ARHIVA B365

KLAUS IOHANNIS conferă, luni, prima decoraţie din mandatul de preşedinte

Presedintele Klaus Iohannis l-a decorat luni pe Octav Bjoza, presedintele Asociatiei Fostilor Detinuti Politici din Romania, cu Ordinul National „Steaua Romaniei” in grad de Cavaler, afirmand ca prin acest gest recunoaste si onoreaza „sacrificiul si curajul de care au dat dovada femeile si barbatii care au suferit si pierit pentru libertate in vremea comunismului si in zilele din decembrie ’89”. Totodata, Iohannis a afirmat ca „exista inca oameni cu mainile patate de sange care se plimba liberi” iar acest lucru „arata incapacitatea noastra ca societate de a-i gasi si pedepsi pe cei vinovati”, potrivit hotnews.ro.

„O meritati din plin”, i-a spus Klaus Iohannis lui Octav Bjoza, dupa ce i-a inmanat cea mai inalta decoratie a statului roman.

„Ziua de azi e una speciala, prima zi de exercitare efectiva a mandatului de presedinte si ziua in care marcam 25 de ani de la prabusirea dictaturii comuniste. Este prima decoratie pe care o confer in calitate de presedinte”, a spus presedintele.

Acesta a precizat ca, inainte de toate, mandatul sau va fi unul al respectului fata de toate valorile Romaniei, in conditiile in care „o natiune nu poate avea viitor fara a-si respecta inainte de toate trecutul”.

In plus, in cei 25 de ani care au trecut de la prabusirea comunismului au fost gasite „putine prilejuri de a impartasi bucuria cu acesti oameni care au luptat impotriva comunistilor”. „Prin acest moment vreau sa marchez inceputul unui nou capitol in istoria noastra recenta: un presedinte care pune in valoare inainte de toate modelele din societate”, a aratat seful statului.

Aratand ca sistemul comunist „s-a instalat prin crime si abuzuri si a continuat sa se impuna in intreaga sa existenta prin teroare si minciuna”, Klaus Iohannis a apreciat ca cea mai mare drama a fost aceea ca „regimul comunist a distrus elitele”.

Presedintele a subliniat, in acest context, ca nu vor inceta controversele legate de revolutie „pana cand adevarul juridic nu va fi scos la iveala”.

„Societatea romaneasca nu s-a vindecat complet de bolile trecutului. Exista inca oameni cu mainile patate de sange care se plimba liberi iar acest lucru arata incapacitatea noastra ca societate de a-i gasi si pedepsi pe cei vinovati”, a spus Iohannis, aratand ca este „dreptul si obligatia justitiei de a identifica si aduce in fata legii pe cei care se fac vinovati” atat de crimele din anii 50 – 6o cat si de crimele si abuzurile de la revolutie.

Octav Bjoza a declarat ca acordarea acestei decoratii reprezinta o recunoastere pentru un intreg „grup social”, respectiv persoanele asasinate, inchise sau oprimate in timpul dictaturii comuniste.

„Vina lor nu a fost decat aceea de a-si fi iubit neamul, patria si tricolorul”, a continuat el, notand ca cei mai multi fost detinuti politici si deportati nu mai sunt in viata”.

„Lor, si celor inca aflati printre noi, aceasta inalta distinctie le rasplateste munca si jertfa. Fie ca gestul dvs sa semnaleze inceputul unei etape distincte in istoria Romaniei contemporane, de afirmare a tarii noastre pe plan international, de atingere a adevaratei democratii visate si de victimele represiunii comuniste”, a mai spus acesta, atragand atentia ca cei 17 „colegi” cu care a venit la ceremonia de la Palatul Cotroceni insumeaza 300 de ani de condamnare, dintre care 115 ani efectuati.

„Astăzi, 22 decembrie, la 25 de ani de la prăbușirea dictaturii comuniste, voi conferi prima decorație din mandatul meu de Președinte al României. Am decis să acord cea mai înaltă distincție a statului român, Ordinul Național Steaua României, domnului Octav Bjoza, președinte al Asociației Foștilor Deținuți Politici din România, pentru sacrificiul și curajul de care el și oameni ca el au dat dovadă în vremea dictaturii și pentru a păstra vie memoria victimelor comunismului. Ceremonia de decorare va avea loc începând cu ora 16.00 în Sala Unirii a Palatului Cotroceni”, scrie pe Facebook Klaus Iohannis.

Nascut in 1938, la Iasi, la finele anului I de facultate, dupa ultimul examen, pe 25 iunie 1958, Octav Bjoza a fost exmatriculat si arestat de Securitatea din Iasi, potrivit ziare.com.

Bjoza a fost judecat de catre Tribunalul Militar Brasov la data de 10 octombrie 1958 si condamnat la 15 ani munca silnica, 10 ani degradare civica si confiscarea totala a averii, se arata pe site-ul Asociatiei Fostilor Detinuti Politici din Romania.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button