ARHIVA B365

Klaus Iohannis, în vizită oficială la Kiev

Presedintele Klaus Iohannis face marti o vizita de o zi in Ucraina, pe fondul acordului fragil de incetare a focului convenit intre guvern si trupele separatiste din est, sustinute de Rusia. Vizita are loc intr-un moment in care Ucraina incearca sa convinga Occidentul sa-i vanda armament defensiv letal, dar si sa continue sanctiunile la adresa Rusiei.

Vizita va debuta cu o întâlnire cu preşedintele Petro Peroşenko, urmată de o întâlnire cu prim-ministrul Arseni Iateniuk şi apoi de o întâlnire cu preşedintele Parlamentului, Volodimir Groisman.

„Doresc să reafirm sprijinul nostru constant pentru Ucraina. Pe agendă se vor afla discuţii privind situaţia Ucrainei. Suntem interesaţi în a avea un stat vecin pe calea consolidării democratice şi a europenizării. Un alt subiect de discuţie este reprezentat de sprijinul etnicilor români din Ucraina şi a ucrainenilor din România”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis, pe Aeroportul Otopeni, înainte de plecarea în Ucraina. 

Klaus Iohannis va face marti o vizita simbolica in Maidan (Piata Independentei) – locul de unde a pornit revolta populara care l-a determinat pe fostul presedinte, Viktor Ianukovici, sa paraseasca tara si sa se refugieze in Rusia. De asemenea, Iohannis va vizita Monumentul Victimelor Holodomorului (Marea foamete din 1932-1933, un genocid provocat de politicile agricole duse de Stalin in care au murit cateva milioane de ucraineni), potrivit HotNews.

Cei doi oficiali au mai discutat în urmă cu aproape o lună la Consiliul European. Întrevederea bilaterală a avut loc la solicitarea liderului de la Kiev. Cu această ocazie, Petro Poroșenko a reiterat invitația adresată lui Klaus Iohannis de a face o vizită la Kiev, invitație pe care o lansase încă din mesajul de felicitare transmis cu ocazia alegerii.

Cei doi preşedinţi se întâlniseră însă pentru prima oară la Paris, în ianuarie, când au stat alături la marşul de solidaritate organizat după atentatele comise de radicali islamiști.

Klaus Iohannis susţine că singura soluţie pentru criza din Ucraina este cea politică, bazată pe dialog. Președintele României a ținut să transmită luna trecută un mesaj de solidaritate față de Ucraina, cu ocazia comemorării unui an de la evenimentele din Piața Independenței. Klaus Iohannis a fost reprezentant atunci de fostul său consilier pe probleme de securitate, George Scutaru, cel care, între timp, și-a dat demisia.

În urmă cu aproape o lună, şeful statului l-a primit la Palatul Cotroceni pe ministrul de externe al Ucrainei, Pavlo Klimkin.

Subiectul Ucraina a fost abordat de Klaus Iohannis și în convorbirile purtate în Germania cu Angela Merkel, în timpul vizitei efectuate la sfârșitul lunii trecute, conform Digi24.

Vizita președintelui român la Kiev intervine într-un climat tot mai tensionat între NATO și Rusia.


Recomandarile noastre


Parteneri

Știri – Gândul

Știri – CanCan.ro

Back to top button