Klaus Iohannis a promulgat legea care prevede creșterea ajutoarelor sociale

26 iul. 2021
50296 afișări
Klaus Iohannis a promulgat legea care prevede creșterea ajutoarelor sociale
Klaus Iohannis a promulgat legea care prevede creșterea ajutoarelor sociale

Klaus Iohannis a promulgat legea care prevede creșterea ajutoarelor sociale, anual, începând cu anul viitor.

Klaus Iohannis a promulgat legea care prevede creșterea ajutoarelor sociale. Veste bună pentru persoanele care beneficiază de ajutor de la stat.

Aceasta prevede ca valoarea indicatorului social de referinţă să se actualizeze, din oficiu, în fiecare an, la data de 1 martie, cu rata medie anuală a inflaţiei din anul precedent. Astfel, după ce propunerea legislativă va intra în vigoare, actualizarea ISR se va face începând cu 1 martie 2022, potrivit B1TV.ro.

Klaus Iohannis a promulgat legea care prevede creșterea ajutoarelor sociale

Proiectul legislativ în acest sens era adoptat încă din octombrie 2020, atunci când Camera Deputaţilor a votat majorarea ISR de la 500 lei la 1.200 lei, o creştere de 140%.

Creşterea urma să aibă loc etapizat, parlamentarii stabilind că „valoarea indicatorului social de referinţă creşte anual până la atingerea valorii de 1.200 de lei, după cum urmează:

  • la data de 1 ianuarie 2021 – 780 lei;
  • la data de 1 ianuarie 2022 – 990 lei;
  • la data de 1 ianuarie 2023 – 1.200 lei

Acest indiccator se foloseşte, în principal, la calcularea indemnizaţiei de şomaj şi a ajutoarelor pentru încălzire. De asemenea, valoarea anuală a indicatorului social de referinţă este avută în vedere la elaborarea legilor bugetare anual, aşa cum este prevăzut în propunere.

Valoarea indicatorului social de referinţă, ISR, este stabilită în prezent la 500 lei, aceasta nemaifiind actualizată din anul 2008, după cum se menţionează în expunerea de motive a actului normativ.

În București și Ilfov sunt aproximativ 1300 de persoane asistate social, Capitala, cu aproximativ 250, și județul Ilfov, cu puțin peste 1.000 de persoane care primesc ajutor social, fiind cele cu cel mai mic număr de oameni care beneficiază de ajutor de la stat.

Klaus Iohannis a mai promulgat, vineri, o lege. Aceasta prevede că persoanele care s-au imunizat împotriva COVID-19 vor beneficia, la cerere, de câte o zi liberă plătită pentru fiecare doză. Aceste zile libere nu fac parte din zilele de concediu și se aplică atât pentru angajații din sistemul public, cât și pentru angajații din sistemul privat.

Cookies