Măcel în Kazahstan. Revoltele ajung mișcare anti-guvernamentală. Președintele a dat ordin să se tragă în oameni „fără avertisment” | Focuri trase de trupe ruse

07 ian. 2022
117 Afișari
Măcel în Kazahstan. Revoltele ajung mișcare anti-guvernamentală. Președintele a dat ordin să se tragă în oameni „fără avertisment” | Focuri trase de trupe ruse
Măcel în Kazahstan: Revoltele ajung mișcare anti-guvernamentală. Președintele a dat ordin să se tragă în oameni „fără avertisment” | Focuri trase de trupe ruse

Președintele Kazahstanului, Kasim Tokaev, a anunțat vineri că ”ordinea constituțională a fost restabilită” și că a dat ordin forțelor armate „să tragă fără avertisment” în protestatari, pe care i-a numit ”teroriști”.

În ultimele patru zile zeci de protestatari au fost uciși în stradă de poliție și forțele armate. Inclusiv în cursul dimineții de vineri, când în Kazahstan se sărbătorește Crăciunul de rit vechi, noi focuri de armă s-au auzit în apropierea pieței principale Almatî, cel mai mare oraș al țării.

Trupele ruse, care acționează alături de forțele de securitate din Kazahstan, au recâștigat vineri controlul deplin asupra aeroportului din Almatî, potrivit Ministerului rus al Apărării.

Totodată, potrivit unui bilanț anunțat de ministerul de interne, 26 de protestatari au fost uciși și 3.000 au fost reținuți. Bilanțul ar putea să fie mult mai ridicat.

  • Revolta față de creșterea prețului gazului lichefiat din Kazahstan izbucnită în 2 ianuarie s-a transformat în mișcare anti-guvernamentală. Protestele în masă au escaladat în revolte și ciocniri cu poliția. Nemulțumirea oamenilor din Kazahstan a ajuns la cote maxime după ce prețul combustibilului s-a dublat peste noapte, în condițiile în care țara din Asia Centrală e bogată în resurse de petrol și un important exportator.

Intervenția trupelor ruse, salutată de președintele Kazahstanului, Kasim Tokaev

Guvernul din Kazahstan a anunțat că ordinea a fost restabilită în toată țara, „aproape în totalitate”, după ce trupele ruse s-au alăturat forțelor de securitate locale pentru a înăbuși revolta. De asemenea, Tokayev i-a adresat o mulțumire specială președintelui rus Vladimir Putin. „A răspuns foarte prompt la apelul meu și, cel mai important, cu căldură, într-un mod prietenos”, a adăugat el.

Forțele din cadrul Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), condusă de Rusia, a trimis în Kazahstan aproximativ 2.500 de soldați.

Cookies