ARHIVA B365

Klaus Iohannis, în vizită oficială în Republica Moldova: Declaraţiile celor doi preşedinţi

Principalele declarații ale celor doi lideri, conform hotnews.ro:

Nicolae Timofti:

Ii multumesc dlui Iohannis pentru aceasta vizita, care intareste relatiile dintre tarile noastre
Discutia a cuprins trei subiecte majore: Relatia bilaterela, integrarea europeana si situatia regionala
In plan politic avem o deplina intelegere asupra subiectelor de interes comun
Pe dimensiunea bilatarela, avem in desfasurare numeroase proiecte de infrastructura, in energie, transport, educatie, medicina etc
Sunt proiecte vitale pentru Moldova si, cu sprijinul pretios al Romaniei, ele se concretizeaza
I-am spus dlui presedinte ca imi doresc ca in Moldova sa vina mai multe investitii din Romania, in toate domeniile, inclusiv in audiovizual
In subiectul al doilea, l-am asigurat pe dl presedinte ca Moldova ramane ferm angajata pe calea integrarii europene
Aceasta inseamna aplicarea reformelor cu accept pe justitie, lupta anticoruptie si dezvoltarea economica
Mizam in continuare pe experienta pretioasa a Romaniei pentru implementarea acquis-ului comunitar
Cu sprijinul Romaniei si al altor state membre, dorim realizarea unui spectru larg de obiective sectoriale
Am discutat pe larg despre criza din Ucraina si i-am dezvaluit viziunea Moldovei asupra a ceea ce se intampla in regiune
Mesajul ramane acelasi, de solidaritate si sprijin pentru eforturile depuse vizand indentificarea unei solutii pasnice, fara ingerinte externe, cu respectarea suveranitatii si integritatii teritoriale a Ucrainei
Ii multumesc dlui Iohannis pentru aceasta vizita si pentru tot ce face Romania pentru Moldova

Klaus Iohannis:

Multumesc pentru invitatia adresata de a vizita Moldova. Ma bucur ca sunt astazi aici la dvs in Chisinau. E o vizita pe care am asteptat-o cu foarte mult interes
Mi-am dorit ca aceasta vizita sa fie prima mea vizita in afara Romaniei dupa preluarea mandatului, insa am considerat ca e oportun, si m-am sfatuit in acesta chestiune cu dl Timofti, sa dau curs invitatiei dupa ce exista un guvern validat
Aceasta conditie fiind indeplinita, iata ca am venit
Exista in Romania, ca si in randul partenerilor europeni, asteptari si sperante mari privind Moldova, in consens cu votul exprimat in 2014
Vreau sa ii asigur pe toti cetatenii moldoveni si romani ca Romania va face tot ce este posibil pentru a sprijini Moldova pe drumul sau european si democratic
L-am asigurat pe presedintele Timofti ca Romania ramane angajata pentru intesificarea dialogului politic si a cooperarii concrete cu Moldova
Eu cred ca responsbilitatea asigurarii acestei directii revine tuturor fortelor care au dat votul pentru investirea cabinetului, in sensul asigurarii unei guvernari stabile
Am discutat despre beneficiile incontestabile ale integrarii europene. Acest lucru e demonstrat fara tagada chiar de exemplul Romaniei.

Intrebari

Maine va intalniti cu liderii partidelor pro-europene. Sperati sa intre si PL in coalitie in curand?

Klaus Iohannis: Pentru mine e important acum, dupa ce toata lumea a scapat de presiunea formarii guvernului, sa aflu care sunt gandurile de perspectiva, strategiile, caile prin care se doreste implementarea drumului european. Pentru asta am dorit sa am discutii cu liderii partidelor pro-europene. Vreau sa discutam, sa aud de la domniile lor cum se va pune acest lucru in practica, cum vad ei sprijinul Romaniei si ce putem noi face ca sa sprijinim Moldova eficient.

Cum ar putea veni investitori romani in audiovizual in Moldova avand in vedere concurenta neloiala a televiziunilor ruse?

