, la momentul potrivit.

Despre şefia DIICOT: Procedura legală a fost respectată, drept pentru care mi s-a făcut o propunere, cred că e de datoria mea să fac o analiză. Am cerut toate documentele de la CSM, am vorbit cu candidatul şi voi lua o decizie. Dacă e nevoie mă mai întâlnesc cu candidatul o dată, de două – trei ori.

Întrebare: De ce considerati ca e binevenita alegerea presedintilor de CJ de consilierii judeteni si alegerea primarilor intr-un singur tur?

Iohannis: La primari, Parlamentul a decis sa lase aceasta chestiune neschimbata, si mi se pare ca poate fi promulgata.
Daca ne referim la presedinti de CJ, un judet este o entitate administrativ-teritoriala mai degraba tehnica.
Nu cred ca exista o comunitate judeteana similara unei unitati de tip localitate sau comuna.
Nu se impune alegera directa.
La inceput, dupa revolutie, presedintii de CJ au fost alesi indirect, dintre consilierii judeteni.
Aceasta situatie a functionat rezonabil
Dupa ce s-a hotarat ca presedintii de CJ trebuie alesi direct, rezultatul a fost asa-numitii baroni judeteni.

Despre instituţia Primei Doamne: Eu în continuare nu cred că România nu e pregătită pentru o instituţie a Primei Doamne. Nu cred că trebuie instituţionalizată această chestiune.

Cuvintele care definesc cel mai bine stilul prezidenţial: E prea devreme să definesc stilul prezidenţial. Vă las pe dumneavoastră media să definiţi stitul prezidenţial.

Despre tăierile ilegale de păduri dacă reprezintă un atentat la siguranţa naţională: Personal cred că tăierile ilegale de păduri reprezintă un atentat la siguranţa naţională. După ce facem analiza în CSAT vom ajunge la anumite concluzii şi cu siguranţă se poate ajunge şi la modificarea legislaţiei.

Despre cardurile de sănătate: Am avut o discuţie cu domnul ministru şi concluzia e că a fost prost implementată introducerea cardurilor sănătate. Ar fi fost nevoie de o amplă campanie naţională şi o bună parte din sincope ar fi fost acoperite.

Despre consultările privind retrimitarea Codului Silvic: Pentru aceste chestiuni exista un departament de specialitate, care mi-a propus retrimiterea. A venit o sesizare din partea Consiliului Concurentei. Am retrimis legea in Parlament folosind aceasta sesizare. Sunt hotarat sa se discute aceasta chestiune in CSAT procedura legala.

Despre poziţia României, în contextul în care membrii ISIS ajung în Europa la bordul bărcilor cu imigranţi: Nu am informatii ca ar fi crescut riscul.
Nu am avut niciun fel de incident.
Serviciile vor fi implicate cu atat mai mult in colaborarea cu serviciile altor state, pentru a preveni riscurile.

Președintele Klaus Iohannis a anunţat, luni după-amiază, că va susține o conferință de presă, astăzi, de la ora 17.00. Administrația Prezidențială nu a anunțat subiectele ce vor fi abordate în cadrul conferinței, dar temele majore de pe agenda publică sunt scandalul Codului Silvic, numirea lui Daniel Horodniceanu la DIICOT sau eliminarea taxei pe bacșiș la doar câteva zile dupa ce fusese aplicat.

Săptămâna trecută, premierul Victor Ponta l-a criticat pe Klaus Iohannis pentru cererea de reexaminare a Codului Silvic şi a insinuat că ar fi fost „victima” unui trafic de influenţă. În acest sens, şeful statului a ripostat şi a cerut directorului SRI să verifice informaţiile premierului.

Joi, preşedintele Klaus Iohannis a catalogat drept „foarte grave” afirmaţiile făcute de premierul Victor Ponta într-o emisiune tv.

„E surprinzător și fals. (…) Nu a existat niciun indiciu că cineva ar fi intervenit pentru această chestiune, la mine oricum nu și nici la nivelul Administrației Prezidențiale. E foarte gravă afirmația. (…) Dacă nu se confirmă (…), atunci prim-ministrul va răspunde”, a afirmat președintele la Aeroportul Henri Coandă.

Cookies