KLAUS IOHANNIS: Voi fi preşedintele românilor. Voi fi un preşedinte liber

de:
17 nov. 2014
0 Afișari
KLAUS IOHANNIS: Voi fi preşedintele românilor. Voi fi un preşedinte liber

Declaraţia lui KLAUS IOHANNIS:

Cu peste 6,2 milioane de voturi m-aţi ales preşedinte al României. Vă mulţumesc. Mulţumesc tuturor celor care au ieşit ieri la vot. O prezenţă fenomenală, peste 64%, este cea mai plăcută surpriză din aceste alegeri. Este clar că acum campania a trecut, ce a fost de ales s-a ales. Acum trebuie să ne apucăm de treabă. 

Eu sunt dispus să mă apuc foarte serios şi foarte hotărât de treabă. Pe 16 noiembrie cetăţenii României au dat semnalul schimbării profunde în România. Acest semnal este unul extrem de puternic, atât pentru mine, cât şi pentru clasa politică. Eu am înţeles acest semnal dat de cetăţenii români. 

Îi îndemn pe politicieni să ia seama, să ia în considerare acest semnal dat printr-un vot covârşitor. Îi îndemn pe politicieni să judece bine ce au de făcut în zilele următoare. Solicit Parlamentului să se ţină de cuvânt şi mâine să pună pe ordinea de zi legea amnistiei şi graţierii şi să o pice.

Tot mâine cer Parlamentului să ia în discuţie toate solicitările din partea justiţiei şi să le încuviinţeze pe toate. Rog partidele politice să înceapă urgent discuţiile pe legea votului electronic şi a votului prin corespondenţă. Nu vreau să se mai întâmple vreodată ceea ce s-a întâmplat în Diaspora. Mii de români nu au put să-şi exercite dreptul la vot, aşa ceva trebuie prevenit urgent.

Vreau să-mi exprim respectul pentru românii din Diaspora, care au avut nevoie de multe ore să voteze. Au înţeles importanţa votului lor. Au călătorit multe ore, au stat mulţi în ploaie, multe ore, ca să voteze. Le mulţumesc.

Cineva trebuie să suporte consecinţele votului catastrofal organizat în Diaspora. Guvernul va trebui să analizeze această chestiune şi să-i tragă la răspundere şi să-i demită pe cei vinovaţi de situaţia votului din Diaspora.

E foarte important că aproape 400.000 de români au votat în Diaspora, însă e inadmisibil că mii de români nu au putut să voteze. Cei vinovaţi trebuie să îşi asume răspunderea şi să fie demişi. 

Îl rog pe președintele încă în funcție să analizeze această situație și să recheme pe toți diplomații care nu au gestionat corect situația. Consider un gest minimal să fie retraşi din funcţie ambasadorii şi consulii acolo unde românii au fost umiliţi. Nu concep că există situaţii unde conctăţeni de-ai mei au fost alungaţi cu gaze lacrimogene pentru că vor să voteze.

Pentru partenerii externi, voi continua parteneriatele care sunt pilonii strategici – parteneriatul cu SUA, rolul şi locul nostru în NATO şi UE. Voi dovedi că România e un partener serios, credibil şi de cursă lungă.

Tot legat de semnalul dat de români, invit Guvernul să poftească în Parlam cu bugetul pe 2015, cu cât mai repede cu atât mai bine.

Dragi români, în deschidere am spus că vă mulţumesc pentru că m-aţi ales preşedinte al României. Vreau să ştiţi că voi fi preşedintele românilor, voi fi un preşedinte liber, vă voi reprezenta pe voi. 

Fuziunea între PNL şi PDL a fost decisă la sfârşitul lui iulie în congres comun, e finalizată şi nu mai există cale de întoarcere, a mai spus Iohannis, răspunzând unei întrebări adresate de jurnalişti.

Cookies