Kiss FM, Radio Zu, Pro FM, Gold FM, amendate de CNA din cauza limbajului sexual folosit în matinale

de:
27 mai 2014
16 Afișari
Kiss FM, Radio Zu, Pro FM, Gold FM, amendate de CNA din cauza limbajului sexual folosit în matinale

CNA a monitorizat emisiunile matinale difuzate în perioadele 3 – 31 ianuarie şi 10 – 27 martie de posturile de radio Kiss FM, Radio Zu, Pro FM şi Gold FM.

Potrivit celor mai mulţi membri ai CNA, în mai multe ediţii ale emisiunii „Kissteria Matinală” de la Kiss FM, „Morning Zu” de la Radio Zu, „Alarma ProFM” de la Pro FM şi „Dobrovolschi Show” de la Gold FM a fost folosit un limbaj cu tentă sexuală şi pornografică, încălcându-se astfel legislaţia audiovizualului privind protecţia minorilor.

„Observ că realizatorii emisiunilor au nişte frustrări sau posedă un prea vast repertoriu sexual pe care nu mai pot să-l ţină în frâu şi atunci trebuie să-l spună în fiecare dimineaţă. La Radio Zu sunt glume cu tentă sexuală, (…) la Gold FM este vorba despre masturbare, la Kiss FM este vorba despre vibrator, la Pro FM se face referire la actul de prostituţie (…)”, a spus membrul CNA Valentin Jucan, citat de Mediafax. 

El a spus că cele patru posturi de radio au încălcat articolul 39, alineatul 2 din Legea audiovizualului, potrivit căruia „Difuzarea în serviciile de televiziune şi de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces condiţionat, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie, în situaţii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective”, şi articolul 18, litera b din Codul audiovizualului, potrivit căruia „Nu pot fi difuzate în intervalul orar 6.00 – 23.00 producţii care prezintă: scene de sex, limbaj sau comportament obscen”.

Jucan a propus amendarea Kiss FM, Radio Zu, Pro FM şi Gold FM cu câte 50.000 de lei, însă ulterior şi-a retras propunerea şi a susţinut propunerea făcută de membrul CNA Narcisa Iorga, respectiv amendarea cu câte 25.000 de lei a celor patru posturi de radio.

„Pentru” amendarea cu 25.000 de lei a celor patru radiouri au votat Narcisa Iorga, Florin Gabrea, Valentin Jucan, Lorand Turos, Monica Gubernat, Viorel-Vasile Buda şi Cristina Trepcea, în timp ce „împotrivă” au votat Laura Georgescu, Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea.

Cookies