KINOFEST 2013 – FILMUL. NOI IL VEDEM ALTFEL. Care este programul festivalului

de:
20 sept. 2013
0 Afișari
KINOFEST 2013 - FILMUL. NOI IL VEDEM ALTFEL. Care este programul festivalului

Competitiile prezinta 71 de filme, toate premiere nationale, iar sectiunile sunt consacrate: 19 filme la Fictiune, 35 la Animatie si 17 la Micromovie.

Incepand din acest an, competitia de Micromovie are loc online pe www.kinofest.com, intre 1 si 30 semptembrie: filmele finaliste sunt disponibile pentru vizionare pe internet si pot fi votate de public. Astfel, trofeul Best Micromovie va fi practic un premiu oferit de public.

Sectiunea off-concurs (a patra sectiune a festivalului – noncompetitiva) prezinta 34 de productii: patru programe de animatii si un program de fictiune.
In festival sunt prezentate 7 productii romanesti. Una în competitia de fictiune (CABINA de Alexandru Titus Ipate), una in ceea de animatie (LOS MAGNOMENES EN PELIGRO, de Claudio Baste&Crispina Zarzosa), doua in competiţia Micromovie (VIVE LA CRISE! de Alexei Gubenco; TUMMER TIME de Vali Neacsu) restul in off-concurs (METAMORPHOSE, Florian Simovici) si programe paralele.

Filmele din selectia oficiala 2013 vor putea fi vizionate la Cinematograful Union (Ion Campineanu 21); intrarea costa 20 lei/zi (7 ore de proiectii) sau abonament 40lei/3 zile. Biletele se pot cumpara: in avans de la myticket.ro (si magazinele Diverta); in zilele festivalului – de la Cinema Union.

 

Vor mai fi prezentate, tot in premiera romaneasca: animatii ale scolii ESMA (Franta), Panorama Asia (selectie de animatii asiatice), Scurtmetraje Europene si programul special al Festivalului FILE+ (Brazilia).
O prezenta foarte importanta, dar deja traditionala la Kinofest este cea a producatorilor spanioli. Spania este cel mai prolific producator european de scurtmetraje de fictiune, de o calitate excepţionala; iar Kinofest este festivalul romanesc care prezinta in fiecare an importante productii spaniole, filme de referinta pe plan international. Kinofest prezinta doua programe speciale de filme spaniole sub denumirea de „Tortilla de cortometrajes”. Filmele vor fi proiectate la Energiea Pub. La Galeria Sfantul Tus vor fi proiectate cele mai bune scurtmetraje din arhiva Kinofest.
Energiea Pub (Brezoianu 4) devine stabilimentul Kinofest pentru proiectii speciale, petreceri si concerte – in fiecare seara, dupa proiectii, urmeaza petreceri cu DJ iar duminica concerteaza trupa VELOSNICS de la ora 21.30.
La Energiea Pub, Galeria Sfantul Tus intrarea este libera.

PROGRAM KINOFEST 2013

Vineri 27 septembrie

Cinemateca Union
16:00-17:00 OFF ANIMATIE 1
17:00-19:10 COMPETITIE FICTIUNE 1
19:20-21:40 COMPETITIE FICTIUNE 2
21:50-22:50 OFF ANIMATIE 2

Energiea Pub
18:00-19:30 OFF FICTIUNE 2
19:40-22:00 Tortilla de cortometrajes 1

Galeria Sfantul Tus
18:00-20:00 Mixt Adventures 1
20:00-22:00 Best Kinofest 1

Sambata 28 septembrie

Cinemateca Union
16:00-17:00 OFF FICTIUNE 1
17:10-19:10 COMPETITIE ANIMATIE 1
19:20-21:40 COMPETITIE ANIMATIE 2
21:50-22:50 OFF ANIMATIE 3

Energiea Pub
18:00-19:30 OFF FICTIUNE 3
19:40-22:00 Tortilla de cortometrajes 2

Galeria Sfantul Tus
18:00-20:00 Mixt Adventures 2
20:00-22:00 Best Kinofest 2

Duminica 29 septembrie

Cinemateca Union
16:30-18:00 Scurtmetraje Europene
18:10-19:10 Panorama ESMA
19:20-21:30 FILMELE PREMIATE; Panorama FILE+

