ARHIVA B365

Klaus Iohannis, discurs în Parlament, despre Educație, legislație și imigranți

Declarații Klaus Iohannis – 

„Vin în fața dvs așa cum am promis că voi face la începutul fiecărei sesiuni parlamentare pentru a aduce în atenție probleme actuale și importante pentru oameni, relevante pentru relația instituțională dintre președinte și Parlament. Pornesc de la angajamentele pe care eu le-am asumat și așteptările pe care le au cetățenii. 

Calea pe care am ales-o în exercitarea mandatului meu este în primul rând cea a dialogului. Am spus și o voi repeta – îîmi doresc un Parlament puernic și care să se bucure de încrederea cetățenilor. Nu pot concepe o României puternică fără ca insitutia sa cel mai larg reprezentativă pe măsură. Sunt două aspete – o legislație de calitate și raporturi funcționale cu celelalte puteri din stat. În sistemul constituțional al separației puterilor, președintele are atributul promulgării legilor. Întreaga funcționare a instituțiilor statului, economiei și societății,de pinde într-un fel sau altul de relația cu legea, de modul în care sunt create, aplicate și respectate legile. Pe unele dintre ele le-am retrimis la reexaminare. Dincolo însă de solicitările punctuale de reexaminare am constatat și unele aspecte care pun problema calității și coerenței legislației. Doar în 2015, asupra vechiului Cod Fiscal s-a intervenit de 13 ori, Legea Educației, Sănătății, ADministrației, Codul Muncii, au fost modificate la două trei luni sau de trei ori în aceeași lună. Am constatat că prin două legi distincte s-a modificat același act normativ. Am văzut un studiu prin care 80% se arătau nemulțumiți că legile sunt greoaie. Omanii își doresc norme legislative mai clare, mai simple, care nu se schimbă peste noapte. Aceasstă realitate trebuie să caete un răspuns. Sunt în vigoare 14.000 de legi și ordonanțe. În 2015, din legile din Parlament, peste 50% sunt acte de aprobare a unor Ordonanțe de Urgență. Arată cum e relația dintre puterea Legislativă și Executivă. DE la intrarea în vigoare până în prezent, legi fundamentale au fost modificate. Vechiul Cod Fiscal, de 135 de ori, Legea Educației de 26 de ori, Legea Sănătății de 114 ori. Legea Administrației de 38 de ori, Codul Municii de 28 de ori. 

 În spatele cifrelor sunt oameni, sunt concetățenii noștri, care ne-au ales, elevii care nu știu după ce manual vor învăța, ce examene vor da, pacienții și medicii, angajații și angajatorii, antreprenorii care nu știu exact ce taxe vor plăti și câte, școli și spitale sau mari proiecte de infrastructură promise, dar nerealizate. EDucația și Sănătatea au suferit cel mai mult din cauza schimbărilor generate de calcule poltice și conjuncturi. Modul în care se fac și schimbă legile în România e una din sursele ineficienței. Consecința – nu doar erodarea încrederii în Parlament, ci în lege, în general.  A căuta vinovați nu ar folosi la nimic. S-au succedat multe legislaturi, aceste practici s-au perpetuat. Ce putem face azi e să fim responsabili și să acționăm în consecință. Nu ne mai putem permite să vorbim despre stabilitate și predictibilitate legislativă, în timp ce pe fond lucrurile rămân la fel. Nu aș vrea să ne vedem anul viitor și să fac aceleași constatări. Abordări de tipul dăm azi o lege, mâine o modificăm prin Ordonanță, trebuie să dispară, nu ca o constrângere la adresa Executivului, ci ca o dovadă a responsabilității. Acesta poate să fie momentul zero la care să porneasă recredibilizarea legii. Cu o legislație flexibilă, elaborată în leggătură cu nevoile, durabilă în timp, trebuie să devină o prioritate. 

Despre Educație

Va însemna că pacientul va ști exact ce drepturi are, cât plătește, ce plătește, că un investitor nu va avea teama c regulile se vor schimba peste noapte, că un plătitor de taxe nu se va plimba ore în șir între ghișee, că nu va dura 20 de ani să construim o autostradă, că elevul va ști ce studiază, ce opțiuni are, ce examene trebuie să dea și își va contura viitorul. Pe acest fond doresc să readuc în discuție tema Educației. Am exprimat zilele trecute hotărârea de iniția o largă consultare publică despre viitorul Educației în România. Nici modificările de Legislație, conjuncturale, nici măsurile luate cu gândul la următoarea campanie electorală nu pot conduce la schimbare. 

O transformare de sistem ne implică pe toți. Toate schimbările nu au rezolvat problemele pe fond, ci, nu o dată, au creat noi probleme. DAcă vrem cu adevărat o Educație valoroasă va trebui să procedăm altfel și să lucrăm împreună. De aceea, am asumat tema Educației și demarez această largă consultare care să implice cadre didactice, sindicate, elevi, specialiști, autorități, partide. Într-un termen de aproximativ doi ani se poate găsi un numitor comun, o legislație coerentă, care să rămână aceeași dincolo de politică. Vă cer ca membrii Parlamentului să îmi fiți parteneri în acest proiect care nu e unul personal, nici pentru prezent, ci unul pentru generațiile viitoare. 

Un Parlament puternic înseamnă și o poziționare corectă față de Justiție. De fiecare dată când am considerat că s-au produs derapaje v-am comunicat, tocmai pentru că mmodul în care această instituție răspunde la cererile Justiției îi poate afecta credibilitatea. am spus ca la sfârșitul mandatului meu, corupția să nu mai fie prima pe lista de priorități a alegătorilor. România trebuie să câștige respectul pentru lege.

criza refugiaților

Suntem pentru solidaritate în interiorul UE. Suntem solidari cu statele afectate, acționăm în spiritul respectării drepturilor omului și trebuie să respingem manifestările radicale, să dovedim echilibru și înțelepciune. Nu cred că această criză poate fi rezolvată printr-o abordare contabilă, ci doar prin dialog deschis, consultarea statelor membre, printr-o decizie consensuală. Nu vorbim despre locuri de cazare ci despre oameni,de spre integrarea lor în societate, espre accesul la Educație, servicii de sănătate și locuri de muncă. Nu cred că între parteneri lucrurile se rezolvă prin impunere și sancțiuni, ci de comun acord. Fiecare stat membru are dreptul să acționeze în funcție de situația spectifică și capacități. 

În cursul zilei de mâine, în CSAT, vom decide cursul și de câte ori va fi nevooie voi comunica cu dvs și celelalte instituții.

 

Președintele Klaus Iohannis va adresa miercuri un mesaj în fața Camerelor reunite ale Parlamentului, ocazie cu care va vorbi, după cum precizează el, despre „modul în care arată legislația în România, despre schimbările ei frecvente și cum influențează funcționarea statului și, mai ales, viața de zi cu zi a cetățenilor”.

„Voi merge astăzi în fața Parlamentului, ocazie cu care voi vorbi despre modul în care arată legislația în România, despre schimbările ei frecvente și cum influențează funcționarea statului și, mai ales, viața de zi cu zi a cetățenilor”, a scris Iohannis, miercuri dimineața, pe pagina sa de Facebook.

Plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului va avea loc la ora 11,00.

Într-o conferință de presă care a avut loc luni la Palatul Cotroceni, șeful statului a precizat că va aborda în Parlament și chestiunea imigranților, care de altfel va face obiectul și ședinței de joi a Consiliului Suprem de Apărare a Țării.


Recomandarile noastre


Parteneri

Știri – Gândul

Știri – CanCan.ro

Back to top button