Inspecția Judiciară verifică dacă SRI a afectat independența justiției. Iohannis,invitat ca mediator

de:
26 mai 2015
0 Afișari
Inspecția Judiciară verifică dacă SRI a afectat independența justiției. Iohannis,invitat ca mediator

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a decis, marți, sesizarea Inspecției Judiciare pentru a efectua verificări legale în vederea stabilirii posibilei afectări a independenței justiției și magistraților de către SRI.CSM a admis solicitările Uniunii Naționale a Judecătorilor din România, Asociației Magistraților din România și Asociației Procurorilor din România privind declarațiile făcute de Dumitru Dumbravă, anunță Agerpres.

Ministrul Justiției, Robert Cazanciuc a declarat că a fost votată sesizarea CSAT în privința suspiciunilor asupra magistraților. Cazanciuc a mai declarat că este nevoie de o sumă foarte mare pentru a restructura întreaga rețea de penitenciare. Acest lucru ar putea fi realizat însă prin fonduri europene, a mai spus Cazanciuc.

CITEȘTE ȘI: CSM: Traian Băsescu și Kelemen Hunor au afectat INDEPENDENȚA justiției

Horațius Dumbravă a invocat în susținerea propunerii sale art.133 alin. 6 și art.80 din Constituție. Propunerea a fost făcută în contextul discutării solicitărilor Uniunii Naționale a Judecătorilor din România, Asociației Magistraților din România și Asociației Procurorilor din România privind sesizarea Inspecției Judiciare pentru a efectua verificări legale în vederea stabilirii posibilei afectări a independenței justiției și magistraților de către SRI, potrivit Agerpres.

Consiliul Magistraturii discută, marţi, implicarea SRI în Justiţie. Totul a pornit de la un interviu acordat de şeful Direcţiei Juridice a serviciului de informaţii, generalul Dumitru Dumbravă, potrivit căruia SRI nu se retrage din câmpul tactic până la un verdict final în cazurile de coruptie.

Imediat, asociaţiile de magistraţi au reacţionat şi cer clarificarea situaţiei.

Acum trei săptămâni, generalul SRI Dumitru Dumbravă a declarat într-un interviu pentru site-ul juridice.ro:

„Dacă, în urmă cu câţiva ani, consideram că ne-am atins obiectivul odată cu sesizarea PNA, de exemplu, dacă ulterior ne retrăgeam din câmpul tactic odată cu sesizarea instanţei prin rechizitoriu, apreciind că misiunea noastră a fost încheiată, în prezent ne menţinem interesul/atenţia până la soluţionarea definitivă a fiecărei cauze”.

Directorul SRI, Eduard Hellvig, a explicat ca sunt vizaţi şi magistraţii care încalcă legea.

Duminică seară, fostul preşedinte Traian Băsescu a explicat că, încă din 2005, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a decis ca serviciile de informaţii să monitorizeze inculpaţii trimişi în judecată ca să nu corupă magistraţii.

A fost picătura care a umplut paharul: magistraţii au reacţionat imediat. Ei susţin că implicarea SRI, dincolo de sesizarea instanţei de judecată, ar fi ilegală.

Asociaţiile de magistraţi au sesizat Comisia parlamentara de control a SRI şi CSM. Consiliul Magistraturii va lua marţi în discuţie sesizarea. Judecătorii au solicitat lămuriri şi din partea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării. CSM a cerut deja CSAT să verifice dacă în randul magistraţilor sunt ofiţeri acoperiţi ai serviciilor secrete.

Cookies