Energiea Pub
18:00-19:30 Mixt Adventures 4
19:40-21:00 MICROMOVIE; Panorama ASIA
21:30 -22:30 CONCERT VELOSONIC

Galeria Sfantul Tus
18:00-20:00 Mixt Adventures 3
20:00-22:00 Best Kinofest 3

Filme din selectia oficiala Kinofest:
Din competitia de animatie:
EL VENDEDOR DE HUMO (Negustorul de fum), Jaime Maestro Selles (6’34″/Spania)
Un vanzător ambulant ajunge intr-un sat aducand o oferta extraordinara: indeplineşte visele, pentru un pret „rezonabil”. Dar localnicii nu au timp de visat, pentru ca sunt ocupati cu treburile zilnice. Vanzatorul va trebui sa-si foloseasca farmecul pentru a-i atrage, si apoi sa renunte, inainte ca totul sa dispara si ei sa se trezeasca.
Premii: cel mai bun scurtmetraj de animatie la Premiile Goya 2013, Spania

WINDMILLS (Mori de vânt), Guillaume Bergère, Guillaume Coudert, Maria Glinyanova, Bruno Guerra, Charlotte Jammet (7’20″/Franţa)
Intr-o lume moarta, lipsita de lumina, o fetita continua sa viseze sa construiasca o maşină cu aripi magice ca sa zboare pâna la soare, in ciuda mortii mamei ei, a renuntarii si a disperarii tatalui ei.
Premii: cea mai bună animatie scurta la Boston Science Fiction Film Festival.

THE BIG CAT (Pisica uriaşă), Yi Zhen Hong (7’31″/Taiwan)
Intr-o clasa goala, un copil singuratic işi imagineaza ca pisica lui de jucărie prinde viaţă, devine uriasa, şi se joaca impreuna. Intre realitate si iluzie, copilul isi imbratiseaza singuratatea. Totusi, o minge aruncata pe geam il face sa-si invinga frica si il scoate din izolarea lumii sale.
Premii: premiul de excelenta pt animatie la FF2013
LA RAVAUDEUSE (Cusătoreasa), Simon Filliot (9’40″/Franta)
Nu e deloc simplu sa „repari” un copil facut de mantuiala.
Selecţionat la: DRAGON AWARD FOR NEW TALENT, GOTEBORG INTERNATIONAL FESTIVAL
Premii: Cea mai buna animatie la International Film and theatre, Prishtina 2012; premiul pentru animatie şi premiul juriului la Festival du Film Court d’Angouleme.
MY STRANGE GRANDFATHER (Bunicul meu cel ciudat), Dina Velikovskaya (8’40″/Rusia)
Un om creativ pare deseori ciudat, hazliu si putin nebun.Chiar si prietenii sau familia nu-l înteleg intotdeauna si uneori se simt ruşinati de prezenta lui. Dar uneori poate crea un adevărat miracol, chiar din gunoi.
Premii: Cel mai bun film animat la: International Student Film Festival (Israel) şi la XXXI International Film Festival VGIK (Russia)

PIG BOX (Cutia pentru porc), TA-WEI CHAO, TSAI-CHUN HAN (3’39″/Taiwan)
Pig Box este o poveste despre o pasare albastra cuprinsa de frisoane care descopera un porc spinos somnoros intr-o cutie veche de lemn. Pe masura ce vatul rece sufla, pasarea albastra vrea sa se incalzeasca langa porcul spinos. dar penele sale il fac pe porc sa tot stranute.
Premii: Mentiune speciala la Urban Nomad Film Fest, si la a -25a editie a Premiilor Hsin Yi Childern Literaturea

PILETA LIBRE (Piscina cu acces gratuit) Pablo Penchansky (5’47”/Argentina)
Viaţa noastră e o piscina.
Mentiunea speciala a juriului la Concurso de cortometrajes GEORGES MÉLIÉS” Argentina.

