Klaus Iohannis paticipă la Consiliul European de toamnă

de:
15 oct. 2015
0 Afișari
Klaus Iohannis paticipă la Consiliul European de toamnă

„Cu ocazia Consiliului European de mâine şi poimâine vom discuta aspecte care nu ţin de ţările din interiorul Uniunii Europene, ci de securitate frontierelor externe ale UE, de ţările de provenienţă a migranţilor şi cum pot fi ajutate. Vom discuta despre ţările de tranziţie şi cum se poate ajunge la o concluzie comună”, a declarat preşedintele, potrivit realitatea.net. 

Klaus Iohannis a precizat că dacă vorbim despre migraţie, punctul de vedere al României este deja cunoscut: România este şi doreşte să fie parte a soluţiei. „România este solidară cu ţările Uniunii Europene. Abordările se bazează pe solidaritate şi pe responsabilitate. Vom fi în concordanţă cu statele membre şi vom contribui la soluţie”, a explicat acesta.

De asemenea, şeful statului a precizat că în ceea ce priveşte asigurarea frontierelor externe, România stă foarte bine. „Deşi nu suntem în spaţiul Schengen, România îşi ia în serios treaba. România se comportă ca şi cum ar fi membră Schengen”, a afirmat preşedintele României.

Conform acestuia, este foarte important ca în rezolvarea crizei migraţiei să se pună accent pe sursa valurilor de refugiaţi.

„O locaţie ferbinte şi sursa migraţiei este Siria. Conflictul din Siria este cauza unui număr imens de migranţi, atât în ţările din Orientul Mijlociu şi din Uniunea Europeană. Soluţia este evidentă: pacea în Siria. Pentru asta trebuie să existe o colaborare între toate părţile implicate”, a completat Klaus Iohannis.

Preşedintele a mai precizat că România se numără printre puţinele ţări europene care mai are persoane la Ambasada din Damasc. „Putem facilita discuţiile care pot aduce pacea în zonă”, a continuat Klaus Iohannis.

De asemenea, acesta a spus că în cadrul Consiliului se va vorbi şi despre rolul pe care îl au ţările de tranzit, cum este, de exemplu, Turcia.

Alte puncte care se vor discuta la Consiliul European sunt legate de uniunea economică şi monetară. „Discuţia nu se preconizează complicată. Toate ţările sunt de acord cu propunerile”, a spus preşedintele.

Se va discuta şi respre relaţia Uniuniea Europeană – Marea Britania şi locul Marii Britanii în UE. „Aici, România are un punct de vedere foarte simplu şi clar: locul Marii Britanii este în Uniunea Europeană”, a precizat şeful statului.

Cookies