Klaus Iohannis, prima reacție după ziua neagră din România: Ședință pentru instituirea unor măsuri clare, restrictive

19 oct. 2021
245 Afișari
Klaus Iohannis, prima reacție după ziua neagră din România: Ședință pentru instituirea unor măsuri clare, restrictive
Klaus Iohannis, prima reacție după ziua neagră din România: Ședință pentru instituirea unor măsuri clare, restrictive

Președintele Klaus Iohannis a venit marți seară cu o primă reacție în ziua în care România a atins un nou record privind numărul de infectări și de decese din cauza COVID-19. Au fost peste 18.000 de infectări și 574 de decese. Șeful statului nu a vorbit deloc despre audierile din Parlament în care un singur ministru propus de Dacian Cioloș a primit aviz pozitiv, Cătălin Drulă, fost ministrul al Transporturilor, explicând că situația medicală este cea care primează în prezent.

Președintele Klaus Iohannis a susținut marți, de la ora 18:15, o declarație de presă la Palatul Cotroceni. Declarația președintelui a fost anunțată în ziua în care România a atins noi recorduri negative în ceea ce privește infectările cu coronavirus și decesele asociate bolii COVID-19.

„18.863. nu este un simplu număr, sunt 18863 de inimi de români care de astăzi bat cu teama de necunoscut. Fiecare dintre ei cu familii și oameni dragi care poate au luat și ei boala.

574. Nu este un simplu număr, sunt 574 de inimi de români care au încetat să mai bată fiindcă au pierdut lupta cu acest virus ucigaș. Oameni care visau, își făceau planuri de viitor, lasă acum în urmă lacrimi și disperarea celor care le plâng moartea. Oameni care îi pierd pe cei care îi iubesc fără să mai apuce să își ia rămas bun, care îngroapă acum alături de cei dragi și o parte din sufletul lor.

1805. Nu este un simplu număr. Sunt oameni care luptă pentru fiecare gură de aer. Toate acestea sunt doar raportările zilei de astăzi. În realitate, sunt milioane de români afectați, cu viețile schimbate, de multe ori ireversibil din cauza acestei pandemii”, a explicat Iohannis.

Pregătirile pentru valul patru au fost deficitare, mai spune Klaus Iohannis

De asemenea, președintele atrage atenția că pregătirile au fost deficitare.

„Spitale arhipline, secții de ATI care nu mai fac față, medici epuizați. Acest coșmar ne arată din păcate că din păcate valul 4 este mult mai pesimist. Campania de vaccinare s-a mișcat mult prea lent. Pregătirile au fost deficitare. Cauzele sunt multiple. Acum ceea ce mai contează este să reușim să depășim această cumpănă. Cifrele confirmă că nu s-a făcut ceea ce a trebuit până acum”, a mai spus președintele.

Noi măsuri restrictive în România

Președintele a mai anunțat că va convoca o ședință cu toți responsabilii pentru a institui noi măsuri restrictive în România.

„Am decis să convoc mâine o ședință cu toți responsabilii pentru instituirea unor măsuri clari restrictive, singurele care mai pot diminua răspândirea infectărilor. Orice alte teme trec în plan secund, nimic nu este mai presus de viață. Medicii din spitalele noastre duc o luptă epuizantă pentru viață. Am solicitat ajutor extern și suntem recunoscători tuturor statelor care ne vin în sprijin”, a mai transmis șeful statului.

De asemenea, președintele spune că vaccinarea este singura soluție.

„Vaccinarea este singura soluție care vedem că funcționează în toate statele în care pandemia a fost redusă. Vaccinurile anti-COVID sunt sigure și eficiente la fel cum și formele severe și decesele sunt reale și dramatice. Conspirațiile și teoriile fake news fac extrem de mult rău celor încurajați să refuze tocmai soluția care le-ar salva viața.

Sunt necesare măsuri urgente care să stopeze transmisia comunitară intensă, fie că vorbim de certificatul verde, fie alte măsuri care să reducă mobilitatea și interacțiunea umană, nu trebuie să mai pierdem nicio clipă în a le asuma și aplica, indiferent cât de nepopulare ar părea.

Dragi români, știu că este foarte greu, dar nu vă pierdeți speranța. Am fost solidari, am trecut cu bine peste cele mai cumplite încercări. O putem face și acum. Vaccinați-vă, purtați mască, evitați aglomerațiile, păstrați distanța socială cât mai mult timp posibil. Suntem în al 12-lea cea. Să ne protejăm și să salvăm viețile celor apropiați.

Vă mulțumesc și vă doresc multă sănătate tuturor”, a mai transmis Klaus Iohannis, conform presidency.ro.

Cookies