Kelemen: Ministerul Culturii caută un expert independent de autentificare a „Cuminţeniei Pământului”

de:
09 oct. 2014
1 Afișari
Kelemen: Ministerul Culturii caută un expert independent de autentificare a

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX că în 20 octombrie urmează să aibă loc o nouă discuţie între comisia interministerială şi reprezentanţii proprietarilor operei lui Brâncuşi.

„Miercuri şi joi au fost discuţii între comisia interministerială şi reprezentanţii proprietarilor şi au stabilit că următoarea întâlnire va avea loc pe 20 octombrie. Acum suntem în căutarea unui expert independent pentru că vorbim de o sumă mare, despre o lucrare importantă, şi trebuie o expertiză independentă de autentificare a lucrării. Se poate şi ca această a doua expertiză să fie a aceluiaşi expert, privind un preţ estimativ. Proprietarii au spus 20 de milioane de euro, dar nicăieri nu scrie că statul român trebuie să spună da, se dă această sumă. Noi am spus că vrem să negociem, vrem să ne folosim de acest drept de preemţiune”, a spus Kelemen, potrivit Mediafax

El a subliniat că susţine, ca fost ministru şi om de cultură, necesitatea cumpărării operei „Cuminţenia Pământului”.

„Sunt convins că se va găsi o soluţie, pentru că este important să rămână în proprietatea publică a statului român dacă proprietarii vor să o vândă. Ţinând cont de toate datele care stau la dispoziţia noastră, inclusiv că face parte din tezaur şi nu va pleca din ţară, nu cred că va fi un ministru care semnează pentru plecarea lucrării din ţară, nici măcar una temporară nu văd posibilă, deoarece este vorba despre o lucrare foarte fragilă. Dacă ţinem cont de toate aceste elemente, se poate ajunge la un preţ rezonabil, atât pentru statul român, cât şi pentru proprietari”, a afirmat Kelemen.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, că Guvernul mai bine rezolva problema preluării de către stat a operei lui Brâncuşi ”Cuminţenia Pământului”, prin negociere directă, şi ar fi dat bani din cei 2,4 miliarde de lei care au fost alocaţi administraţiilor locale pentru campanie.

Şeful statului a anunţat că a semnat decretul de revocare a lui Kelemen Hunor din funcţia de ministru.

”În acest moment nu există un ministru al Culturii şi cred că era necesar să existe, pentru că, decât să ataci Justiţia, pentru hotărârile ei, legat de o decizie sau alta, mai bine rezolvai problema «Cuminţeniei pământului», care se află în Muzeul Cotroceni, printr-o negociere directă”, a spus Traian Băsescu.

Şeful statului a adăugat că, faţă de cele 2,4 miliarde de lei care s-au dat administraţiilor locale, ”bani de campanie”, ce însemnau 80 de milioane de lei pentru a negocia cu proprietarii preluarea de către statul român a operei ”Cuminţenia Pământului”.

”Cred că aici Guvernul greşeşte, contestând inutil şi fără acte. Nu există acte, vă rog să mă credeţi că m-am documentat şi nu există niciun act prin care se poate proba că statul român ar fi plătit vreodată acea statuie”, a precizat Traian Băsescu.

În urmă cu trei săptămâni, premierul Ponta declara că îşi doreşte, ca cetăţean, ca justiţia să fie mai eficientă, deoarece reprezintă un serviciu public, şi să fie responsabilă atunci când greşeşte, arătând că, deocamdată, aceasta este singura putere care nu răspunde niciodată când greşeşte.

El argumenta atunci şi prin faptul că, tot printr-o decizie a justiţiei, singura operă a lui Constantin Brâncuşi din România a fost retrocedată deşi la dosar erau toate documentele care indicau că a fost cumpărată de statul român.

