Klaus Iohannis: „Educația nu trebuie să aibă culoare politică”. Președintele promite atragerea de fonduri din PNRR pentru „România Educată”

07 iul. 2021
71 Afișari
Klaus Iohannis: „Educația nu trebuie să aibă culoare politică”. Președintele promite atragerea de fonduri din PNRR pentru „România Educată”
Klaus Iohannis

Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut miercuri, 7 iulie, la Palatul Cotroceni, o declarație de presă pe tema programului de reformă a educației intitulat „România Educată”. Potrivit acestuia, România ar urma să atragă fonduri pentru reforma educațională din Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Președintele României, Klaus Iohannis, a adus miercuri după-amiază o serie de precizări și promisiuni pe marginea proiectului de reformă și reîmprospătate a sistemului educațional național, intitulat „România Educată”. În cadrul conferinței de presă susținută la Palatul Cotroceni, Iohannis a pus accentul pe unitate, pe colaborare în scopul educației, indiferent de culoarea politică și de partidul pe care îl reprezintă fiecare. Acest proiect își propune să ducă la scăderea ratei de abandon și reducerea ratei de analfabetism funcțional până la finalul anului.

Iată cele mai importante declarații pe care le-a oferit Președintele României în această după-amiază.

„România Educată” se bucură de susținere și din partea opoziției

Importanța unei reforme în sistemul educațional este simțită atât de cei din coaliția de guvernare cât și de cei din opoziție, astfel că proiectul „România Educată” a fost susținut de parlamentari din ambele tabere politice.

Trecem la faza de implementare. Coaliția de guvernare și-a exprimat susținerea pentru proiect. Guvernul își va asuma prin memorandum țintele proiectului.

„Am apreciat deschiderea membrilor Parlamentului, inclusiv a celor din opoziție.

În cel mai scurt timp se va constitui un grup de lucru transpartinic pentru un proiect de lege.

Procesul de elaborare a acestei viziuni a durat mult pentru că mi-am dorit ca în proiect să fie ascultate vocile tuturor. Am avut ani electorali intenși, a urmat pandemia.

Vom atrage fonduri din PNRR pentru România educată. Prin alte fonduri vom finanța renovarea școlilor pentru garantarea siguranței.

Am apreciat larga participare a societății civile la consultările de azi. Consultările îmi dau încredere să spun că există fereastra de oportunitate pentru implementarea proiectului.”, a declarat Klaus Iohannis, potrivit G4media.

Ce schimbări vor apărea în învățământ, potrivit lui Klaus Iohannis

În primul rând, președintele a declarat că clasa pregătitoare și gimnaziul vor dura tot 8 ani în total, diferențele serioase fiind vizibile la nivelul tranziției și a flexibilității elevilor. Astfel, liceele vor putea introduce un examen suplimentar de admitere, ulterior Evaluării Naționale.

„Menținem clasa pregătitoare și gimnaziul până la clasa a 8-a.

Schimbări față de structura actuală apar la tranzițiile între etapele educațională. Ne dorim o mai mare flexibilitate. Deși evaluarea națională rămâne principalul instrument de repartizare în liceu, am propus ca pe întregul parcurs al semestrului 2, unitățile de învățământ care doresc să poată organiza un examen suplimentar de admitere.”, a precizat Klaus Iohannis.

De asemenea, se propune o nouă structură a învățământului secundar superior, care va include trei tipuri de licee, și anume: teoretice, vocaționale și profesionale. Toate cele trei tipuri se vor încheia cu susținerea examenului de Bacalaureat. Mai mult, ar urma ca Bacalaureatul să fie regândit pentru a evalua corect capacitățile elevilor.

„Vom elimina barierele birocratice pentru ca tinerii să se mute între diverse licee, pot trece de la profesională la teoretic.

Noul bacalaureat deschis tuturor este o altă componentă importantă a proiectului. Vreau un bacalaureat care să evalueze corect capacitatea absolvenților de a se descurca în viață.

Colegii terțiare non-universitare: nu se substituie învățământului universitar. Formarea profesională e cerută de piața muncii și e deschisă tinerilor care nu au susținut sau nu au trecut bacalaureatul. Bacalaureatul rămâne obligatoriu pentru studiile universitare.”, a mai declarat miercuri Klaus Iohannis.

Cookies