Klaus Iohannis, trage un semnal de alarmă: Este INACCEPTABIL gradul de recuperare a prejudiciului

de:
24 feb. 2015
0 Afișari
Klaus Iohannis, trage un semnal de alarmă: Este INACCEPTABIL gradul de recuperare a prejudiciului

Declarându-se „un aliat necondiţionat” al DNA în lupta anticorupţie, preşedintele Klaus Iohannis a arătat astăzi spre ANAF cu observaţia că a recuperat doar 10% din prejudiciile aduse statului de persoane condamnate în 2014 în dosare de corupţie.

Klaus Iohannis a tras un semnal de alarmă în ceea ce privește gradul de recuperare a prejudiciului. „Procentul de 10% este inacceptabil”, a spus președintele Iohannis.

„Vreau să subliniez că recuperarea prejudiciului este obligatorie, nu opțională. Situația actuală în care doar 10% din prejudicii se recuperează este inacceptabilă. Recuperarea reflectă eficiența instituțiilor și încurajează fenomentul. Trag un semnal de alarmă și solicit factorilor decizionali să ia în serios această problemă. O analiză serioasă poate conduce la sporirrea resurselor DNA, cu toții am avea de câștigat din această investiție publică”, a declarat Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis a declarat că din momentul înființării DNA și până în prezent România este o țară complet schimbată. Președintele a lăudat rezultate Direcției Naționale Anticorupție și a declarat că este și va fi „aliatul necondiționat” al instituțiilor în lupta anticorupție și pentru întărirea statului de drept.

Principalele declarații ale președintelui Klaus Iohannis:

Un prim aspect pe care vreau să-l remarc este faptul că de la momentul înființării instituției și până astăzi fața României este complet schimbată. Zece ani la scara istoriei unui stat pot părea un termen foarte scurt, am fost martorii unei importante schimbări: creșterea capacității instituțiilor de a lupta împotriva corupției.

La nivelul societății a dispărut sentimentul neputinței față de corupție. În viața publică nu există altă cale decât corectitudinea și respectarea legii, cei care se abat trebuie să răspundă în fața Justiției.

În România lucrului bine făcut lupta anticorupție reprezintă o prioritate. DNA și-a câștigat pas cu pas un loc merituos între instituțiile judiciare cu cel mai ridicat grad încrederea al cetățeanului.

Datele și cifrele reflectă faptul că DNA a funcționat cu motoarele turate în 2014. Vă felicit și vă încurajez să mergeți mai departe. Performanțele sunt rezultatul unor eforturi deosebite pentru care vă mulțumesc.

Referitor la anchetele privind politicienii, trebuie să depășim definitiv situațiile în care Parlamentul se opune anchetării membrilor săi. Mi-aș dori să nu mai existe presiuni din zona politică, să nu mai avem declarații ale oamenilor politici referitor la dosarele instrumentate. Este de remarcat aici activitatea CSM pentru rearanjarea discursului public într-un climat echilibrat.

Activitatea DNA mai are un efect – România se transformă treptat în model și inspirație pentru alte țări în ceea ce privește lupta anticorupție.

Vreau să subliniez că recuperarea prejudiciului este obligatorie, nu opțională. Situația actuală în care doar 10% din prejudicii se recuperează este inannceptabilă. Recuperarea reflectă eficiența instituțiilor și încurajează fenomentul. Trag un semnal de alarmă și solicit factorilor decizionali să ia în serios această problemă. O analiză serioasă poate conduce la sporirrea resurselor, cu toții am avea de câștigat din această investiție publică.

Am spus răspicat că vreau să punem România pe picioare, avem nevoie de instituții puternice, iar DNA este în România anului 2015 este o instituție-cheie care contribuie la întărirea statului de drept.

Sunt aliatul dumneavoastră necondiționat în această luptă anticorupție și întărirea statului de drept.

Cookies