Nicolae Timofti: Am spus ca am discutat problema ca noi sa gasim acele posibilitati si cai ca sa atragem posturile de televiziune si  de radio in Moldova. Sa dam posibilitatea sa functioneze ca posturile rusesti. Aici vor intra in functie calitatile de concurenta ale participantilor. Eu vad asa posibilitate numai daca vom crea un spatiu legal si posibilitatea ca aceste posturi sa functioneze nu dupa bunul plac, ci dupa programele care vor fi interesante pentru telespectatori.

Şeful statului are, pe agendă, convorbiri cu omologul moldovean, cu premierul, dar şi cu liderii principalelor partide politice, informează Mediafax, potrivit romanialibera.ro.

Vizita va debuta, marţi, cu o întrevedere tête-à-tête cu omologul moldovean, Nicolae Timofti, urmată de convorbiri oficiale, cu participarea membrilor celor două delegaţii.

Totodată, şeful statului se va întâlni cu noul premier de la Chişinău, Chiril Gaburici.

În seara zilei de marţi, preşedintele R. Moldova, Nicolae Timofti, va oferi un dineu oficial în cinstea lui Klaus Iohannis, la celebrul combinat de vinuri „Cricova”.

În cea de-a doua zi a vizitei, preşedintele Klaus Iohannis se va întâlni cu liderii principalelor partide politice de la Chişinău: Vlad Filat, președintele Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Marian Lupu, președintele Partidului Democrat din Moldova (PDM), Mihai Ghimpu, liderul Partidului Liberal (PL), dar şi cu președintele Parlamentului, Andrian Candu.

De asemenea, şeful statului se va adresa studenţilor de la Universitatea de Stat din Moldova şi va depune o coroană de flori la Monumentul „Ștefan cel Mare și Sfânt”.

În calitate de preşedinte ales, Klaus Iohannis a vizitat R. Moldova pe 28 noiembrie 2014, prima în afara României pe care a făcut după alegerile din noiembrie.

„Vă promit că România va proteja fără doar și poate integritatea teritorială și interesele economice ale Republicii Moldova”, a afirmat atunci Klaus Iohannis, într-o conferinţă de presă comună cu Vlad Filat.

Iohannis a mai spus că „nu există o altă țară decât Republica Moldova care este atât de importantă pentru noi, românii, pentru România, pentru relațiile externe ale României”.

De altfel, Klaus Iohannis a dorit ca prima sa vizită oficială externă în calitate de preşedinte să aibă loc la Chişinău.

Programată pentru 22 şi 23 ianuarie, vizita a fost amânată ca urmare a faptului că nu erau întrunite în Republica Moldova condițiile pentru vizita de stat a președintelui României.

Potrivit unui comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale, Klaus Iohannis şi Nicolae Timofti au avut, pe 19 ianuarie, o convorbire telefonică, cei doi şefi de stat apreciind că nu erau întrunite în Republica Moldova condițiile pentru vizita de stat a președintelui român. Totodată, ei au convenit ca vizita de stat la Chișinău a președintelui Klaus Iohannis să aibă loc după instalarea unui nou guvern moldovean.

Pe 12 februarie, premierul desemnat Iurie Leancă nu a primit votul de încredere al Parlamentului, astfel că preşedintele Nicolae Timofti l-a desemnat, pe 14 februarie, pe Chiril Gaburici, propus de către Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM), să formeze Guvernul.

Programul şi Cabinetul propuse de Gaburici au primit, pe 18 februarie, votul parlamentarilor moldoveni. Guvernul Gaburici a fost votat de 60 de parlamentari, inclusiv de comuniştii lui Vladimir Voronin.

Întrebat dacă Guvernul Gaburici votat cu sprijinul comuniştilor reprezintă o soluţie bună, preşedintele Klaus Iohannis a declarat că este „bine că există un guvern, fiindcă această tranziţie a durat mult”.

„Am spus-o şi rămân la părerea mea: varianta pe care am văzut-o noi cea mai bună ar fi fost ca partidele proeuropene care au fost votate de o majoritate să formeze acest guven. Nu a fost şi s-a ajuns la această soluţie de compromis”, a afirmat, la Digi 24, şeful statului, pe 19 februarie.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button