ARHIVA B365

Klaus Iohannis, despre păstrarea acordului cu FMI: Nu e doar treaba Guvernului să hotărască

Preşedintele Iohannis a precizat că păstrarea sau nu a acordului cu FMI este o chestiune care trebuie foarte bine gândită şi judecată, între mai mulţi actori”.

„Dacă e nevoie de un acord cu FMI sau nu e una din chestiunile care trebuie foarte bine gândite între mai mulți actori, mi se pare că nu e doar treaba Guvernului să hotărască dacă mai trebuie sau nu acord cu FMI.

Chestiunea nu e simplă, sunt argumente foarte serioase pro și contra. Dacă discuția se duce mai departe e mai ușor de găsit o soluție.

Dacă ar fi venit Ministrul Finanțelor sau cine se ocupă acolo și să spună: noi ne pregătim să intrăm în zona euro și termenul asumat e 2019, nu poți intra direct în zona euro, trebuie doi ani de pregătire, de rata fixă la schimb, ajungem foarte repede în 2016, 2017, să spună: nu vrem acord cu FMI, pentru că înlocuim arca FMI cu ancora ERM2, așa se numește proiectul. Și pentru că vrem în zona euro nu mai vrem cu FMI pentru că nu mai trebuie. România nu mai are nevoie de ancora de țară în dezvoltare, ci de o ancoră nouă. Asta ar fi o explicație pe care aș fi găsit-o bună, dar așa, pur și simplu, să spună că nu mai are nevoie de acord… Ok, dar de ce nu mai este nevoie? Mă întreb și eu, să ia un Guvern decizii doar așa, fără a cunoaște motivațiile? Ar fi destul de grav”, a spus Iohannis, la Digi24.

Ministrul Finanţelor, Darius Vâlcov, a declarat, miercuri seară, la Realitatea TV că actualul acord al României cu FMI expiră în septembrie 2015 şi că „foarte probabil” acordul nu se va prelungi.

Vâlcov a fost întrebat dacă are acordul Fondului pentru măsurile anunţate în cadrul şedintei de Guvern, şi care prevăd, între altele, o reducere sensibilă a TVA şi modificări de taxe şi impozite.

„Nu l-am cerut”, a răspuns Darius Vâlcov, argumentând că actualul acord se încheie în septembrie 2015 iar noul Cod Fiscal intră în vigoare de la 1 ianuarie 2016.

„Asta înseamnă că acordul nu se mai prelungeşte?”, a fost întrebat ministrul, el răspunzând: „Foarte probabil”.

„Am depăşit de mult stadiul în care trebuie să vină profesorul să ne arate unde e tabla şi unde e uşa. Trebuie să avem doar dialog mult mai consistent cu mediul de afaceri”, a mai spus ministrul Finanţelor.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button