Ulterior, Ponta a anunţat că i-a cerut ministrului Justiţiei să sesizeze Consiliul Superior al Magistraturii asupra faptului că un judecător a emis, în opinia sa, o hotărâre greşită în cazul operei lui Brâncuşi „Cuminţenia Pământului”, spunând că acel judecător ar trebui să plătească.

Inspecţia Judiciară s-a sesizat şi a anunţat că efectuează verificări în cazul acestei declaraţii a premierului despre decizia instanţei privind retrocedarea operei lui Brâncuşi „Cuminţenia Pământului”, raportul urmând să fie analizat în CSM, care va stabili dacă prin aceste afirmaţii a fost încălcată independenţa justiţiei.

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a susţinut atunci că nu se poate vorbi despre ingerinţă în justiţie în cazul declaraţiei premierului Victor Ponta referitoare la statuia „Cuminţenia Pământului” a lui Brâncuşi, în condiţiile în care acesta a făcut „o apreciere cu privire la o soluţie, o evaluare”.

Ministerul Culturii a fost mandatat recent de Guvern să înceapă negocierile legate de cumpărarea sculpturii „Cuminţenia Pământului”, de Constantin Brâncuşi, care este evaluată la circa 20 de milioane euro şi a fost pusă în vânzare, ministerul fiind invitat să îşi exercite dreptul de preemţiune.

În prezent, nu a fost stabilit un preţ de pornire pentru sculptura „Cuminţenia Pământului”, întrucât aceasta nu va putea fi achiziţionată în cadrul unei licitaţii clasice. Însă, la dorinţa actualilor proprietari ai sculpturii – moştenitorii arhitectului Gheorghe Romaşcu, care a cumpărat opera chiar de la Constantin Brâncuşi -, „Cuminţenia Pământului” a fost prezentată în această expoziţie privată, fiind posibilă o vânzare a acesteia, după exercitarea dreptului de preemţiune al statului român, prin intermediul Ministerului Culturii.

Deşi este greu de spus cum vor evolua lucrurile, potrivit reprezentanţilor Artmark, această sculptură ar putea fi teoretic achiziţionată în cele din urmă de Tate Modern, cel mai vizitat muzeu de artă modernă din lume în 2013, care mai are în colecţiile sale o lucrare de Brâncuşi.

Însă lucrarea ar putea rămâne şi în România, dacă statul român, prin intermediul Ministerului Culturii, va face o ofertă care va fi acceptată de actualii săi proprietari.

Realizată în 1907, „Cuminţenia Pământului”, alături de opere precum „Sărutul” şi „Rugăciunea” marchează cea mai apreciată perioadă de creaţie a artistului, în care acesta formula noi sensuri filosofice cu valoare universală, turnate în expresii formale de noutate absolută.

„Cuminţenia Pământului” este o operă cu un trecut încărcat, fiind cumpărată în 1911 de inginerul şi iubitorul de artă Gheorghe Romaşcu chiar de la artist. Lucrarea a fost confiscată abuziv, în 1957, de conducerea comunistă a Muzeului de Artă şi retrocedată după 51 de ani şi un proces îndelungat al familiei colecţionarului cu actualul Muzeu Naţional de Artă al României.

Sculptura, realizată în calcar crinoidal (primul posesor al sculpturii povestea că ştie de la Brâncuşi că ar fi folosit pentru corpul statuetei un bloc de piatră din catacombele Parisului – grotele Savonnières), este evaluată la suma de 20 milioane de euro.

Cea mai importantă tranzacţie recentă a unei opere de Brâncuşi este adjudecarea, în 2009, la casa Christie’s din Paris a sculpturii în lemn „Madame L.R.”, pentru preţul de 26 de milioane de euro (fără comisioane şi taxe incluse). Cea mai recentă vânzare a unei opere de Brâncuşi, organizată tot la casa Christie’s, însă la New York, în iunie 2014, s-a încheiat cu suma de 5,4 milioane de euro oferită pentru un simplu studiu în ghips al viitoarei capodopere „Sărutul”.

Cookies