Klaus Iohannis, discurs de Ziua Națională a României: Urez la mulți ani românilor, sănătate și optimism!

01 dec. 2020
15 Afișari
Klaus Iohannis, discurs de Ziua Națională a României: Urez la mulți ani românilor, sănătate și optimism!

Președintele Klaus Iohannis a participat, marți, 1 Decembrie, la ceremonia oficială organizată cu ocazia Zilei Naționale a României, desfășurată în Piața Arcul de Triumf.

Președintele Klaus Iohannis, premierul Ludovic Orban, miniștrii și șefi de instituții, precum și medici aproximativ 150 de militari participă de la ora 11,00 la ceremonia oficială în format restrâns, organizată cu ocazia Zilei Naţionale a României în Piaţa Arcul de Triumf. Președintele Iohannis a depus o coroană de flori în memoria ostașilor căzuți pe câmpul de luptă, dar și a victimelor pandemiei de coronavirus.

Discursul președintelui Iohannis:

În această piață suntem mult mai puțini decât de obicei. Ne este dor de imaginile cu cadența militarilor, cu copiii însoțiți de bunici

Urez la mulți ani românilor, sănătate și optimism!

Niciodată în ultimele decenii nu am întâmpinat 1 Decembrie cu atâta îngrijorare și strângere de inimă. Criza sanitară, pandemia ne obligă să onorăm Ziua Națională în alte registre decât cele obișnuite. În fiecare zi, bărbați și femei luptă cu pandemie și salvează viețile altor români și duc mai departe idealurile de unitate

De la începutul pandemiei suntem fizic distanțați, ne vedem mai rar și resimțim lipsa interacțiunii cu cei draci, iar granițele par a ne despărți. Și totși nimic nu ne poate îmnpiedica să ne amintim azi de toți cei care, cu credină, viziune și jertfă au contribuit la desăvârșirea statului român modern

Istoria noastră a fost marcată de nenumărate crize și momente dificile. Bunicii și părinții noștri au trecut prin războaie, dezastre naturale, au suportat foametea, gravă tensiune socială și au fost victime ale celor mai întunecate regimuri politice. Voința lor de a trăi liber și în pace a făcut posibilă surmontarea tuturor acestor greutăți. Revoluția din 1848, Unirea Principatelor, Războiul de Independență, Marea Unire, Revoluția din 1989, aderarea la UE și NATO au înfăptuit România de azi.

Acum 102 ani, la Alba Iulia, s-a decis unirea Transilvaniei cu România. Cine își imagina că acest moment de glorie avea să vină după un război cumplit, cu sute de mii de morti? Și totuși, s-a întâmplat. Arcul de Triumf ne spune că izbânda vine.

Avem un viitor european. Suntem datori să păstrăm libertatea, unitatea și independența, câștigate cu prețul vieții de înaintașii noștri

Dragi români, eroii patrioți au demni urmași. Despre ei vreau să vă vorbesc și lor vreau să le dedicăm această zi.

În acest an, foarte mulți români curajoși s-au aflat în prima linie a luptei cu boala. Efortul tuturor a fost unul uriaș. Durerea chinuitoare provocată de moartea celor dragi nu poate fi alinată de nimic.

Gândurile noastre se îndreaptă către eroii acestui an, personalul medical, dar și către victimele virusului. În numele tuturor românilor, vă mulțumesc pentru altruismul vostru. Cunoaștem și simțim efortul colosal făcut de personalul medical și ne vom aminti întotdeauna de tributul greu plătit de medici, asistente, ambulanțieri, infirmieri

Felicit societatea civilă care a fost alături de noi pentru combaterea pandemiei.

Fiecare epocă are momentul său culminant. Sunt convins că în viitor cei care sunt acum copii își vor aminti de acest efort național. Peste ani vom putea fi mândri de modul în care românii au răspuns acestei provocări. Generațiile viitoare își vor aminti de eforturile voastre.

Azi e nevoie, la fel ca în importantele momente din istorie, de implicarea fiecăruia dintre noi. Nu va fi ușor, dar sunt singur că împreună vom reuși să ne apropiem cu fiecare zi de o revenire la vremurile normale.

Drumul nostru înainte nu va fi ușor. România vede în această criză momentul unei reporniri, acum e momentul să formulăm strategii reformiste, să reparăm unde stricăciunile sunt profunde. Peste câteva zile, românii vor avea din nou ocazia să aleagă un nou Parlament. E momentul în care putem construi o Românie al cărei viitor să fie mai concret decât un vis, un parlament cu oameni onești, mai muncitori, mai buni.

Nu trebuie să ne temem de viitor: îl construim împreună, la fel cum națiunea română a depășit atâtea momente dificile. Sunt sigur că și acum vom reuși, uniți, solidari și hotărâți.

Și când pandemia va fi depășită, ne vom întâlni din nou, vom fi împreună.

La mulți ani, România!

Potrivit MApN, pe timpul ceremoniei se va ţine un moment de reculegere în memoria eroilor români căzuţi pe câmpurile de bătălie pentru reîntregirea neamului românesc şi a victimelor virusului SARS-CoV-2, vor fi trase 21 de salve de tun, iar preşedintele Klaus Iohannis va depune o coroană de flori şi va susţine o alocuţiune.

Evenimentul, care nu va fi deschis publicului, se va desfăşura cu respectarea strictă a prevederilor legale referitoare la prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Cu ocazia Zilei Naţionale, reprezentanţi ai Armatei României vor participa, la solicitarea şi cu sprijinul autorităţilor locale, la pregătirea, organizarea şi desfăşurarea de ceremonii de mică amploare în unele garnizoane în care sunt dislocate mari unităţi şi unităţi militare, iar militarii aflaţi în misiune în afara teritoriului naţional vor desfăşura ceremonii militare în cadru restrâns.

De asemenea, drapelul naţional va fi arborat în toate instituţiile militare din ţară, iar la bordul navelor maritime şi fluviale se va ridica Marele Pavoaz.

Cookies