ARHIVA B365

Klaus Iohannis l-a eliberat din funcție pe George Scutaru. Nu va fi numit la SIE

UPDATE Purtatoarea de cuvant a Administratiei Prezidentiale, Tatiana Niculescu Bran, a declarat pentru psnews.ro ca „George Scutaru a demisionat din motive personale”.

Klaus Iohannis l-a eliberat din funcție pe George Scutaru, consilier prezidențial pentru probleme de securitate. Există speculații conform cărora acesta ar putea fi numit în fruntea Serviciului de Informații Externe, rămas fără director după demisia lui Teodor Meleșcanu. 

Ion Oprișor, secretar CSAT în acest moment, va lua locul lui George Scutaru. Scutaru deținea funcția de consilier prezidențial de trei luni.  

George Scutaru (41 de ani) a fost deputat de Buzau in Parlamentul Romaniei din 2004 reales in 2008 si 2012, vicepresedinte al Comisiei pentru aparare, ordine publica si siguranta nationala din Camera Deputatilor, Presedinte al Organizatiei PNL Buzau si membru in BPC al PNL. A fost ales deputat de Buzau in Parlamentul Romaniei, din partea Partidului National Liberal, doua mandate, in legislaturile 2004-2008 si 2008-2012. In mandatele 2008-2012 si 2012-2016 a fost ales deputat in colegiul uninominal 1 Buzau.

Intre anii 1993-1995 a fost redactor al sectiei „Politica Interna” la Agentia Mediafax , iar apoi, corespondent ProTV si Mediafax la Moscova (1995-1998). In perioada 1998-2001 a facut consultanta politica si de imagine, in calitate de consilier de imagine al presedintelui Aliantei pentru Romania, Teodor Melescanu.

In 2001 exercita functia de purtator de cuvant al acestei formatiuni politice, perioada in care a fost si membru in Biroul Executiv Central al ApR. In ianuarie 2002, in urma fuziunii dintre ApR si PNL, isi incepe activitatea in cadrul Partidului National Liberal, unde detine, pe rand, urmatoarele functii: Presedinte al Biroului Politic Teritorial PNL Buzau (2002); Vicepresedinte al Biroului Politic Teritorial PNL Buzau (2002-2010); Membru al Biroului Politic Central al PNL (2002-2009) Presedinte al Biroului Politic Teritorial PNL Buzau din 2010, membru al BPC al PNL (din 2011), lider al Grupului Parlamentar PNL (din 2013).

Este membru fondator al grupului Pro-America din Parlamentul Romaniei.

Scutaru afirmase in 2007 ca DNA si SRI trebuie desfiintate, ca „nu-si mai au rostul ca institutii ale statului”, ele fiind comandate de presedintele Traian Basescu, scrie ziare.com. Pe site-ul lui Scutaru (care a fost sters – n.r.) apareau mai multe articole care reflecta pozitia sa fata de DNA si SRI in septembrie 2007, pozitie exprimata dupa ce ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, si alti parlamentari PNL au intrat in atentia procurorilor anticoruptie.

„Manifestandu-se astfel, DNA si SRI nu-si mai au rostul ca institutii ale statului (…) Toate actiunile din ultima vreme ale DNA decredibilizeaza institutia in special si Justitia, in general. Ca si anul trecut, cand Teodor Atanasiu a fost chemat la Comsia prezidentiala sub pretexte puerile pentru a fi suspendat din Guvern, si de data aceasta DNA incearca sa arunce cu noroi in ministrii liberali pentru a lovi in Guvern si in special in premierul Tariceanu. (….)

Traian Basescu foloseste DNA pentru a-si atinge obiectivul final, demolarea lui Tariceanu. Faptul ca au aparut si infomatii credibile conform carora SRI este implicat in monitorizarea PNL in paralel cu DNA, care scoate dosare pe banda rulanta, arata ca aceste institutii sunt controlate si lucreaza dupa cum le cere Traian Basescu, ridicand mari semne de intrebare asupra credibilitatii si seriozitatii acestor institutii. Atunci, la ce bun sa mai existe ca institutii ale statului, si nu ca societati private ale lui Traian Basescu”, declara atunci George Scutaru.

Studiile urmate, potrivit CV-ului de pe site-ul Camerei Deputatilor:

2013 – Program de informare organizat de Ambasada SUA la Bucuresti si Misiunea SUA la NATO la baza aeriana NATO de la Geilenkirchen (Germania), Comandamentul Operational Intrunit de la Brunssum (Olanda) si sediul NATO de la Bruxelles (Belgia)
2011 – Curs pentru oficiali civili si militari pe probleme de securitate cibernetica (SES2/2011), Centrul European pentru Studii de Securitate „George C. Marshall”, Garmish – Partenkirchen, Germania
2011 – Program organizat de Departamentul de Stat al SUA, „International Visitor Leadership Program on U.S. – European Security Issues”, SUA
2011 – Seminar pe probleme de securitate dedicat pentru oficiali romani, Centrul European pentru Studii de Securitate „George C. Marshall” Garmish – Partenkirchen, Germania
2010 – Colegiul National de Informatii – seria X
2010 – Colegiul NATO de la Roma – Cursul pentru generali, ofiteri de rang inalt si ambasadori (GFOAC 1/2010)
2006 – Colegiul National de Aparare – seria XV
2001 – Universitatea Bucuresti, Facultatea de Istorie, master in Relatii Internationale
1998 – Universitatea Bucuresti, Facultatea de Istorie, licentiat in istorie


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button