Iohannis, despre demisia lui Ponta: A fost nevoie să moară oameni ca această demisie să se producă

de:
04 nov. 2015
1 Afișari
Iohannis, despre demisia lui Ponta: A fost nevoie să moară oameni ca această demisie să se producă

Președintele Klaus Iohannis a făcut următoarele declaraţii:

Un eveniment foarte importante care s-a desfasurat aici la Bucuresti.

Am avut in cursul diminetii un summit NATO la care au participat opt sefi de state dinnregiune sin inca doua delegatii.

Am ajuns la concluzii de substanta in ce priveste evolutia in flancul estic.

Acest summit a fost o bila alba pentru Romania.

În paralel cu summit-ul NATO am avut şi evenimente interne asupra cărora voi face aprecieri. Acum un an am fost în plină campanie electorală pentru turul 2 al alegerilor prezidenţiale. Acum un an voi aţi ales să fiu preşedintele României. Aţi decis acest lucru împotriva unui aparat imens care a dorit altceva. Atunci s-au vehiculat mesaje importante: o clasă politică nouă, o politică curată. Aceste lucruri le-aţi dorit pentru România. alegerea mea a fost primul pas spre o politică curată, nouă, transparentă. De atunci am făcut încă mulţi paşi în direcţia bună, paşi mai mici decât cel care a constat în alegerea preşedintelui României.

În ultima săptămână s-au produs evenimente pe care le-am consemnat azi. În 20 octombrie a avut loc un accident, poliţistul Bogdan Gigină care conducea o coloană oficială a murit într-un accident. Acest lucru a produs multă emoţie, indignare. După 10 zile a avut loc tragedia de la clubul Colectiv. Această tragedie a afectat nervul naţiunii, a atins cel mai sensibil nerv al naţiunii române. Oamenii care iniţial au fost indignaţi au devenit revoltaţi. Au aşteptat rezultate, demisii din partea unor politicieni care au eşuat. Oamenii au aşteptat ca cineva să-şi asume răspunderea să apară în clasa politică românească acea responsabilizare politică. 

Majoritatea politicienilor au înţeles foarte târziu că nu pot face orice, nu pot ignora voinţa poporului. Acele accidente, şi cu poliţistul mort în accident şi tragedia de la Colectiv, s-au produs pentru că legi şi norme au fost ignorate, iar cei responsabili de impunerea legii nu şi-au făcut datoria şi atunci oamenii, mai timid, apoi tot mai vocali, au cerut o schimbare. Aseară indignarea românilor s-a transformat într-o revoltă autentică.

Zeci de mii de oameni au ieşit în stradă pentru a-şi arăta indignarea, revolta, nemulţumirea. În Bucureşti, dar şi multe alte oraşe s-a ieşit în stradă. Manifestanţii au avut dreptate, au solicitat lucruri de bun simţ, demisiile celor vinovaţi, au solicitat răspunsuri, clarificări. Aseară au avut loc, după părerea mea, cele mai potrivite manifestaţii de stradă pe care le-am văzut eu. Oamenii au ieşit, au protestat, au mers în diferite locuri în care şi-au spus nemulţumirile, au arătat clar ce aşteaptă: schimbarea. În fine, târziu, foarte târziu, Guvernul a demisionat.

A fost nevoie să moară oameni ca această demisie să se producă. Dacă s-ar fi respectat şi s-ar fi impus respectarea normelor şi a legilor, niciunul n-ar fi trebuit să moară. Acum avem o situaţie nouă, un guvern demisionar. Aştept ca primul ministru demisionar să-mi înainteze demisia, demisia Guvernului, şi imediat după voi lua legătura cu partidele politice şi voi convoca consultări cu partidele.

Consultările vor avea loc mâine, cel târziu poimâine. Vreau ca în cursul acestei săptămâni să finalizez prima rundă de negocieri, pt a vedea cum văd partidele soluţionarea acestei situaţii.

Vom avea un guvern interimar, o soluţie pe care o voi comunica atunci când ea se cristalizează. Azi s-au vehiculat fel şi fel de variante. Nu vreau să intru în detalii tehnice. După ce vom parcurge următorii paşi şi voi avea prima rundă de consultări voi ieşi şi voi expune primele concluzii şi opinia mea privind demersul ulterior.

Modificările de până acum sunt doar un pas în direcţia schimbării politicii româneşti, înspre o politică aşa cum ne-o dorim: eficientă, pragmatică, transparentă. Mai e mult de făcut. Nu putem să credem că o singură schimbare a Guvernului rezolvă problemele României. E nevoie de mult mai mult. Sunt dispus să-mi asum aceste demersuri care vor duce la un alt fel de politică în România, pentru cetăţeni, o politică previzibilă şi transparentă.

E adevărat şi demonstranţii au făcut un lucru simplu: ne-au spus ce cred ei că trebuie să se întâmple în viitorul previzibil. Aceste solicitări sunt corecte, de bun simţ. S-a vorbit despre clădirile din Bucureşti, care sunt supuse riscului seismic, şi unde trebuie intervenit. S-a vorbit despre îmbunătăţirea situaţiei din spitale. Au fost făcute propuneri care trebuie să fie luate în seamă de politicieni. Oricine va fi în următorul guvern trebuie să ia seama de aceste propuneri şi să vină cu soluţii.

E nevoie de consultări, politicienii vor trebui să înveţe să-l asculte pe cetăţean. Atunci vom putea rezolva problemele, pe care noi le ştim, doar unii care au guvernat au preferat să le amâne sau să le ignore. Sper că următorii guvernanţi nu vor repeta această greşeală.

Surpriza a constat în faptul că președintele Klaus Iohannis a vorbit la început despre întrunirea NATO cu șefii de stat din regiune, ce a avut loc astăzi.  Declarațiile au fost ținute, de altfel, împreună cu președintele polonez Andrzej Duda.

Cookies