Klaus Iohannis promite relansarea României cu banii de la UE. Discurs sforăitor: România Educată și accentul pe sănătate, printre priorități VIDEO

17 mart. 2021
445 Afișari
Klaus Iohannis promite relansarea României cu banii de la UE. Discurs sforăitor: România Educată și accentul pe sănătate, printre priorități VIDEO

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat miercuri că s-a convenit asupra Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, menţionând că cele 30 de miliarde de euro reprezintă o şansă pentru dezvoltarea României şi realizarea reformelor amânate atâţia ani.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, după discuţii cu liderul PNL, cu premierul Florin Cîţu, cu cei doi vicepremieri şi cu ministrul şproiectelor europene, pe tema Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, că va fi pus accent pe dezvoltarea sistemului de sănătate, pentru care vor fi alocate 3 miliarde de euro. Patru miliarde de euro vor fi alocaţi proramului ”România Educată.

”Am convenit astăzi, în cadrul şedinţei cu liderii coaliţiei de guvernământ, cu premierul, PNRR care urmează să fie supus aprobării Executivului şi ulterior trimis CE pentru negociere. Cele circa 30 miliarde euro de care vom beneficia reprezintă o mare oportunitate pentru economie.

E important să înţelegem că acest plan ne oferă cel mai bun context pentru realizarea reformelor amânate atâţia ani, care vor îmbunătăţi viaţa fiecărui român. Vom pune un accent major pe îmbunătăţirea accesului la servicii de sănătate, prin dezvoltarea reţelei de spitale, prin cabinete cu facilităţi de screening, diagnostic precoce. Dorim să alocăm pentru acest obiectiv 3 mliarde euro. PNRR ne va permite să dezvoltăm reţeaua de autostrăzi. Ne propunem să alocăm 4,5 miliarde euro pentru acest domeniu.

PNRR e o oportunitate extraordinară şi pentru sistemul de educaţie. Programul România educată va beneficia de circa 4 miliarde euro. Vom avea şcoli sigure şi vom investi şi într-o reţea de şcoli verzi„, a transmis Klaus Iohannis miercuri seară.

Educația, prioritară în România

Președintele a precizat că Educaţia din România nu îşi mai permite să piardă niciun copil. Digitalizarea va fi o parte importantă în educaţie.

”Elevii, studenţii şi cadrele didactice trebuie să fie pregătiţi şi sprijiniţi să acceseze aceste instrumente digitale. 780 milioane de euro ne propunem să investim în acest proiect”, a subliniat preşedintele

”În asigurarea tranziţiei verzi vreau să menţionez doar câteva exemple de proiecte: 1,3 miliarde euro alocate pentru diversificarea şi multiplicarea resurselor de energie regenerabilă, 1,5 miliarde euro pentru împădurirea masivă, 4,5 miliarde euro pentru sistemul de irigaţii. Digitalizarea înseamnă mult mai puţin birocraţie pentru cetăţeni. Vom investi în servicii digitale destinate cetăţeanului”, a precizat Iohannis.

Şeful statului a avut o şedinţă de lucru pe tema Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, premierul Florin Cîţu, vicepremierul Dan Barna, vicepremierul Hunor Kelemen şi ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene Cristian Ghinea, de la ora 16.00.

Liderul PNL Ludovic Orban a precizat că forma finală a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă trebuie să beneficieze de susţinerea preşedintelui Klaus Iohannis şi a adăugat că este creionată, în linii mari, structura PNRR.

Cookies