Klaus Iohannis a promulgat „legea bacșișului”: acesta va fi trecut pe nota de plată și pe bonul fiscal

23 dec. 2022
143 afișări
Klaus Iohannis a promulgat „legea bacșișului”: acesta va fi trecut pe nota de plată și pe bonul fiscal
Klaus Iohannis a promulgat „legea bacșișului”: acesta va fi trecut pe nota de plată și pe bonul fiscal. Sursa foto: Pixabay

„Legea bacșișului” a fost promulgată vineri, 23 decembrie, de președintele României, Klaus Iohannis. Astfel, bacșișul va fi trecut pe nota de plată și pe bonul fiscal începând cu 1 ianuarie 2023. Proiectul de lege îi aparține fostului senator Eugen Teodorovici, și a fost adoptat de Camera Deputaților pe 13 decembrie 2022.

Bacșișul va fi trecut pe nota de plată și pe bonul fiscal începând cu 1 ianuarie 2023, după ce președintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 28/1999 privind obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale.

Klaus Iohannis a promulgat „legea bacșișului”: acesta va fi trecut pe nota de plată și pe bonul fiscal

Conform acestei legi, sumele care provin din bacșiș vor fi împărțite între angajați în mod egal și vor fi considerate din punct de vedere fiscal ca fiind venituri cu reținere la sursă. Prin urmare, nu vor fi cuprinse în baza de calcul a contribuției de asigurări sociale și nu sunt incluse în zona aplicării TVA-ului.

Operatorii economici sunt obligați să ofere clientului o notă de plată, înainte de emiterea bonului fiscal, pe care să includă rubrici unde clientul poate alege ce procent din valoarea consumației oferă ca bacșiș, cu mai multe variante, între 0% și 15%. Aceste prevederi ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2023. Agenții economici care nu vor respecta noile prevederi ar urma să fie sancționați cu amendă cuprinsă între 2.000 și 4.000 de lei.

Proiectul de lege care viza evidențierea bacșișului pe nota de plată a fost inițiat de fostul senator Eugen Teodorovici și a fost adoptat de Camera Deputaților în data de 13 decembrie.

CITEȘTE ȘI

VIDEO | IMGB, cândva marele parc industrial al Bucureștiului, acum o ruină, în viitor marele proiect rezidențial din sudul orașului. Tulburătoare poveste în imagini

Una dintre clădirile-simbol din Sectorul 1 va fi reabilitată curând, spune Clotilde Armand. Teatrul de Vară din Parcul Bazilescu va fi restaurat și modernizat

Metrorex a publicat programul pentru Crăciun și Anul Nou. Iată cum vor circula metrourile de Sărbători

Cookies