Klaus Iohannis, noi critici la adresa Parlamentului. Ce spune de persoanele îmbogăţite ilegal

de:
25 feb. 2016
0 Afișari
Klaus Iohannis, noi critici la adresa Parlamentului. Ce spune de persoanele îmbogăţite ilegal

Președintele Klaus Iohannis a declarat, la bilanţul DNA, că flagelul corupției afectează încă profund România şi a arătat că lupta anticorupție trebuie să continue cu motoarele turate la maximum și DNA să fie un jucător concentrat în acest caz.

„Flagelul corupției continuă, din păcate, să afecteze profund societatea noastră. De aceea, lupta împotriva corupției nu numai că nu s-a încheiat, dar trebuie să continue cu motoarele turate la maximum, iar DNA va trebui să rămână un jucător concentrat în combaterea acestui fenomen extrem de nociv pentru societate„, a spus șeful statului, citat de Agerpres.

Iohannis a precizat că rezultatele DNA sunt de la an la an mai bune, fiind apreciate de cetățeni, dar și remarcate în plan extern. Şeful statului a criticat în schimb atitudinea Parlamentului în privinşa cererilor justiției.

„Încuviinţarea de către Parlament a cererilor justiţiei rămâne însă un capitol cu restanţe periodice. Doresc să subliniez încă o dată faptul că imunitatea parlamentară nu are voie să se transforme într-o piedică împotriva luptei anticorupţie. O altă temă importantă rămâne recuperarea prejudiciilor produse statului prin fapte de corupţie comise de persoane pentru care s-a stabilit vinovăţia, prin decizie judecătorească definitivă„, a spus Iohannis.

Nu în ultimul rând, Iohannis a pledat pentru o acțiune coerentă a autorităților și operaționalizarea instituțiilor cu atribuții în cazul recuperării prejudiciilor produse statului prin fapte de corupție comise de persoane pentru care s-a stabilit vinovăția.

„O temă importantă rămâne recuperarea prejudiciilor produse statului prin fapte de corupție comise de persoane pentru care s-a stabilit vinovăția prin decizie judecătorească definitivă. Nu putem permite ca persoane care s-au îmbogățit prin încălcarea legii penale să se bucure în continuare de respectivele foloase necuvenite. Cred, din acest punct de vedere, că avem nevoie de acțiune coerentă din partea autorităților și că trebuie operaționalizate cu adevărat instituțiile cu atribuții, care să recupereze prejudiciile„, a spus Iohannis.

La rândul său, premierul Dacian Cioloș a declarat la bilanțul DNA pe 2015, că Guvernul este conștient că stabilitatea legislativă și instituțională a fost o premisă majoră a succesului DNA, iar acest lucru trebuie menținut.

„Asocieri ilicite și nelegitime între reprezentanți ai aparatului administrativ, executiv, legislativ, uneori chiar judiciar și entități private au promovat interese contrare legii. Acolo unde viața politică și administrația trebuiau să funcționeze în interes public am asistat adesea la captura statului prin intermediul clientelismului și corupției. Pe scurt, corupția din mediul politic a afectat funcționarea corectă a administrației publice și competitivitatea economiei, precum și încrederea cetățenilor în stat. Cred că între timp a devenit clar că nimeni nu este scutit de respectarea legii, că dosarele penale nu se instrumentează în funcție de prioritățile agendelor politice și că, mai devreme sau mai târziu, încălcarea legii se pedepsește”, a susținut Cioloș.

Cookies