Justițiarul din Berceni, tânărul din București care a sărit în apărarea unei femei hărțuite de doi bărbați în tramvaiul 1 | VIDEO

25 apr. 2022
183564 afișări
Justițiarul din Berceni, tânărul din București care a sărit în apărarea unei femei hărțuite de doi bărbați în tramvaiul 1 | VIDEO
Justițiarul din Berceni, tânărul din București care a sărit în apărarea unei femei hărțuite de doi bărbați în tramvaiul 1 | VIDEO

În tramvai, în autobuz, în metrou – oriunde, oricărei fete sau femei în toată firea i se poate întâmpla un moment de hărțuire. De la „banale fluierături” și apropieri excesive, pănâ la hărțuiri explicite. Nu e vorba despre generalizare, nu e vorba despre „o impresie”, e o realitatea pe care, deseori, o ignorăm: un recent raport UE spune că, în România (inclusiv în București), femeile nu sunt în siguranță nici acasă, nici pe stradă, nici pe internet.  

Hărțuitorii dintr-un tramvai din București

Exact o astfel de situația s-a întâmplat într-un tramvai de pe linia 1 din București, unde doi bărbați în stare de ebrietate au început să hărțuiască o femeie. În acel moment, Alexandru Constandachi, un tânăr din București care are și pagina de Facebook „Justițiarul de Berceni”, a sărit în apărarea doamnei. Alexandru povestește:

Cei doi au urcat în tramvai și început să hărțuiască pe o doamnă. Prima dată am zis că poate mi se pare, poate se cunosc. Îi făceau poze, se  băgau în seamă, se apropiau de dânsa la vreo 10 centimetri și-atunci am zis «Stai așa, că deja nu-i ok». Și le-am zis «Băi băieți, vă place să hărțuiți femei?». Și-au venit ăștia la mine, beți, cică «hai că hărțuim și băieți» și-au venit lângă mine.. Era clar că eram în dezavantaj și-am zis să apelez la rațiunea: «Hai, măi băieți, că poate veți și voi soră, aveți mamă..» N-a mers, frate, n-a mers!

„Justițiarul de Berceni”: Încă o zi banală în care justiția a fost înfăptuită

Atunci, Alexandru le-a zis că sună la poliție. Cel mai agresiv dintre ei l-a scuipat, l-a lovit peste telefon, apoi au fugit, iar Alexandru a coborât din tramvai după ei și a sunat la 112. Și, după o fugăreală («eu pe ei și ei pe mine»), a venit deznodământul de la secția de poliție: cei doi au primit  o amendă de 1.000 de lei, mai spune Alexandru:

Încă o zi banală în care justiția a fost înfăptuită. Se dau doi bețivi care harțuiesc o doamnă în STB. Se da unul ca mine care intervine. 10 minute de alergat, eu pe ei, ei pe mine, ajunge și poliția. Duși la secție, amendați 1000 ron. Life is good!

 

UE: În România, femeile nu sunt în siguranță nici acasă, nici în spații publice

Un raport UE realizat și publicat anul trecut arată că, în România, femeile sunt expuse unui risc de agresiune sexuală în magazine, restaurante sau cluburi de 3-4 ori mai mare decât bărbații. 

Hărțuirea este mult mai des întâlnită decât violența și afectează 6 din 10 tineri. Din nou, tinerii sunt grupul-țintă al acestei fapte. Hărțuirea prezintă un pericol mult mai mare în afara casei, atât pentru femei, cât și pentru bărbați, iar majoritatea victimelor nu cunosc făptașii.

Mărturiile colectate de acest studiu arată că bărbații sunt predominant cei ce agresează: 72% din atacatorii bărbaților sunt de asemenea bărbați, iar 60% din agresorii femeilor sunt bărbați. 

Cookies