Klaus Iohannis face declarații după ședința CSAT: „Nu putem accepta ca harta Europei să fie redesenată prin violență”

01 mart. 2022
248 Afișari
Klaus Iohannis face declarații după ședința CSAT: „Nu putem accepta ca harta Europei să fie redesenată prin violență”
Klaus Iohannis face declarații după ședința CSAT: „Nu putem accepta ca harta Europei să fie redesenată prin violență”. Sursă foto: Captură Facebook/ Administrația Prezidențială a României

Președintele României face declarații după ședința CSAT de marți, la Palatul Cotroceni. Klaus Iohannis a declarat că este de neconceput ca „harta Europei să fie redesenată prin violență”.

Klaus Iohannis face declarații după ședința CSAT

La finalul ședinței Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) de marți, 1 martie 2022, Klaus Iohannis a ținut o conferință de presă. Principalele declarații făcute de Președintele României:

  • Conflictul militar din Ucraina este de neconceput;
  • Există un învingător indiferent de deznodământ: poporul din Ucraina, care a devenit simbolul luptei;
  • Nu putem accepta ca harta Europei să fie redesenată prin violență;
  • Apartenența României la Uniunea Europeană și NATO, dublată de parteneriatul cu Statele Unite ale Americii, este cel mai mare câștig al nostru din ultimii 30 de ani;
  • Agresiunea Rusiei a generat o reacție de solidaritate fără precedent;
  • România acționeză în permanență pentru a oferi sprijin Ucrainei.

Președintele României le mulțumește românilor care sprijină eforturile autorităților

Marți, în ședința CSAT, s-a decis ca România să intensifice la nivel bilateral demersurile pentru a disloca forțele aliate pe flancul estic, potrivit declarațiilor oferite de Klaus Iohannis.

În contextul securității regionale, este necesar ca Republia Moldova să fie susținută pe diverse dimensiuni, mai ales că se confruntă cu un val crescut de refugiați și posibil și cu alte dificultăți. În acest sens, în ședința de marți a CSAT, au fost stabilite mai multe măsuri de sprijin.

„În ceea ce privește contribuția României la efortul comunității internaționale de sprijinire a Ucrainei, am decis astăzi înființarea pe teritoriul țării noastre a unei facilități logistice, un așa-numit hub, un centru, care să permită colectarea și transportul donațiilor internaționale în domeniul ajutorului umanitar către Ucraina și către ucraineni.”, a declarat Klaus Iohannis.

În același timp, s-a decis intensificarea măsurilor pentru ajutorarea cetățenilor din Ucraina care fug din calea războiului, dar și pentru gestionarea integrată a unui aflux masiv de persoane care intră pe teritoriul României.

Klaus Iohannis a mai declarat că au fost definite două obiective strategice, necesare noilor acțiuni consolidate ale României:

  1. În primul rând, creșterea capacității de apărare a statului român. În acest sens, consider că se impune creșterea procentului din PIB alocat cheltuielilor de Apărare de la 2%, cât este în momentul de față, la 2,5%.

  2. În al doilea rând, se impune realizarea independenței energetice a României, în principal prin dezvoltarea energiei regenerabile și nucleare civile.

 

Cookies