Klaus Iohannis a decis. Dacian Cioloș a fost desemnat pentru poziția de premier de către președintele României. Reacția președintelui USR

11 oct. 2021
184 afișări
Klaus Iohannis a decis. Dacian Cioloș a fost desemnat pentru poziția de premier de către președintele României. Reacția președintelui USR
Klaus Iohannis a decis. Dacian Cioloș va fi desemnat pentru poziția de premier de către președintele României. Reacția președintelui USR. Sursa foto: Reporter24

Președintele României, Klaus Iohannis, l-a desemnat luni seară pe Dacian Cioloș ca fiind candidat pentru funcția de premier. Decizia vine în urma consultărilor ce au avut loc astăzi la Palatul Cotroceni între președinte și partidele parlamentare. În urma acestor negocieri, USR a fost singurul partid care a înaintat o propunere pentru postul de premier, și anume Dacian Cioloș, care ocupă poziția de președinte al partidului.

Vești noi de la Palatul Cotroceni. Președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat luni seara numele celul desemnat pentru funcția de premier. Este vorba despre Dacian Cioloș, președintele Uniunii Salvați România (USR), care a fost propunerea formațiunii politice pentru a conduce noul executiv.

„Partidele au venit cu diferite abordări și propuneri”, spune Klaus Iohannis

Președintele României a precizat că astăzi a avut o serie de consultări cu toate partidele din Parlament, consultări ce erau necesare în urma moțiunii de cenzură ce a dus la demiterea guvernului Cîțu săptămâna trecută. Mai mult, Klaus Iohannis a declarat că în această perioadă este esențială găsirea unor soluții pentru mai multe probleme arzătoare, cum ar fi situația alarmantă a pandemiei de COVID-19 din țară, dar și prețurile din ce în ce mai mari la energie.

„Am avut azi consultări cu partidele după moțiunea de cenzură. În toate discuțiile am reiterat importanța unor chestiuni care trebuie rezolvate: pandemia, creșterea prețurilor la energie. E foarte important să beneficiem de sumele mari din PNRR și să nu dăm cu piciorul la această oportunitate.

(…)Am reiterat importanța pregătirilor pentru iarnă. Acestea sunt chestiunile importante pentru români.”, a declarat Klaus Iohannis

De asemenea, președintele a precizat că partidele au venit cu mai multe abordări și propuneri, cum ar fi propunerea PSD, care a dorit instalarea unui guvern de tehnocrați condus de Alexandru Rafila, sau organizarea de alegeri anticipate în primăvara anului viitor, propunerea USR, care a dorit realizarea unui guvern condus de Dacian Cioloș împreună cu UDMR și PNL, sau propunerea AUR, care a dorit susținerea unui guvern de specialiști. Partidul Național Liberal nu a înaintat nicio propunere pentru poziția de premier.

„Partidele au venit cu diferite abordări și propuneri.

(…)Eu am reținut o propunere pe care o voi pune în practică. Am decis să îl desemnez pentru poziția de candidat de premier pe Dacian Cioloș”, a mai anunțat președintele României.

Cum a reacționat Dacian Cioloș în urma acestei decizii

Președintele USR, Dacian Cioloș, a scris o postare pe pagina sa de Facebook la scurt timp după ce Klaus Iohannis l-a propus pentru postul de premier al României. Acesta s-a declarat pregătit pentru această responsabilitate și a declarat că temele principale ale viitoarei guvernări vor fi gestionarea pandemiei, a prețurilor ridicate la energie și reformele din PNRR.

Cookies