Klaus Iohannis, în Parlament: „NU voi fi un simplu SPECTATOR şi nu mă voi limita la un rol formal”

de:
22 feb. 2016
0 afișări
Klaus Iohannis, în Parlament:

Klaus Iohannis a transmis, luni, un mesaj plenului comun al celor două Camere ale Parlamentului. Şeful statului le-a propus astfel parlamentarilor un an electoral care să nu fie nici populist și nici al măsurilor hazardate, context în care i-a invitat să asume câteva teme majore.

„Vă propun un alt fel de an electoral — care să nu fie nici populist, nici pierdut pentru temele de interes și nici al măsurilor hazardate. (…) Vă invit să asumăm câteva teme majore: recâștigarea încrederii în politică, funcționarea instituțiilor într-un stat democratic, continuarea eforturilor în domenii în care România a câștigat respect”, a arătat Iohannis.

„Marirea cu 50% a salariilor profesorilor din 2008 si niciodata aplicata, legalizarea migratiei alesilor locali, din pacate aplicata, vor ramane probabil intr-o nefericita istorie a masurilor legislative cu iz electoral. In 2016 aveti marea sansa de a face lucruri altfel”, le-a mai spus Iohannis parlamentarilor

Şeful statului a arătat totodată că este preocupat de modul in care functioneaza „ansamblul acestui stat, dar vreau sa transmit un mesaj foarte limpede: acest stat nu poate da impresia unei funcionari haotice, dezordonate, in care fiecare face ce vrea si fiecare institutie are agenda proprie”.

Pe de altă parte, Iohannis a criticat Parlamentul, arătând că este neplăcut surprins că în unele spețe imunitatea parlamentară este folosită pentru blocarea cererilor Justiției.

„În planul politicii noastre interne, în ceea ce privește consolidarea statului de drept, independența justiției și lupta anticorupție, angajamentul meu rămâne neschimbat și cât se poate de ferm: determinarea pentru întărirea statului de drept vine din convingerea că o consolidare a progreselor în aceste domenii este în beneficiul cetățenilor noștri.

Sunt neplăcut surprins de faptul că în anumite spețe încă nu s-a înțeles că imunitatea parlamentară nu are voie să fie folosită pentru blocarea cererilor Justiției, așa se face că în materie de răspuns la solicitările Justiției, după câțiva pași înainte recunoscuți de toată lumea și așteptați de cetățeni, urmează unul înapoi, care pune din nou în discuție credibilitatea Parlamentului și voința unor raporturi corecte cu justiția„, a precizat șeful statului.

În ceea ce privește numirea noilor șefi ai DNA și ÎCCJ, președintele Klaus Iohannis a punctat că nu va fi un simplu spectator.

„Anul acesta nu este unul de competiție doar pentru mediul politic, ci și un moment de inflexiune important pentru sistemul judiciar. Va trebui numit un nou procuror general, expiră mandatele conducerilor Direcției Naționale Anticorupție, Înaltei Curți de Casație și Justiție și, de asemenea, se vor desfășura alegeri pentru Consiliul Superior al Magistraturii. (…)

Sper că vom avea și în această zonă o competiție serioasă și o dezbatere așezată, în care să primeze valoarea, performanța și onestitatea. Cred că este important pentru soliditatea democrației românești și a statului de drept ca alegerile pentru CSM să fie departe de zona politicului și să fie păstrate strict în sfera reprezentării profesionale a magistraților în propriul for de conducere și organ disciplinar. (…)

În ceea ce mă privește, ca președinte, nu voi fi un simplu spectator în acest proces și nu mă voi limita la un rol formal. Voi acționa, în virtutea atribuțiilor care îmi revin, pentru a mă asigura că parcursul pe care România a pornit în ceea ce privește întărirea statului de drept, independența justiției și lupta anticorupție este ferm continuat și că sunt respectate cerințele de profesionalism și integritate„, a mai spus șeful statului.

Șeful statului a transmis săptămâna trecută o scrisoare președinților celor două Camere ale Parlamentului, Călin Popescu-Tăriceanu și Valeriu Zgonea, în care a cerut să adreseze Parlamentului un mesaj pe 22 februarie, iar conducerea Legislativului a aprobat solicitarea.

„S-a decis ca luni după-amiază, la ora 16,00, conform solicitării președintelui, să organizăm o sesiune comună a celor două Camere. Președintele Iohannis dorește să se adreseze Parlamentului„, a declarat miercurea trecută președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu.

Tăriceanu a spus că temele care vor fi abordate sunt de politică internă, „cele menționate în scrisoarea președintelui”. Este primul mesaj care va fi adresat de președintele Klaus Iohannis în acest an. Șeful statului s-a adresat de cinci ori Parlamentului de la câștigarea alegerilor.

STIRE IN CURS DE ACTUALIZARE.

Cookies