Ketchup-ul din magazinele românești plin de E-uri și sare. Ce a găsit InfoCons în urma unui studiu efectuat

12 ian. 2022
265 Afișari
Ketchup-ul din magazinele românești plin de E-uri și sare. Ce a găsit InfoCons în urma unui studiu efectuat
Ketchup-ul din magazinele românești plin de E-uri și sare. Ce a găsit InfoCons în urma unui studiu efectuat

InfoCons a realizat un studiu bazat pe etichetele produselor tip ketchup ce sunt marcă proprie și se regăsesc pe piața românească.

Ketchup-ul din magazinele românești plin de E-uri și sare după cum ne informează InfoCons în urma studiului făcut. Un alt ingredient principal în compoziția produselor de tip ketchup de pe piață este apa, aceasta fiind regăsită în compoziție în proporție mai mare de 70%.

Ketchup-ul din magazinele românești plin de E-uri și sare

Pentru realizarea acestui studiu au fost analizate un număr total de 14 de produse de la următorii producători/distribuitori: Carrefour, Lidl, Auchan, Kaufland, Profi, Selgros, Penny și România Hypermarche.

După centralizarea și analizarea datelor ce se regăsesc pe etichetele produselor au rezultat următoarele:

Procentul de roșii din compoziția ketchup-ului

  • 85 % prin produsele analizate conțin piure de roșii sau pastă de tomate, într-o proporție cuprinsă intre 12 și 72% din compoziție.
  • 15% din produsele analizate conțin concentrat de tomate în proporție de 6% din compoziție.

71,42% din produsese ce au fost examinate în acest studiu, au ca ingredient principal apa. Ordinea ingredientelor de pe etichetă reprezintă procentul în care acestea se regăsesc în produs.

57,15% din produsele ce au fost examinate în acest studiu, au pe a doua poziție în lista de ingrediente zaharul sau siropul de glucoză.

Tot cu ocazia acestui studiu s-a descoperit că 42,85% din produsele ce au fost studiate nu specifică pe etichete sursa de provenință a ingredientelor folosite, cu toate că aceasta trebuie menționată conform Regulamentului 1169/2011.

Ce a găsit InfoCons în urma unui studiu efectuat

În urma acestui studiu efectuat InfoCons a constatat că 14% din produsele ce au fost analizate au în compoziție E-uri (aditivi alimentari), numărul de aditivi variind între 0 și 3. Tipurile de aditivi ce au fost găsiți cel mai frecvent în ketchup sunt sorbatul de potasiu și benzoatul de sodiu. Toate produsele ce au fost studiate au avut prezente pe etichetă informațiile nutriționale.

  • 57,14% din produsele ce au fost studiate au în compoziție sorbat de potasiu (E202).
  • 85% din produsele ce au fost studiate au în compoziție benzoat de sodiu (E211).

Sorbatul de potasiu este un aditiv alimentar ce face parte din categoria conservanților. Pentru uzul industrial acesta de obține prin procedee chimice, fiind sarea de potasiu a acidului sorbic E200.

Benzoatul de potasiu este un aditiv alimentar ce face parte din categoria conservanților chimici. Acesta este prezent și în natură în fructe sub forma boabelor, în ciuperci, în scorțișoară, în cuișoare etc.

Lista completă a E-urilor ce au fost găsite de către InfoCons

E-uriNr. de produse în care acestea sunt prezente
Sorbat de potasiu (E202)8(57,14%)
Benzoat de potasiu (E211)6(42,85%)
Guma Xantan (E415)2(14,28%)
Acid Acetic (E260)2 (14,28%)
 

Acid Citric (E330)

2(14,28%)

Organizația Mondială a Sănătății a estimat că aproximativ 2,5 milioane de decese ar putea fi evitate în cazul în care consumul global de sare ar scădea până la cantitatea ce este recomandata de medici, adică 5 grame pe zi, după cum spune InfoCons.

Cookies