ARHIVA B365

Merkel, despre aderarea României la Schengen: Nu pot să afirm nimic în momentul de față

Am abordat în cadrul întrevederii și subiectul și aderării României la spațiul Schengen. Contăm pe sprijinul Germaniei pentru identificarea unei soluții care să permită avansarea spre realizarea acestui obiectiv. Există argumente pe care le credem convingătoare, care să ducă la eliminarea ultimelor rezerve invocate în trecut în acest proces”, a precizat Iohannis. Între argumentele invocate, Iohannis a menționat ultimul raport MCV, dar și „capacitatea și contribuția deja demonstrată de România la asigurarea securității frontierei externe a Uniunii”, scrie Agerpres.

Între argumentele invocate, Iohannis a menționat ultimul raport MCV, dar și „capacitatea și contribuția deja demonstrată de România la asigurarea securității frontierei externe a Uniunii”.

Pe de altă parte, întrebată dacă aderarea României al spațiul Schengen poate fi luată în considerare până la sfârșitul acestui an, Angela Merkel a replicat: „Ultimele rapoarte au fost mai pozitive. Vorbim despre următorii pași, nu pot să afirm nimic, dar înțeleg că România trebuie să primească un răspuns care să arate că mergem înainte. În ceea ce privește Moldova, o vom ajuta. Sperăm că noul guvern va lucra cu succes, va fi sprijinit de noi”, potrivit evz.ro.

La scurt timp, Klaus Iohannis a postat pe pagina sa de facebook o scurtă sinteză a discuțiilor pe care le-a avut cu Angela Merkel:

„Împreună cu doamna cancelar Angela Merkel am trecut în revistă evoluția relațiilor româno-germane din punct de vedere economic, cultural și politic. Pentru noi, Germania nu este numai unul dintre principalii parteneri economici ai României, ci şi unul dintre cei mai importanţi parteneri de dialog în interiorul Uniunii Europene şi în lume. I-am spus doamnei Merkel că ne bazăm pe sprijinul Germaniei în dorința noastră de aderare la spațiul Schengen, am apreciat prezenţa în România a unor investitori importanţi şi am afirmat deschiderea şi interesul nostru pentru atragerea unui număr și mai mare de companii germane, care să creeze noi locuri de muncă”.

——

Presedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit, joi, la Palatul prezidential Bellevue din Berlin, şi cu Presedintele Republicii Federale Germania, Joachim Gauck..

„Sunt bucuros si onorat ca am discutat, la Berlin, cu presedintele federal al Germaniei, Joachim Gauck, despre colaborarea stransa dintre tarile noastre, dar si despre mostenirea comunismului pe care presedintele Germaniei il cunoaste ca nimeni altul din arhivele fostei politii politice germane, STASI. Acest om, care a vizitat Romania inca de la inceputul anilor 90, este un simbol al credintei nestirbite in dreptul cetatenilor de a afla adevarul, oricat de dureroasa ar fi acceptarea trecutului. Experienta lui Joachim Gauck este nepretuita pentru proiectul meu de infiintare in Romania a unui muzeu al Comunismului”, a scris Iohannis pe Facebook.

Iohannis a declarat, înainte de plecarea către Berlin, că în discuțiile cu liderii politici germani va aborda subiectul aderării României la Spațiul Schengen, dar și alte teme precum situația din Ucraina sau perspectiva europeană a Republicii Moldova


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button