Jurnaliștii Reuters, pe urmele poluării din jurul Bucureștiului alături de Garda de Mediu. Au fost îngroziți de ce au văzut VIDEO

19 apr. 2021
358 Afișari
Jurnaliștii Reuters, pe urmele poluării din jurul Bucureștiului alături de Garda de Mediu. Au fost îngroziți de ce au văzut VIDEO

Poluarea din jurul Bucureștiului a ajuns subiect de presă la nivel european. Jurnaliștii Reuters au venit recent în România pentru a realiza un reportaj cu privire la acest subiect. Din acest motiv au făcut o plimbare cu Garda de Mediu în control. Ce au descoperit, pur și simplu i-a îngrozit.

Aerul de multe ori irespirabil din București a atras atenția presei internaționale. Conform Reuters, capitala țării noastre are cele mai mari costuri pe cap de locuitor din Europa, din cauza poluării.

Factura care include decesele, numărul de afecțiuni care au nevoie de tratament medical, zilele pierdute de lucru și alte criterii, s-a ridicat anul trecut la 6,3 miliarde de euro, conform unui raport al Alianței Europene pentru Sănătate Publică.

Jurnaliștii de la Reuters au mers pe teren cu șeful Gărzii de Mediu și au vrut să aflede ce se întâmplă toate acestea și cum poate România să asigure aer curat pentru locuitorii ei.

Reacția Gărzii de Mediu

„Am găsit oameni foarte săraci, cu o situație materială precară, probleme sociale majore, fără acces la canalizare, la curent, fără străzi… ei sunt cei care fac munca cea mai simplă. În spate avem oameni care își permit sau companii care își permit, firme care își permit să aducă camioane de deșeuri. Vorbim despre o structură de crimă organizată care acționează în această zonă”, a explicat Octavian Berceanu, șeful Gărzii de Mediu.

Dincolo de faptul că aceste familii sunt pur și simplu prizonierele sărăciei în care se zbat și ale interlopilor care profită, șeful Gărzii de Mediu le-a vorbit jurnaliștilor de la Reuters că marea problemă este combaterea grupărilor mafiote și că nu are dotările necesare pentru a lupta contra lor.

Dotările Gărzii de Mediu, la nivelul anilor 90

„Suntem dotați la nivelul anilor ’90, cumva în prima linie a frontului, cu briceagul în mână, ceea ce nu aduce randament și nici nu pune în față această instituție ca fiind una puternică în combaterea infracționalității. Combaterea infracționalității presupune să ai cel puțin aceeași tehnologie ca a adversarului, ori noi nu o avem deocamdată. Dar, sper că lucrurile astea se vor îndrepta într-un interval foarte scurt”, a mai spus șeful Gărzii de Mediu.

Materialele arse în astfel de locuri – de la deșeuri menajere la metale, cabluri, anvelope, produc o puternică poluare, pe care o resimt inclusiv locuitorii Capitalei. De ani buni, oficialii par incapabili să stăpânească situația, mai ales că acum nu mai iau în calcul doar noxele emise de automobile, de exemplu, ci și arderile ilegale din apropierea Bucureștiului.

„Vorbim de poluare episodică, în episoade… foarte puternică. În momentul în care avem incinerări aici, la distanță de o oră sau două, în funcție de viteza vântului, aerul se deplasează din sud peste București și atunci indicii de calitate a aerului ne arată depășiri de până la zece ori peste valoarea maxim admisă”, mai explică Octavian Berceanu.

Zeci de proceduri de infringement din cauza poluării

România are la activ aproximativ 20 de proceduri de infringement din cauza politicilor dezastruoase de mediu.

În urmă cu trei săptămâni, șeful Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu, a povestit la Digi24 cum funcționează schema arderilor de deșeuri de la Sintești, un fenomen în care oameni foarte săraci, printre ei mii de copii, ajung să trăiască în condiții greu de imaginat. „Este o sclavie modernă, care a fost întreținută până acum”, a spus el la emisiunea În fața ta, descriind modul în care acești oameni ajung să fie exploatați de „cei cu case mari și cu turle, cu vedere la strada centrală”. Dincolo de strada centrală însă, apare un tablou al unui fenomen despre care Berceanu spune că nu l-a identificat nicăieri în Europa.

Cookies