Kaufland a început construcţia supermarketului pe terenul fabricii de bere Griviţa. Când va fi gata

de:
30 aug. 2015
4 Afișari
Kaufland a început construcţia supermarketului pe terenul fabricii de bere Griviţa. Când va fi gata

Kaufland, grupul german cu vânzări de circa 1,9 miliarde de euro în 2014 în România, a demarat recent construcţia magazinului de pe terenul fostei fabrici de bere Griviţa, din dreptul pasajului Basarab din Bucureşti. Pe ace­laşi lot se vor construi şi un complex de birouri şi o be­rărie.

Imaginile cu lucrările la noul magazin Kaufland au fost postate recent pe forumul skyscrapercity.com, de utilizatorul VladyF.

Conform unui anunţ făcut anterior, compania şi-a propus să deschidă până la finalul acestui an magazinul de pe terenul fostei fabrici de bere Griviţa. Astfel, după ce anul trecut Kauf­land a deschis 13 magazine noi, patru dintre acestea fiind inaugurate în Bucureşti, în 2015 compania estimează că va încheia anul cu un plus de nouă hipermar­ke­turi, iar în Capitală este programată o singură livrare.

„Noul magazin Kau­fland din Bucureşti este planificat să se deschidă până la sfârşitul anului 2015 şi va fi situat în cartierul Crângaşi (pe terenul fostei fabrici de bere – n.red.)”, au precizat reprezentanţii Kaufland, conform zf.ro.

Fosta fabrică de bere regală din dreptul Pasajului Basarab, a fost vândută de grupul Heineken, într-o tranzacție evaluată la 10-15 milioane de euro. „La sfârşitul anului 2013 am finalizat procesul de vânzare a proprietăţii imobiliare a fostei fabrici de bere Griviţa”, a declarat anterior Onno Rombouts, managing director al Heineken România.

Terenul de 2,7 ha, pe care a funcţionat fosta fabrică de bere Grivița – Luther a fost preluat de Kaufland şi de un grup de investitori condus de omul de afaceri Ionuţ Dumi­tres­cu, fondator al firmei de consultanţă imobiliară Eurisko, actualul CBRE România.

Cea mai mare parte a clă­dirilor de pe terenul fabricii de bere au fost demolate încă din primăvara anului trecut, fiind păstrate doar trei proprietăţi cu valoare istorică şi arhitecturală- orzăria, măltăria și sediul administrativ.

În galeria foto de mai sus puteţi vedea cum vor arăta clădirile de pe terenul fostei fabrici de bere Griviţa.

Vezi şi: Cum vor arăta turnurile de birouri din noul pol corporatist din Bucureşti. GALERIE FOTO

În mai 2013, în jurul fostei fabrici de bere Grivița – Luther, a fost autorizat un proiect de constucție a unui ansamblu de blocuri de birouri și a unui hipermarket. Proiectul aprobat de Consiliul General al Municipiului București prevede construcția unei grupări de patru blocuri de birouri, dintre care două vor avea 15 etaje înălțime, iar celalte două vor avea trei etaje înălțime. Alături de acestea, pe aceeași parcelă de 2,7 hectare, va fi ridicat și un hipermarket Kaufland și două construcții de trei etaje. 

Construcțiile industriale clasate ca monument istoric vor fi restaurate și redate folosinței, cu alte funcții. Silozul mălțăriei fostei fabrici, o clădire impunătoare, de cinci etaje înălțime și suprafața de 1.047 de mp, va fi transformată în hotel, cu restaurant. Silozul orzăriei, o altă clădire industrială de 5 etaje înălțime, va adăposti birouri la nivelele superioare, un restaurant la etajul 1 și o berărie la parter. Clădirea administrativă a fostei fabrici va fi restaurată și transformată în spațiu expozițional, la parter, și cafenea-librărie la etaj. Fațada magaziei și a atelierului din complexul industrial vor fi înglobate într-o clădire multifuncțională de trei etaje.

Alături de construcțiile enumerate, proiectul propune și amenajarea a 7.000 mp de spații verzi și 337 de locuri de parcare pentru magazinul Kaufland și alte 800 de locuri de parcare pentru clădirile de birouri.

Fabrica unde s-a făcut berea regală

Fabrica de bere Griviţa a fost construită în anul 1869 de marele industriaş neamţ Erhard Luther şi a fost una dintre cele dintâi întreprinderi de bere din Bucureşti şi din România. Berea „Luther”, produsă în halele neamţului Erhard, a devenit, în scurt timp, una dintre cele mai solicitate băuturi în hanurile, restaurantele şi locantele Capitalei, iar în câţiva ani, fabrica „Luther” a devenit şi furnizorul de bere al Curţii Regale a României.

În anul 1905, fabrica a fost vândută fraţilor Czell, nemţi din Braşov. Aceştia au păstrat şi profilul societăţii, şi denumirea şi au modernizat şi fabrica. După Primul Război Mondial, în 1928, fabrica „Luther” deţinea primul loc în industria românească de profil, ajungând să realizeze a şasea parte din producţia naţională de bere. După naţionalizarea din 1948, fabrica „Luther” devine Întreprinderea de Bere Bucureşti – Fabrica „Griviţa”, iar în perioada anilor ’70, numele a fost schimbat în Fabrica „Gambrinus”. În iulie 1998, un grup de investitori britanici şi americani a preluat controlul managerial al fabricii şi a introdus un program de modernizare şi renovare cu o durata de 18 luni, încheiat pe 16 martie 2000. 

În 2000, atât fabrica Grivita, cât şi marca de bere au fost cumpărate de către compania Brau Union din Austria. În anul 2003, Brau Union a fost achiziţionată de catre grupul olandez Heineken. Noul proprietar a decis restructurarea producţiei grupului din România, una dintre măsurile luate fiind şi închiderea fabricii din Bucureşti, în noiembrie 2005, cu puţin timp înaintea începerii lucrărilor la pasajul Basarab,. Productia berii Gambrinus a fost transferată atunci către celelalte fabrici ale Heineken din România, Craiova, Constanţa, Miercurea Ciuc şi Haţeg.

Cookies