Animatii in afara concursului, secţiunea OFF
DREAMLESS (Fara vise), Daniel del Valle (6’/Spania)
Cand nu mai ai nimic de pierdut si toate usile urmarite se inchid, doar mintea te va lasa sa visezi.
Selectii: CARTON 2013, TRANI International Film Festival 2013, Linoleum 2013, NAOUSSA 2013, etc
Premii: Premiul al doilea la sectiunea Tineri, Curt de Gambals Barcelona 2013

RUINS OF HEART (Ruinele inimii), Chen Chia Ying (7’35″/Taiwan)
Prins in emotii complexe, personajul principal exploreaza printre fragmente de memorie, cautand solutii pentru a fugi dintre ruine. Filmul este despre singuratate si pierderea iubirii. Scena principala este in mintea personajului, in timp ce se deruleaza o poveste de dragoste fantastica.
Premii: premiul la categoria Digital Art si New talent, la a 14-a Expozitie Huangsi Art, Medalia de argint la Screwdriver Global Chinese Student Short Film Festival, Cel mai bun film studentesc la Beijing Film Academy Awards 2013

Din competitia de fictiune:

FIST OF JESUS (Pumnul lui Iisus), David Munoz&Adrian Cardona (14’45″/Spania)
Iisus este intotdeauna dornic sa intinda o mana de ajutor celor aflati in nevoie, dar sunt altii care… ii vor cunoaste pumnul.
Premii: premiul publicului la „Les Etranges Nuits du Cinema”, Elvetia; la a 4ª editie Mostra Anual de Curts d’Olesa de Montserrat; la „Mejores Efectos Especiales y Caracterización” Catacumba ediţia a 11-a, Fantasy and Horror Film Festival of Godella; la Fantastic Film Festival of Alcantarilla, ediţia a 5-a; Premiul juriului la 3rd Antic Horror Picture Show; „Best Fx” IV Horrorvision, Spanish Horror-Trash Film Festival; „Menţiune Specială a Juriului pentru Film Distractiv ” 1st Fantastic Film Festival of Monachil
MORE THAN TWO HOURS (Mai mult de doua ore), Ali Asgari (15’/Iran)
E ora 3 noaptea, un baiat si o fata cauta un spital in oras, pentru a o trata pe fata, dar este mult mai greu decat credeau.
Selectii si nominalizari: nominalizare BEST D’OR FESTIVAL DE CANNES; New York Film Festival; Munich Film Festival
Premii: cel mai bun scurtmtraj la ARTELESIA FILM FESTIVAL ITALIA

KM, Christos Nikou (11’/Grecia)
Un barbat si o femeie. In masina. Stau in linisşte. Totul e imobil. El tocmai i-a dezvăluit ceva. Aerul devine rarefiat. Se sufoca. Pot sa deschida portiera si sa iasa?
Premii: cel mai bun scurtmetraj la MOTOVUN FILM FESTIVAL 2013;
Selectionat la: Rotterdam International Film Festival; Stockhlom International Film Festival

ADAM’S PINEAPPLE (Ananasul lui Adam), Guillaume Miquel (11’/Franta)
Adam aştepta dragostea, pana in ziua cand Ana a aparut. Dar Ana este… un ananas.
Premii: premiul al doilea al juriului ART DU LUPS Franta

