Klaus Iohannis cere reanalizarea legilor Big Brother

de:
05 feb. 2015
0 Afișari
Klaus Iohannis cere reanalizarea legilor Big Brother

Iat[ comunicatul Președinției: „Reanalizarea prevederilor legislative în domeniul accesului la datele de trafic informațional și al securității informatice
La inițiativa Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, la nivelul Consiliului Operativ de Securitate Cibernetică (COSC) va începe din această săptămână reanalizarea prevederilor legislative în domeniul accesului la datele de trafic informațional și al securității informatice. Demersul are drept scop depășirea blocajului care se înregistrează în prezent, punerea în acord cu deciziile Curții Constituționale și o mai bună informare a opiniei publice privind măsurile în plan legislativ și efectele acestora. Reanalizarea legislației în domeniu va include și consultări cu societatea civilă, înainte de reînceperea unui nou proces legislativ la nivel parlamentar, participarea reprezentanților societății civile fiind indispensabilă pentru un demers care să vină și în întâmpinarea celor care în trecut și-au exprimat reticența față de unele prevederi. Totodată, consultarea va include și întâlniri cu reprezentanți ai partidelor parlamentare din comisiile de profil, reprezentanți ai mediului de afaceri și ai celui academic.

Scopul discuțiilor este de a se găsi un echilibru între respectarea libertăților individuale și prevenirea terorismului, criminalității cibernetice și combaterea corupției. Consultările se vor desfașura în cadrul Comitetului Operativ de Securitate Cibernetică, organism prin care se realizează coordonarea unitară a Sistemului Naţional de Securitate Cibernetică. Conducerea COSC este asigurată de un preşedinte (consilierul prezidenţial pentru probleme de securitate naţională) şi de un vicepreşedinte (consilierul prim-ministrului pe probleme de securitate naţională). Coordonatorul tehnic al COSC este Serviciul Român de Informaţii.

Înainte de demararea procesului legislativ se vor respecta prevederile Legii transparenței decizionale.”

Curtea Constitutionala a publicat pe site motivarea deciziei prin care judecatorii au respins Legea Securitatii Cibernetice, in ansamblu ei. 

Unul dintre argumente este urmatorul: „intrucat in cadrul procedurii legislative, initiatorul nu a respectat obligatia legala, conform careia Consiliul Suprem de Aparare a Tarii avizeaza proiectele de acte normative initiate sau emise de Guvern privind securitatea nationala, Curtea constata ca actul normativ a fost adoptat cu incalcarea prevederilor constitutionale ale art.1 alin.(5) care consacra principiul legalitatii, si ale art.119 referitoare la atributiile Consiliului Suprem de Aparare a Tarii”.

VEZI AICI textul integral al Deciziei Curtii Costitutionale pe Legea securitatii cibernetice.

Cookies