Klaus Iohannis, primele declarații după ce Guvernul Cîțu a fost demis. Președintele tună, fulgeră și arată cu degetul: ”Criză” | VIDEO

05 oct. 2021
428 afișări
Klaus Iohannis, primele declarații după ce Guvernul Cîțu a fost demis. Președintele tună, fulgeră și arată cu degetul: ”Criză” | VIDEO
Klaus Iohannis, primele declarații după ce Guvernul Cîțu a fost demis oficial. Președintele explică ce se întâmplă de acum înainte în România. sursa foto: Agerpres

Președintele Klaus Iohannis și-a anulat vineri vizita pe care trebuia să o efectueze în Slovenia, unde urma să participe la ședința Consiliului European și în schimb a anunțat o conferință de presă în jurul orei 18.00. Președintele a vorbit despre demiterea Guvernului Cîțu prin moțiune de cenzură într-o zi de marți, 5 octombrie. Partidele din Opoziție, alături de USR, au reușit un număr de voturi impresionant, de 281. Toți cei care au votat, au votat pentru. PNL s-a abținut, dar a fost prezent în sală.

Președintele Klaus Iohannis și-a amânat marți plecarea la ședința Consiliului European, în Slovenia, asta după ce Guvernul Cîțu a fost demis astăzi c un scor istoric, de 281 de voturi. Mai mult, președintele spune că va cere consultări cu partidele politice pentru a încerca formarea unui nou guvern de abia săptămâna viitoare.

Marți, în jurul orei 18.00, președintele a venit cu o serie de reacții după ce Guvernul Cîțu a picat marți, 5 octombrie, după un vot masiv în Parlament. Mai mult, astăzi a fost ziua cu cele mai multe cazuri de COVID-19 din România de până acum.

Klaus Iohannis, primele reacții după demiterea Guvernului Cîțu

„Trist, dar adevărat. Cuvântul care caracterizează cel mai bine România de azi e ”criză”. Suntem în plină pandemie, valul patru ne-a lovit rău, suntem într-o criză a prețului la energie, o criză care este și europeană și globală.
De lucru ar fi suficient pentru politicieni, să rezolve probleme. Dar ce s-au gândit unii politicieni? Să mai adauge o criză, a guvernării. În acest fel, azi în Parlament a fost votată o moțiune de cenzură, deci guvernul a picat
Politicienii s-au obșnuit să se arate cu degetul, sp se acuze de diferite lucruri. Oamenii nu știu ce să mai înțeleagă. E o situație complicată”, a transmis președintele Iohannis în cursul serii de marți.

Atac dur la adresa USR PLUS

Mai mult, președintele a atacat USR PLUS pe care l-a acuzat că a ieșit din coaliția de guvernare. Totuși, președintele spune că trebuie rezolvată această problemă și este nevoie de decizii mature din partea politicienilor și partidelor politice.

„Moțiunea a fost generată de politicieni cinici, unii purtând masca reformismului, alții clamând grija pentru români
USR a fost în guvern, dar a plecat din guvern și a votat moțiunea alături de PSD. Astea sunt faptele, restul e demagogie. Suntem în situația de a găsi o soluție, România trebuie să fie guvernată, vine iarna, e pandemie”, mai spune Iohannis.

Pentru a da timp partidelor politice să se întrunească și să găsească abordări mature, președintele spune că va face convocări de abia săptămâna viitoare.

Moţiunea de cenzură a trecut marți, după ce 281 de deputați și senatori au votat pentru demiterea Guvernului Cîțu. Ludovic Orban, fostul președinte al PNL, asta după ce Florin Cîțu i-a luat locul acum două săptămâni, a avut onoare să anunțe, din postura de președinte al Camerei Deputaților, că moţiunea de cenzură a fost adoptată. Mai mult, a ținut să precizeze că încrederea acordată Guvernului a fost retrasă.

Practic, cabinetul Cîţu va continua să îndeplinească doar actele cu caracter individual sau normativ, acelea necesare pentru administrarea treburilor publice, fără a promova politici noi, asta până la depunerea jurământului de către membrii noului Guvern.

Mai mult, în această perioadă Guvernul nu poate emite ordonanţe şi nu poate iniţia proiecte de lege.

”Având în vedere rezultatul voturilor exprimate de deputaţi şi senatori, moţiunea de cenzură a întrunit numărul de voturi necesar prevăzute în Constituţie pentru adoptare. Ca urmare, Parlamentul României adoptă moţiunea de cenzură şi retrage încrederea acordată Guvernului, prin hotărârea Parlamentului nr 31/2020.

Potrivit Constituţiei, Guvernul al cărui mandat a încetat îndeplineşte numai actele necesare pentru administrarea treburilor publice, până la depunerea jurământului noului Guvern învestit de Parlament”, a transmis Ludovic Orban.

Pentru ca moţiunea să treacă, erau necesare 234 de voturi.

”Guvernul Cîţu a fost demis cu un scor fabulos – 281 de voturi! Este victoria voastră, a tuturor românilor!”, a scris pe Facebook și Marcel Ciolacu.

Ce spune legea din România în astfel de situații

În conformitate cu Legea de organizare şi funcţionare a Guvernului, Cabinetul Cîţu va continua să îndeplinească numai actele cu caracter individual sau normativ, necesare pentru administrarea treburilor publice, fără a promova politici noi, până la depunerea jurământului de către membrii noului Guvern. În această perioadă Guvernul nu poate emite ordonanţe şi nu poate iniţia proiecte de lege.

În paralel, articolul 103 din Constituţie stabileşte că preşedintele României (Klaus Iohannis) desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.

Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Odată cu depunerea jurământului de învestitură în faţa preşedintelui Iohannis, noul Guvern îşi poate începe activitatea.

Cookies