REVEAL (Dezvaluirea), Ignacio Estaregui (14’/Spania)
Dezvaluirea este o obsesie.
Premii: cel mai bun scurtmetraj, cea mai buna editare, cea mai buna cinematografie si cea mai buna productie la SEMANA DEL CINE Y LA IMAGEN DE FUENTES DE EBRO (SCIFE) (Spain); cel mai bun scurtmetraj Aragonez CERTAMEN DE CORTOS DE BUJARALOZ (Spain)
MI OJO DERECHO (Ochiul meu drept), Josecho de Linares (13′ /Spania)
Zurdo a avut o relatie foarte frumoasa cu bunica sa, intrerupta de plecarea sa la studii. In ultima zi de vara Zurdo decide sa o viziteze, cu intuitia ca ar putea fi ultima data.
Film calificat la Cel mai bun scurtmetraj OSCAR 2014
Peste 40 de premii: cel mai bun scurtmetraj la Seattle Film Festival 2013; premiul publicului la Stony Brook Film Festival, premiul publicului la El Festivalico – MUESTRA DE CORTOMETRAJES Y VIDEOARTE (Spania); cel mai bun scenariu la PREMIO CINEMATOGRAFICO PALENA (Italia); menţiunea juriului la TRANI Film Festival (Italia);
WALKIE TALKIE, Ruben Perez Barrena (15’/Spania)
Un om se trezeste confuz intr-un loc deşertic necunoscut; a fost batut, are lovituri multe la cap. Nu stie cine sau unde este. Cadravul unei tinere si Land-Rover-ul accidentat sunt singurii companioni. Unde poate scapa, si de cine fuge?
Premii: cel mai bun regizor, cel mai bun film de debut, cea mai buna editare la SEMANA DEL CINE Y LA IMAGEN DE FUENTES DE EBRO (SCIFE) (Spain); cel mai bun scurtmetraj Aragonez; FESTIVAL DE CINE DE ZARAGOZA
EFIMERA (Efemer), Diego Modino (18’/Spania)
Alicia viseaza sa devina balerina. In moara de vant unde locuieste cu bunica ei, Alicia asteaptă cu nerabdare momentul auditiei. Dar afara, lumea nu e asa idilica pe cat crede ea…
28 premii internaţionale, printre care premiul Cel mai bun Scurtmetraj de fictiune la Imaginaria International Short Film Festival – IFF, si premiul intai la Busan International Short Film Festival

Filme de fictiune in afara concursului, sectiunea OFF, sectiunea Scurtmetraje Europene si Tortilla de cortometrajes
YO Y MARU, Juan Renau (11’47″/Argentina)
Un tanăr primeşte un video in care apare el împreună cu fosta lui iubita, si se îndoieşte de pasii pe care trebuia sa îi urmeze.
Premii: premiul al doilea la scurtmetraje Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente (BAFICI) 2013, Argentina.
TIGHT (Strâns), Cote Soler (17’/Spania)
Intâlnirea neasteptata intre doi necunoscuti, un fotograf si fiica unui ministru, la o petrecere studenţeasca.
Premiul pentru cea mai bună actriţa la CERTAMEN INTERNACIONAL DE CORTOMETRAJES DE MEDINA DEL CAMPO
AQUEL NO ERA YO (Pentru ca nu am fost eu), Esteban Crespo (24’/Spania)
„A fi soldat nu e dificil: ori te obişnuiesti, ori eşti ucis. Cel mai dificil e sa te obisnuiesti sa traiesti cu amintirile, si sa fii din nou tu insuti, dupa tot ceea ce ai făcut.”
79 premii internaţionale, printre care: cel mai bun scurtmetraj la Evolution Film Festival EIFF – Hollywood; Cel mai bun scurtmetraj de fictiune, premiile Goya 2013, etc

 

Programul detaliat, lista si prezentarea filmelor din festival o gasiti pe www.kinofest.com.
Kinofest este un proiect cultural romanesc, original, realizat de Asociatia Kinofest.
Parteneri: ARCUB, PMB, Apa Nova, British Council, 220.ro, Cinemagia, IQADS, Cinemateca Romana, Energiea Pub, Galeria Sfantul Tus, ARCEN, Student Consulting.
Campania media este semnata de: Agentia Three
Parteneri media: Radio Guerrilla, BlitzTv, Sapte Seri, CinemaRx, Spectacular, B356.ro, VinsiEu.ro, Modernism.ro, Cinefan.ro, Accente, Calendar Evenimente, Starfilme.com, Yotransfer.ro, Romania Pozitiva.ro, Rasfat Cultural, Inhalemag.com.

Despre Kinofest
Kinofest este cel mai important festival de film digital din Romania organizat incepand din 2007.
In cele 6 editii Kinofest, au fost prezentate peste 2000 de scurt-metraje, in ceea ce noi consideram a fi cea mai buna selectie de filme dintr-un festival romanesc (60% filme premiate international, 90% premiere in Romania, 20-30% premiere mondiale, concurenti castigatori de Oscar, Cannes, Annecy, etc).
Kinofest promoveaza genuri si tehnici variate de filme, unele populare sau din contră mai putin abordate la festivalurile autohtone. Festivalul isi propune sa promoveze noile viziuni in media, tehnologii inovative, artisti independenti si creatiile lor – film, muzica si arte vizuale.

Cookies